Kezdődik a bölcsi!

Válogatás kicsiknek a legjobb könyvekből

cimkék: #szemle #kaki-pisi

Szeptemberben nem csak a suli és az ovi kezdődik, hanem a bölcsi is. Bagossy Laura hosszú évek kisgyerekes és könyves tapasztalatai alapján most összegyűjtötte azokat a piciknek szóló lapozókat, amik egyszerre szórakoztatóak és megnyugtatóak ebben a nehéz pillanatban. Kattints és válassz a legjobb bölcsis könyvekből!

Vannak azok az első, nyáláztatta, megtépázott könyvecskék, amiktől nem szívesen válik meg egy szülő, még akkor sem, ha már időközben nagy lakli lett a gyereke, és lefolynak a könyvek a polcról. Megtartja, mert valahogy ezek a könyvecskék őrzik azoknak a pillanatoknak a hangulatát, amikor a csöppségeik gurgulázva nevettek, tágra nyílt szemmel figyeltek, azt, amikor a könyvecskék fölött kezdték megformálni az első szavakat. Kedvencekké váltak, amiket százszor és százszor végig kellett olvasni nekik, és amit aztán százszor és százszor ők meséltek el az olvadozó szüleiknek. Az az alig néhány szó, vagy mondat, az a néhány rím, és azok a szép színes képek, annyi élményt, ismeretet és boldogságot adnak egy pici babának, mint a nagyoknak egy egész tudományos lexikon.

Itt van mindjárt a Puszi, nyuszi! Kárpáti Tibor lapozója 50 különböző köszönést ad a legkülönbözőbb állatok szájába. A karakteres figurák és a vicces köszönések remek lehetőséget adnak a kacagásra. Csak egy vállalkozószellemű szülőre van szükség, aki mókázva, különböző állati hangokon és nyelveken hangokon adja elő a szia, helló, csáó különböző változatait. Nagyon jó móka lesz.


A lapozók leghálásabb témái az állatok. A kutyák, cicák, nyuszik, barik, a lovacskák és medvebocsok számtalan variációját találhatjuk a polcokon. Kőszeghy Csilla, a Bumburi mesék kitalálója és rajzolója, egy lapozó erejéig Harcos Bálintot kérte társul, hogy a kedves állatfigurákat rímekbe szedje. Kattints ide és böngéssz még a kedvenc állatos lapozóink között!



A babák első "jó éjt mondókáskönyvének" készült a Scolar kiadó, az Amikor a kis állatok elfáradnak lapozója. Ebben a könyvben minden puha, meleg, szuszogós. Végig lapozgatva nyugalom tölti el az embert. A lemerülő gyerekfióka a képek és a szöveg segítségével elcsendesedik, és maga is rákészül a lefekvésre, úgy mint a sünik, a kisrókák, a házukba behúzódó csigabigák, vagy az anyukájuk hasa alatt fel-felröfögő malackák. Ennek a könyvnek a rendszeres nézegetésével kialakulhat egy szertartás, ami segít a babáknak és szüleiknek pontot tenni a nap végére.

Szintén a Scolar lapozó sorozatába tartozik, de már a másféléves korosztályt célozza Az állatkölykök is pisilnek című könyv, ami már a címében is egyértelművé teszi, hogy bizony itt tabudöntögető, ugyanakkor vicces versek és képek következnek a világ egyik legtermészetesebb dolgáról: a pisilésről. A mókás versikéket Lackfi János fordította magyarra, a tőle megszokott játékossággal. A könyv remek bemelegítés lehet a szobatisztává válás hosszabb-rövidebb útján. Példát mutat, hogy az állatok nem pelusosak, mégis elvégzik a kisdolgukat, ki így, ki úgy. A kutyus a lábát felemelve jelet hagy a fán, a cicusok a macskaalomba csurgatnak, az egérke alig pár csöppet, míg az elefánt egy egész patakot pisil. Erről a könyvről nem véletlenül juthat eszünkbe a Mese a vakondról, aki tudni akarta, ki csinált a fejére. Csak ott a kakié a főszerep.

Problémamegoldó lapozó a Ha mérgesek az állatkölykök. A versikék ebben az esetben is műfordítást kaptak, hiszen Tóth Krisztina jegyzi őket. A 2 éves korosztály sajátossága a dac, a hiszti. Ha mérges egy egérke és ordít, attól egy elefánt is megrémül. A kecskegida össze-vissza rohangál, a kutyus morog, a nyuszi füle pedig remeg mérgében. Ezzel szembesít a könyv. Nem csak egy kisgyerek dühönghet. Viszont minden mérgesség megoldása lehet egy ölelő kar. Egy anyáé vagy apáé, ahol békességre lelhetünk. Ebben a könyvben is nagyon cukik a képek.

Bagossy Laura írása

Kapcsolódó cikkek