Könyvet, karácsonyra? Kamasznak?

Tudjuk, hogy mennyire nehéz egyszerre odafigyelni minden családtagra és olyan ajándékot választani, aminek mindenki örül és még valamilyen értéket is képvisel. Még keményebb dió ez, amikor kamaszokat szeretnénk meglepni valamivel, akik minden hónappal egyre okosabbak és tudatosabbak lesznek, és egyre nehezebb őket olyan dolgokkal megfogni, amik neked fontosak, de közben nem válsz a szemükben halálciki módon erőlködő felnőtté. Ebben az ajánlóban olyan könyveket gyűjtöttünk össze nagyon célirányosan, amik közül biztosan találsz olyat, amivel lenyűgözöd majd!

Gimesi–Jeli–Tasnádi–Vészits: Időfutár-sorozat (11+)

 

idofutar_8_borito_a_visszazokkent_ido_500px_1.jpg

Mi ez? Egy izgalmas, már nyolcrészes ifjúsági sorozat kisgimisekről, akik egyszerre küzdenek a suli és az időutazás problémáival. Főszereplőnk Hanna, a matek- és sakkzseni tinédzser, aki egy nap titokzatos, rozsdás körzőt talál egy kiárusításon, amiről hamarosan kiderül, hogy képessé teszi a használóit az időutazásra. Amíg a titokzatos rosszfiúk, akik a körzőt akarják megkaparintani, üldözik őket, Hanna és barátai az időutazás segítségével látogatásokat tesznek az összes létező történelmi korba, összehaverkodnak Mozarttal és segítenek neki megírni a Varázsfuvolát. Az utolsó, (eddig úgy tűnik, hogy) befejező részben pedig Shakespeare-nek adnak inspirációt a drámáihoz.

Miért fogja szeretni? Mert vicces, pörgős és nagyon mai, és olyan olvasni, mint egy jól megírt ifjúsági tévésorozatot (eredetileg rádiójátéknak írták, szóval ez nem is csoda!), amiben a lányok sem egydimenziós, egysíkű lények, hanem összetett, komplex karakterek. Mert a szerzőnégyes tökéletesen adagolja a sulis mindennapok problémáit és a sci-fi-epizódokat. Mert biztos találni fog benne olyan egyéniséget, akivel azonosulni tud majd. És mert egy csomó minden hirtelen klikkelni fog töriórán: “ja, de hát ezt az Időfutárból vágom!”Hol szerezd meg? ITT!

Papolczy Péter(–Shakespeare–Szabó Lőrinc): Hogyne szeretnélek! (14+)

hogyne-szer.jpeg

Mi ez? Papolczy Péter az irodalmi élet különleges figurája. Civilben informatikus és lelkes Wikipédiaszócikk-szerkesztő, mellékesen pedig zseniális műfordító. Ebben a kötetben arra vállalkozott, hogy lefordítja Shakespeare szonettjeit olyan modern nyelvre, hogy azok ugyanolyan élvezetesek legyenek a mai ember számára, mint egykor egy 16. századi angolnak voltak. Erre a kötetre már nagyon rég szükségünk volt, hisz ezeket a szonetteket még azok az irodalomkedvelők is nehezen értették, akik egyébként jól tudnak angolul. A kötetben elolvashatjuk az eredeti óangol kissé modernizált, angol verzióját, Szabó Lőrinc fordítását, Papolczyét, és végül egy rövid szösszenetet is az adott szonett feltételezett történetéről.

Miért fogja szeretni?Azért, mert Papolczy modern átirataiban megőrzi Shakespeare pikáns romantikáját, nyelvi humorában gyakran erősen Varró Dani zsenialitására hajaz, és ettől egyszerre kinyílik előttünk egy eddig egész ismeretlen világ. Papolczy fordításaiban közelebb kerülhetünk hozzá, pontosan kikhez és miről szóltak ezek a szonettek. Ezek a fordítások mindenki szívét rabul fogják ejteni, akik szeretik a szerelmes verseket vagy azokat a huncut, pajzán vicceket, amik mindig csak kicsit később esnek le.Hol szerezd meg? ITT!

