„Jézus? Az a vízen járó fószer?”

Kamaszkritika Az irodalom visszavág 2.-ről

Milyen is volt olvasni ezt a könyvet? Roppant nehéz kérdés…

Azt hittem, ezt nem lehet felülmúlni. Nem lehet felülmúlni ezt az egy egyszerre oktató és szórakoztató jellegű, sokoldalú írást, mely azt hiszem jogosan és kiérdemelten tartózkodhatna minden könyvmoly polcán. Vagy, bármely diákén. Vagy, ahogy már elsőnek is megírtam: mindenkién. Nagyon nehéz ennyire új perspektívába helyezni az irodalmat, úgy, hogy szerethető és élvezhető legyen ilyen széles kör számára is.
Mégis sikerült, úgy érzem, mert nagyon hamar befejeztem ezt a könyvet és megint alig tudtam letenni.

Olvass bele az első részbe itt!

A könyv nagy része a Bibliával (mint irodalmi mű), és a zsidó, illetve a keresztény vallással, hatásaival foglalkozott. Több mint 8 éve vagyok már egy egyházi iskola tanulója, rengeteg hittanórával és még több istentiszteleti alkalommal a hátam mögött. Ugyan, mi újat tud mondani nekem az író a prófétákról, a bibliai történetekről és szereplőkről? – tettem fel a kérdést magamban. Hiszen tényleg rengeteg időt töltünk különböző témák elemzésével, alapvető kérdések megválaszolásával, a hit tárgyával. Idén még vizsgáznom is kell hittanból. A kötet elolvasása után mégis úgy érzem, teljesen más szemszögből ismertem meg a vallást. Ennek oka talán az, hogy erre a műre másképp reagáltam volna, ha pár évvel ezelőtt olvastam volna el. Egy bizonytalan kamaszodónak rengeteg mindent ad, megválaszol és érthetőbbé tesz egy ilyen horderejű, ilyen témával foglalkozó könyv.

Szerezd meg az első kötetet kedvezményesen innen!
bibliakepregeny_650.jpg
                                                                                                                                              (Baranyai (b) András illusztrációja)

Szerezd meg a második részt kedvezményesen innen!

Olyan kérdéseket feszeget, amelyre – vallásos előélettel vagy anélkül is – baromi nehéz válaszolni. Sok minden kerül szóba a nyelvvel, a nyelviséggel kapcsolatban. Megint – választ kapni és ráeszmélni életünket foglalkoztató tárgyak jelentőségére, az irodalom által. A könyvet még mindig bárkinek ajánlom, mert mindenkinek tud valami újat mondani. Annak, akinek ismeretlen, halvány alakként lebeg a szeme előtt Jézus (az a vízen járó fószer, ugye?), vagy a „vízválasztó” Mózes, és annak is, aki nap mint nap találkozik velük. Vadonatúj értelmezést kap sok dolog, így tényleg kár lenne kihagyni. Főleg azoknak, akik idegenkednek egy olyan „szigorú vallásos irattól”, mint a Biblia vagy „nagy, misztikus” könyvként tekintenek rá. Egy kis segítséggel (lásd: az ajánló tárgya) és saját magunkra hivatkozva, rájöhetünk, hogy a Könyvek könyve az egyik legizgalmasabb sztori, amit ember írt. Van benne horror, szerelem, történelem, félelem, reszketés, bűntudat, boldogság… maga az emberi lét minden keserűsége és az őt érdeklő kérdések. Ami a legjobb, hogy ezek közül a történetek közül nincs lelőve mind a könyvben, így mindenki maga kíváncsiságát kielégítve jöhet rá és keresheti meg a neki tetsző részeket a Bibliában. A szerző csak támpontokat ad ehhez.
szeresdellenseged.jpg

Olvass bele a második kötetbe itt!A könyv másik része a középkor leírásával, kultúrájával, irodalmával foglalkozik, melyet meg sem érthetnénk az előbb felsoroltak nélkül, hisz az európai irodalom, fejlődés alapja a keresztény vallás. Elsőként Dante Isteni színjátéka kerül sorra és az ebben marcangoló kérdések: Kik vagyunk? Miért kell átélni a szenvedést? Honnantól kezdve tart lefelé az életünk? Hova tartunk igazából? Hol vannak az emberi tudás határai?

Milyen volt átélni ezt a könyvet? Roppant nehéz kérdés…

Az irodalom visszavág 2. kétség nélkül egy gondolatébresztő és megint csak, egy nagyon jó könyv. Rengeteg mindent mondhatnék még róla, de biztos rámenne pár napom. Nényei Pál megint megmutatta az irodalom szerepvállalását az ember fejlődésében, abban, hogy talált rá önmagára és tette fel magának a legfontosabb kérdéseket. Mert bár ezek többségére aligha van, vagy lesz válasz, mégis pontosan mutatnak rá gyengeségeinkre, az emberi lét általunk valóértelmezésére és mindenre, ami valaha foglalkoztatott bennünket, az ősidőktől fogva.

Ebből a könyvből megint rengeteget tanultam és kíváncsian várom, mit tartogat a harmadik rész.Keszthelyi Emma kamaszkritikus írása

Ha a polcodon szeretnéd tudni a könyvet, akkor kattints ide és szerezd meg kedvezményes áron! :)