Marék Veronika és Pásztohy Panka egy mesekönyvben

Interjú Pásztohy Pankával

01borito.jpg

A Pesti mese és Pitypang-sorozat köteteit követően Pásztohy Panka ezúttal Marék Veronika különleges, eddig kiadatlan meséihez készített illusztrációkat. A bohóc és a kismajom című mesegyűjtemény különlegessége, hogy Marék Veronika külön kérésére kereste meg a kiadó Pankát, mint illusztrátort. Panka elárulta nekünk, melyik a legkedvesebb története a kötetből, és azt is megtudhattuk, mit gondol a cirkuszok világáról a címadó A bohóc és a kismajom mese kapcsán. Olvass tovább!

 

  1. - A kötetben felváltva jelennek meg a fekete-fehér és színes illusztrációk. Mi döntötte el, hogy épp melyiket alkalmazod?


- A színes és a fekete-fehér képek nagyon egyszerű tematika szerint váltakoznak. Minden egész oldalas kép színes, és a kisebb szövegközi rajzok fekete-fehérek. Igyekeztem a mesék egy-két meghatározó momentumát kiválasztani a színes rajzokhoz. Rengeteg kép készült a könyvhöz, muszáj volt a színes képeket kicsit monokrómmal lazítani. tenger.jpg

- Melyik mese áll különösen közel a szívedhez Marék Veronika történetei közül?

- Több mese is nagyon a szívemhez nőtt, de talán most egy verset választanék, a Milyen a tenger címűt. Gyönyörű vers, remélem sok kisgyerek fogja ezt választani ha szavalóversenyre készül.

- Milyen technikával készítetted az illusztrációkat?


- Mint mindig, most is számítógépes grafikát alkalmaztam, de szerintem ezt sokan nem veszik majd észre, mert annyira élethűen lehet már szimulálni például a ceruzarajzot.robolli12.jpg

- Az első mese egy gonosz cirkusz igazgatóról szól, aki elviselhetetlen viselkedésével elmarja maga mellől az állatokat. A mese végére azonban fordul a kocka. Te, mint állatbarát hogyan vélekedsz a cirkuszok világáról?

- Én nagyon szeretem a cirkuszt, az állatos műsorokat leszámítva. Egyedül a kiskutyák produkcióját kedvelem, mert a kutya eleve szereti ha foglalkoznak vele és tanítgatják. Az uszkárok például nagyon tanulékony és okos kutyusok, ha türelemmel és szeretettel foglalkoznak velük, akkor ők is szívesen produkálják magukat, akár egy agility versenyen. Azonban egy elefántnak vagy nagymacskának semmi keresnivalója a porondon! Határozottan elítélem a vadállatok idomítását és a lovas számokat is. Hiába háziállat egy ló, nem hinném, hogy élvezi, ha körbe-körbe hajtják egy sátorban.

- Hogyan zajlott a közös munka? Tehetett észrevételeket a szerző, Marék Veronika az illusztrációk vagy a jelenetek kapcsán? Vagy az alkotás ezen része rád volt bízva?

- Főleg a munka elején napi 2-3 telefonbeszélgetés, és sűrű e-mailezés közepette haladt a munka. Igyekeztem Veronika minden kérését megfogadni és teljesíteni. Nagyon sokat tanultam a tanácsaiból és az észrevételeiből.

- Hogy jött a közös munka ötlete?

- Kovács Eszter, a Pagony főszerkesztője, a kötet szerkesztője hívott fel, hogy rengeteg könyvben még kiadatlan meséje van Veronikának, és mikor felvetette neki, hogy ezeket jó lenne egy könyvbe foglalva kiadni, ő azonnal az én nevemet javasolta illusztrátorként. Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy megfelelőnek tartott a meséi megrajzolására.

- Számodra mi a legfontosabb egy mesében? Milyen szempontok szerint értékelsz egy mesét? Legyen szó a sajátodról vagy máséról.

- Mikor mesét olvasok, nem csak a történet és a dramaturgia azok, amik eldöntik tetszik-e nekem egy mese. A szóhasználat annyira meghatározó, hogy ha nem tetszik a megfogalmazás, képes vagyok félbehagyni a könyvet, illetve el sem kezdeni igazán. Tehát ez az elsődleges, aztán a dramaturgia, a történet felépítése, és természetesen a mondanivaló.

- Az illusztrációk elkészítésénél figyelembe veszed a korosztályt, amelynek szól? Mire törekedtél az állatok ábrázolása során?

- A kötetben többféle mese kapott helyet. Így van, ahol egészen emberszerűek, máshol pedig igazi vadállatok. Ez egy érdekes kettősség a könyvben, de szerintem előnyére vált, így sokkal változatosabb. A bohóc és a kismajomnál az ovis korosztály volt megcélozva. Szeretem a figurákat, az állatokat könnyen beazonosíthatóan lerajzolni. Veronika kérése volt, hogy rajzoljak le minden főbb dramaturgiai fordulópontot, ezért is lett olyan sok kép a könyvben. Nemrég jelent meg egy kutatás arról, hogy az óvodás korosztály szövegértésének fejlődéséhez nagyban hozzájárul a könnyen beazonosítható és a szöveget hűen követő illusztráció. Ez az egyik titka szerintem Marék Veronikának is, hiszen ő ezt eddig is tudta, és igyekeztünk ebben a könyvben is alkalmazni.

- Melyik a kedvenc jeleneted/illusztrációd a könyvből és miért?

- Az utolsó mese, az Embertorony mutatványos jelenete. Nagyon megfogott a hangulat, ez a mese is csodálatosan van megírva. portre.jpgPásztohy Panka a Nyári PagonyFeszten

- Milyen jövőbeli terveid vannak? Említetted, hogy szeretnél fontos témákról mesélni.

- Ősszel folytatódnak Pitypang és Lilikalandjai, Pitypang a zebrán című résszel. Tervezek még egy részt a Pesti meséhez. Ezúttal a nagymama utazik vidékre, és együtt járják majd be a fővárosi részben említett vidéki helyeket. Ami a fontos témákat illeti, igen, szeretnék egy új könyvet is készíteni kicsiknek. Az egymás elfogadása származástól és vallástól függetlenül egy, a szívemhez nagyon közelálló és fontos fontos téma, amiről nagyon szeretnek mesélni a gyerekeknek.

Olvass egy mesét A bohóc és a kismajomból itt!

Rendeld meg A bohóc és a kismajom című mesekönyvet itt!

 

Kapcsolódó termékek