Rachel Cohn–David Levithan: Dash és Lily-sorozat (12+)

dash_lily.jpeg

Mi ez?Egy kétrészes, imádnivaló és nem mindennapi karácsonyi történet két kamaszról, akik szöges ellentétei egymásnak: a karácsonyt gyűlölő, társadalmon elmélkedő, mogorva, Nietzsche-szerű Dash és az örökké pozitív, romantikus, karácsonyi dekortól elaléló Lily sorsfonalainak egymásbafonódásáról. A két fiatal egy mindig máshová elrejtett piros noteszen keresztül üzenget egymásnak, egyre vadabb kihívásokat adnak fel a másiknak, anélkül, hogy valaha is találkoznának. Na jó, a végén találkoznak...Miért fogja szeretni? Mert teli van magvas meglátásokkal a társadalomról, New York pörgős karácsonyi hangulatával, incselkedéssel és humorral. Romantikus, bölcs, lázadó, humoros. Egyszerre tudnak azonosulni karakterekkel az örök kritikus lázadók és a reménytelenül romantikus karácsonyvárók. Még az is kiderülhet, hogy ez a kettő egyáltalán nem áll távol olyan egymástól, és hogy nem muszáj utálnunk egymást, ha nem annyira hasonlítunk!Hol szerezd meg? ITT!

Szívlapát (16+)

szivlapat.jpeg

Mi ez? A Szívlapát 85 kortárs költő 160 versének gyűjteménye, aminek majdnem minden oldalát Dániel András illusztrálta. A versek mindegyike nagyon mai, az összeállítás nagyon vegyes. Kerültek bele olyan jól ismert, tapasztalt szerzők versei is, mint Szabó T. Anna, Parti Nagy Lajos, Térey János és Rakovszky Zsuzsa. De olyanok is helyet kaptak benne, akik még meg sem születtek, amikor a fentiek már rég befutottak. Ez a verseskötet, bármilyen közhelyes is ez a hasonlat, olyan, mint egy bonbonos doboz: ha egyszerre bekapunk a szánkba hármat, egyiknek sem fogjuk tudni olyan jól kiélvezni. Apránként, egyesével ajánljuk a fogyasztását!
Miért fogja szeretni? Mert ha szeret verset olvasni, ebből a kötetből rá fog jönni, hogy noha fontosak a klasszikusok, van élet a nyugatosokon, Pilinszkyn, Kosztolányin túl is. Ha nem szereti a verseket, akkor ebben a kötetben biztosan talál legalább egy tucat olyat, amik azonnal a szívéhez nőnek. Mert ezek a költők köztünk élnek és a mi életünket élik, életünk egyenesei óhatatlanul metszik egymást. Azért, mert a céltalan telefongörgetés tökéletes alternatívája a regényekhez túl rövid tömegközlekedés-utakhoz, de egy magányos ebédet is szuperül kiegészít. Szárnybontogató költőknek, a versek világával még csak most ismerkedőknek vagy abban teljesen ismeretleneknek is ajánljuk!Hol szerezd meg? ITT!

A jövőnk most kezdődik - Greta Thunberg harca a Földért (10+)

greta.jpeg

Mi ez? Félig életrajzi könyv a leghíresebb svéd környezetvédelmi aktivistáról, a 16 éves Greta Thunbergről, félig pedig gyakorlati tanácsok és tippek mindenkinek, aki szeretne részt venni a bolygónk tovább-nem-rombolásában. A könyv nem fáraszt a túl specifikus részletekkel, mégsem felszínes: tárgyilagosan és érthetően beszél Greta asperger-szindrómájáról, a klímaparázásról, a klímaváltozás valós veszélyeiről és megoldásokról is. Találhatunk benne recepteket, bevásárlási tippeket, kiderülhet, hogy mit érdemes megtenni (tüntetni, növényi alapokon táplálkozni, villanykörtéket korszerűsíteni) és mit nem (szemellenzőt viselni), ha meg szeretnénk menteni a földet. 

