Még gyakorolni kell az olvasást?

Az első önállóan olvasott könyvektől a gyakorlós évek végéig

Mitől lesz egy olvasni tanuló gyerek az irodalom rabja? Hogyan szerettesd meg vele a gyakorlást? Lehet olyan könyvet találni, ami egyszerre élmény a gyereknek és minőségi tartalom a szülők szerint is? Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen valóban értékes újdonságok érkeztek a 8-12 éves korosztálynak! (Nem mellesleg tökéletesek húsvéti ajándéknak is!)

olvasova_zugolvaso2.jpgAz első önállóan olvasott könyvektől a gyakorlós évek végéig...

Rengeteg új, kezdő olvasóknak szánt könyv került a boltok polcaira mostanában. Mi is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a betűk világával ismerkedő gyerekek olyan könyveket vegyenek a kezükbe, amik nem csupán a fantáziájukat mozgatják meg az izgalmas történetükkel, de minőségi tartalmukkal és nem utolsó sorban az olvasás készségének elsajátításához szükséges felépítéssel, szerkezettel és kinézettel is rendelkeznek.

Most adunk néhány tippet, hogy a sok könyv közül mit válasszatok, ha gyereketek éppen most kezdi felfedezni az önálló olvasás élményét. Ezek a könyvek rövid mondatokkal, nagy betűkkel, egyszerű és könnyen követhető történetekkel, színes illusztrációkkal segítik gyakorlást és az alsósok problémáira reflektálnak, szórakoztató és kalandos történeteikkel.

Lépésről lépésre emeld a tétet! Íme 3 sorozat 3 hajszálnyi szint nehezedéssel!

Most én olvasok!-sorozat

A Most én olvasok!-sorozat négy, egyre nehezedő olvasási szinttel vezeti be az olvasás örömeibe a kisiskolás korosztályt. Minden sorozat egyformán épül fel: az első könyv nagy betűs, az oldal háromnegyedét elfoglaló illusztrációkkal tarkított, oldalanként 2-6 mondattal. Egyszerű mondatszerkezeteket használ, legtöbbször (alany, állítmány, határozó, vagy jelző). Később változatos mondatfajtákkal kis- és nagybetűs szavakkal is dolgozik. Egy fejezet kb. 35-45 mondat, amivel könnyedén sikerélményt szerez a gyereked.

tokmagok01.jpg Berg Judit Tökmagok sorozatában Rézi, Minka, Benő és Palkó kalandjain keresztül olvashatnak bátorságról, afrikai állatokról, varázslókról és egyéb izgalmas kalandokról, amiket négy kisgyerek átélhet egy afrikai szavannán. A második részben vulkanológussá válhatnak gyerekek a tökmagokkal, a harmadikban búvárkodhatnak, a negyedik részben pedig a piramisok, hieroglifák világába is ellátogathatnak. Egyszerű, könnyen követhető történetek, melyek rövidségük ellenére is izgalmasak, és észrevétlenül veszik rá a gyerekeket az olvasásra. Nem kell kínlódni, ha valami tényleg szórakoztató! Az, hogy később önállóan olvassa-e a Ruminit vagy a Pantherát, itt dől el!

6 éves kortól ajánljuk.Rendeld meg a könyveket most 20% kedvezménnyel!
   Bors Bori-sorozat

Bori egy igazi cserfes, tűzről pattant kislány. Hogy mi benne a különleges? Hát az, hogy nyomozó szeretne lenni! Sőt, nem is ül tétlenül, míg el nem jön a pályaválasztás ideje, már 10 évesen nekilát felderíteni élete első bűntényét.

borsbori1.jpg Igaz, nem feltétlenül így képzelte nyomozói pályafutásának elejét, ugyanis a gyanúsított jelen bűntényben minden jel szerint ő maga!

Flóra (Bori legnagyobb ellensége) szülinapi zsúrján eltűnik Fló megagigaszuper szülinapi ajándéka: a világ legcukibb kiskutyája. És ki más lenne a gyanúsított, mint Bori, akinek minden vágya, hogy végre legyen egy kutyusa. Ráadásul más rejtélyes jelek is Borira mutatnak, így nincs más választása, mint kezébe venni az ügyet, és bebizonyítani, hogy ő bizony nem tolvaj, épp ellenkezőleg, a tolvajok elkötelezett üldözője!

borsbori2.jpg A Bors Bori-sorozatnak egyszerre jelent meg az első két része, és mindkettő remekül tükrözi a korosztály gondolkodásmódját, hozzájuk közeli hangon beszél, történetei izgalmasak, illusztrációi változatosak és viccesek, teli különböző méretű betűkkel, betűtípusokkal, képregényszerű rajzokkal.

A második részbenmár egy egész nyomozócsoport dolgozik Bori keze alatt a vidámparkban történt rejtélyes lopásokon. A vidámparkban rengeteg a potenciális pénztárca- és telefon tolvaj. Bori csak kapkodja a fejét, gyűjti a bizonyítékokat, de ki ellen? Mindenki gyanús... Várpatak néni és lánya, a feltűnően sok holmival, a hamis mosolyú rendőr, és Alfi, a kockás kabátos kismajom. És ki más segítene a bandának, mint a világ legcukibb nyomozókutyája? Gyakorló olvasóknak tökéletes választás!

8 éves kortól ajánljuk.

Rendeld meg a könyveket most 20% kedvezménnyel!

Evelien De Vlieger: Félix-sorozat

felix01.jpg Félix igazi lázadó, akiből egy nap biztosan feltaláló, filozófus, vagy valamiféle tudós lesz, ugyanis egyáltalán nem rest innovatív ötleteken gondolkodni és dolgozni. A sorozat első részében (Az új barát) a barátszerzés nehézségeivel nézhetünk szembe. Miután görcsösen listákat gyártott, elméleteket dolgozott ki a hiány pótlására, Félix rájön, hogy az élet nem mindig ilyen bonyolult. Magánya és aggodalmai hirtelen röppennek tova az új barát színrelépésével.

Félix kalandjainak folytatásában (Félix időt csinál) mindjárt megtudhatjuk, hogyan kell időt csinálni. Félix ugyan még csak 10 éves, így nincs tisztában olyan alapvetésekkel, mint hogy "az idő relatív", mégis bölcs (ágostoni és bergsoni!) megállapításokat tesz kreatív elmélkedései közben az idő tulajdonságairól. Egyből összeveti pl. a kisbabák, a hajléktalanok, a börtönlakók és az öregek időérzékelését, melyből rá is jön, hogy az idő egészen másképp telik attól függően, milyen élethelyzetben vagyunk. Ki ne hinné, hogy a könyv végére Félixnek tutira sikerül időt csinálni, ha már a 6. oldalon ennyi mindent tud? Igazi kis tudósoknak és bölcsészpalántáknak való kötetek, amiket garantáltan végigolvas az egész család. Böngészős rajzokkal, néhol valós fényképekkel tarkított illusztrációi megunhatatlanok.

felix02.jpgFélix és a szerelem című részben pedig Félix a tőle megszokott elszántsággal igyekszik megszabadulni egy számára eddig ismeretlen és furcsa érzéstől, ami nem más, mint az életét először, de vélhetően nem utoljára felforgató első szerelem.

?Úgy is fel lehet fogni, hogy mindnyájan időutazók vagyunk, és ezért semmit sem kell tennünk. Akár akarjuk, akár nem: mind eljutunk a saját jövőnkbe.?

8 éves kortól ajánljuk.

Rendeld meg a könyveket most 20% kedvezménnyel!

Frindt Julcsi szemléjét olvastad.

Kapcsolódó termékek