Kecske is, káposzta is

Avagy hogyan tanítható kortárs irodalom a középiskolában? (Különös tekintettel az Időfutárra)

Az irodalomoktatás sok-sok éve húzódó, egyik nagy, szinte már közhellyé vált dilemmája, hogy felső tagozaton hogyan lehet a diákokat megtartani olvasónak. Számos és valószínűleg egyre több pedagógus napi tapasztalata, hogy a kötelezően tanítandó anyag és a diákok érdeklődése mintha egyre távolabb kerülne egymástól. Mi lehet a megoldás?

“Le fogunk maradni az anyaggal. Jókait nem lehet kihagyni. Ezek a gyerekek már csak az okostelefonjaikat nyomkodják. Már csak sorozatokat néznek.”

“Tanárnő, az egészet el kell olvasni? Milyen hosszú? Elég, ha csak a filmet nézem meg? Miért nem inkább a Harry Pottert olvassuk?”

Ismerős mondatok? (Neveket nem rendelek a fiktív idézetekhez, de jelentkezzen a kiadóban, aki tudja a pontos forrást.)

Nem lehet azt mondani, hogy Jókai rossz író és felejtsük el. Nem lehet azt mondani, hogy ezek a mai gyerekek már... A Jókai - regényeken nem verném le, hogy lassan 150 éves szövegek, egy másik világ másféle nyelvével, más tempójával. A diákokat a legkevésbé sem hibáztatnám azért, hogy egészen más az olvasási kultúrájuk, kulturális szocializálódásuk a 21. században, a digitális kommunikáció korában, mint akár a 10-15 évvel ezelőtti gyerekeké volt.

01.jpgMégsem kell kétségbeesetten széttárni kezünket, hiszen van hová nyúlni segítségért.

Ez pedig az a színvonalas kortárs magyar gyerek- és ifjúsági irodalom, amelynek egyre több műve képvisel olyan irodalmi értéket, hogy nyugodt szívvel bevihetők az órákra. És még a klasszikusokról sem kell lemondani, hiszen több műre is igaz, hogy olyan klasszikus irodalmi, művelődés- és kultúrtörténeti kapcsolódási pontokkal bírnak, hogy segítségükkel akár a kötelező művekhez is megteremthetjük a hidat.

Ezek közé tartozik a Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István által írt A körző titka című regény is, amely az Időfutár-sorozat első darabja. (A jelenleg 7. köteténél tartó sorozat későbbi darabjainak írásába Vészits Andrea is bekapcsolódott.)

Természetesen nem csodaszert kínálunk, aminek elolvasása után a diákok azonnal rávetik magukat Arany János összes műveire. Az Időfutár első részéhez azonban már évekre visszamenőleg vannak tanítási tapasztalatok, így nem is jelent már oly merész, alapok nélküli kísérletezést a tananyagba való beépítése. Főként, hogy a hetedikes kerettanterv, Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője című regényének tanítása mellett felajánlja szabadon választható kortárs magyar vagy világirodalmi mű tanítását is.

02.jpgFotók: Haim SchlesingerAz, hogy a könyvnek „mai a nyelvezete”, nem nyelvi lebutítást, hanem sokféle stílusréteg megmozgatását, frissességet, dinamizmust jelent. Hogy a regény főszereplő kamaszai számára az iskolában esetleg holt tananyagként megjelenő személyek és események életük alakító részévé válnak, nem erőltetett párhuzam, hanem kapcsolódik sokunk szándékához. Nevezetesen ahhoz, hogy a történelem, a klasszikus zene, az irodalmi tudás élmény, és ne életidegen, megtanulandó anyag legyen.

Mindezek mellett szeretnénk felhívni a kedves pedagógus kollégák figyelmét a Pagony Kiadó által küldött Tanári Hírlevelekre, amelyek heti/kétheti rendszerességgel küldenek információkat a kiadóhoz és a könyvekhez kapcsolódó szakmai és művészeti programokról, pályázati lehetőségekről, könyvbemutatókról. Regisztrálj a honlapunkra, ahol a Tanári Hírlevélre is fel tudsz iratkozni (a regisztrációt követően az 'Adataim' menüpontra kattintva, a lap alján tudod kiválasztani, milyen hírleveleket szeretnél kapni tőlünk).

Innen letölthető Walton Viktória gimnáziumi tanárnő óravázlata, amely komoly gyakorlati segítséget adhat az Időfutár tanításához. Ennek az óravázlatnak is meghatározó, gondolatébresztő alapja volt Bacsó Péter tanár úr saját tanítási gyakorlatát összefoglaló írása.Bízom abban, hogy mind az előadás, mind a könyvélmény, mind a cikkben lévő információk elegendő és izgalmas impulzust adhatnak minden elhivatott pedagógusnak!Mindezek mellett szeretnénk felhívni a kedves pedagógus kollégák figyelmét a Pagony Kiadó által küldött Tanári Hírlevelekre, amelyek heti/kétheti rendszerességgel küldenek információkat a kiadóhoz és a könyvekhez kapcsolódó szakmai és művészeti programokról, pályázati lehetőségekről, könyvbemutatókról. Regisztrálj a honlapunkra, ahol a Tanári Hírlevélre is fel tudsz iratkozni (a regisztrációt követően az 'Adataim' menüpontra kattintva, a lap alján tudod kiválasztani, milyen hírleveleket szeretnél kapni tőlünk).

Szeretnéd beszerezni az első részt az egész osztálynak? A Pagony webboltjában lehetőséged van intézményi rendelést leadni, amire mi 30% kedvezményt adunk. Ehhez annyit kell tenned, hogy egy címből legalább 10 darabot teszel kosárba. Tehát ha A körző titkából legalább 10 darabot szeretnél, rendkívüli, 30%-os kedvezménnyel tudod megrendelni, kattints ide a könyvért!oravazlat_gomb.jpg

Kapcsolódó termékek