Könyvek, amik (majdnem) mindent kibírnak

lapozós szemle a legkisebbeknek

A gyerekkönyvek között egy külön sajátos világot képviselnek a lapozók. Ezek a kemény lapos, rágás- és nyál tűrő, viszonylag kevés szöveget rejtő, de annál színesebb és tartalmasabb kis könyvecskék, amik megalapozzák a legkisebbeknél a könyvek szeretetét, és felejthetetlen emlékeket okoznak a szülők számára. Olvasd tovább Laura írását a lapozókról!

Mert egy ilyen könyvecskét legalább hatszázhuszonötször át kell lapozni. Minden apró részletét el kell mesélni, megunhatatlanul elemezni, majd eljutni odáig, hogy az apróság mesélje nekünk. Ezek a könyvecskék bűvös erővel is bírnak, hiszen segítségünkre lehetnek nehéz pillanatokban is. Figyelemelterelő, nyugtató, tanító és kacagtató képességeik vannak. Egy-egy színes könyvecske nélkülözhetetlen darabbá válik. Cipelik a gyerekek mint egy plüsst, örömöt és bánatot is belemesélnek egy-egy könyv lapozgatása közben.

24349.jpgIlyen varázslatos lapozók születtek Gryllus Vilmos verseiből is. A Mókus, mókus, mit csinálsz?, és a Kutyát kérek, kiskutyát! című könyvecskéket Horváth Ildi illusztrációival, és a muzsikus-költő dallamaival a fülünkben lapozgathatjuk sokszor, nagyon sokszor. Olyan slágereket olvashatunk versformában mint a Hallgatag erdő, a Mókus, vagy a Diófa.

24350.jpgPagony kedvenc Bumburi, a kiskutya, akiről nemrégiben lapozó is született. Talán pont azért, hogy történetéről ne vegye el a figyelmet egy vékony könyvlap eltépésének lehetősége, így a legkisebbek is bátran forgathatják. Kőszeghy Csilla illusztrátor kedves kutyahőse a  tanya állataival ismerkedik, Harcos Bálint mókás mondókáinak segítségével.

15871.jpgKlasszikus kedvencem Zelk Zoltán A három nyúl című verses meséje. Kb. 36 éve fújom majdnem az egészet kívülről, amióta az ovis anyák napján én voltam a mesélő. A gyerekkorom nosztalgikus érzéseit erősítik az utánozhatatlan és megunhatatlan Reich Károly illusztrációk.

21016.jpgA lapozók között is kiemelkedő különlegességével a Babageometria: Vonalak című könyve, ami egészen fantasztikus dolgokra képes. Nincsen benne más, csak fekete-fehér vonal, hol szögletesen, hol kanyarogva. Az ábráktól szinte káprázik az ember szeme. Nagyon népszerű könyvünk, és sokáig csak az anyukák elmeséléséből tudtam, hogy mennyire imádják az alig pár hónapos babák. Mígnem egyszer kipróbáltuk egy, a Pozsonyi Pagonyba betérő, babakocsiban pihenő kisemberrel. Döbbenetes volt látni,  hogy szippantotta be a kisbabát a könyv! 

19155.jpgÉvszaktól függetlenül óriás kedvenc Marianne Dubuc Állatkarnevál című könyve. Kiadós "olvasmány": vastag, sok-sok képpel, édes történettel. Az állatok karneváloznak. Mindenki más állatnak öltözik. A szellemes képekből megtudhatjuk, hogy egy kisegérből, hogy lesz flamingó, egy denevérből óriás gorilla és egy zsiráfból százlábú. Amíg nézi az ember a képeket, csak mosolyog és mosolyog. Véleményem szerint korhatáros. Két év alatt kevésbé ajánlanám, hátha zavart okoz a világ felfedezésének folyamatában.

19943.jpgPagony specialitás és nagy büszkeségünk Julia Donaldson- Axel Scheffler sorozata. A különleges hangulatú rajzok, a bájos, humorral teli, eredeti történetek "babaálló" formátumban készültek. Kemény lapjaikkal jól bírják a gyűrődést. Annál is inkább, mivel ezek a könyvecskék hosszú időn keresztül lesznek a gyerekek kedvencei. Megígérem, hogy mikor már rég kinőtték a rágcsálós, könyvlaptépkedős időszakot, még akkor is sűrűn fogják forgatni A legcsinosabb óriást, a graffalókatA majom mamáját, a Bot Benőt és a legújabb lapozót a Macskazenét. Én most mégis közülük egy viszonylag korai megjelenésű könyvet ajánlok a sorozatból. A Boszi seprűnyélen hiánycikk volt az elmúlt időszakban. A jószívű banya, aki mindenkit felvesz a repülő seprűjére, és akit, mikor bajba kerül, megmentik a barátai, már újra kapható a boltjainkban.24637.jpg Sőt! Most már egy óriás foglalkoztatókönyvet is beszerezhetünk hozzá, ami remek időtöltést nyújthat a meleg nyári napokon. A szépséges kivitelezésű könyvben játékok, színezők, rejtvények, fejtörők és több mint 200 matrica található. Ez nem egy hétköznapi kiadvány, hanem egy igazi szülő és gyerek boldogító darab! :-)