Miért fogja szeretni? Azért, mert közérthető és informatív, végre a lényegről beszél, sallangok nélkül. Mert elmondja, hogy mi az, amiről nem tehetünk, és mi az, amiből valóban kivehetjük a részünket, és ez nagyban csökkentheti a klímaszorongásunkat. Mert nem csak a problémákról, hanem a megoldásokról beszél. Mert már alig akad gyerek, akit ne érdekelne, hogy mi lesz a bolygónk sorsa. És mert még egy isteni finom vegán málnás csokitorta recept is van benne!Hol szerezd meg? ITT!

David Almond: A nap színe (12+)

napszine.jpeg

Mi ez? Egy olyan regény, ami elmeséli nekünk a felnőtté válás küszöbén álló Davie egyetlen, de sorsfordító napjának történetét. A tizenöt éves srác egy forró nyári napon a szünetben sétára indul, amitől örökre megváltozik az élete. A nap színe fejlődésregény és gyászfeldolgozás is egyben: Davie édesapja néhány hónapja halt meg, a gyász fájdalma ugyan már tompul, de még mindig nagyon erős. A halállal kapcsolatos gondolatokat csak tetézi, hogy ezen a napon barátja, Gosh megtalálja egy tisztázatlan körülmények között meggyilkolt ismerősük holttestét.

Miért fogja szeretni? Mert ez a könyv magába foglalja az esszenciáját mindannak, ami egy kamaszt foglalkoztat, amikor rájön, hogy végetért a gyerekkora. Sok szülő hitével ellentétben ez nem abnormális, nem depresszió, hanem egy teljesen természetes állapot, a fiatalságunk elgyászolása és rádöbbenés, hogy mostantól felnőttek vagyunk. Davie belső monológjai, őszinte rácsodálkozásai az élet legalapvetőbb mozzanataira, végtelen gondolatspiráljai mindenkinek ismerősek lehetnek, aki épp keresztülmegy, vagy már keresztülent ezen az időszakon. Az én szívemhez leginkább az ilyen mondatok miatt került közel ez a regény: “A világ tök fura – mondja Davie. – És ki tudja, mi rothad az emberi szívben, legbelül.Hol szerezd meg? ITT!

Mészöly Ágnes–Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa (12+)

emberekorszaga.jpeg

Mi ez? Egy2646-ban játszódó disztópia egy olyan világról, ahol az emberiség javarésze már elpusztult az egykor felelőtlenül környezetszennyező és háborúzó világ miatt. Történetünk egy disztópikus Roxforthoz hasonlítható Heim nevű kiképzőközpontban játszódik, ahol a fiatalokat kicsi koruk óta arra képzik ki, hogy a lehető legjobb szolgálatot tegyék Kalaallit Nunaatnak, az Emberek Országának, a kultúra utolsó menedékének. Nanoukot, egy itt nevelkedő fiatalt visszatérő rémálmok gyötörnek egy régi, sokkal békésebb világról, ami miatt képtelen az iskola falai közt maradni. Egyik társával, Umiával lázadásba és menekülésbe kezdenek egy olyan világban, ahol a Heim falain túl a napfény és a víz is életveszélyt jelent rájuk.

Miért fogja szeretni? Mert az első húsz oldal után letehetetlenül izgalmassá válik a két fiatal szökésének és életben maradásának története. Ez a könyv olyan hatást vált ki az emberből, mint Orwell 1984-e vagy Huxley Szép új világa, nem is véletlen, hogy a kötet előszava Huxley Orwellnek címzett levelének egy részletével indul. Azonban még sem túl durva, kellően utópisztikus ahhoz, hogy ne féljünk tőle, mégis ráébreszt a mai társadalom betegségeire és az emberiség felelőtlen tetteinek következményeire.

Hol szerezd meg? ITT!