Megjelent A bandita patkány!

Ismerd meg Julia Donaldson legújabb versesmeséjét!

Ismeritek A graffalót, Bot Benőt, vagy a Boszi seprűnyélent? Hát persze, hiszen Julia Donaldson rímes meséi olyan kötelező elemek ma minden gyerek könyvespolcán, mint régebben a Pöttyös Pannik vagy a Tesz-vesz város – nincs ovis élet nélkülük. Ha már kívülről fújjátok az eddigi történeteket, van egy jó hírünk: végre magyarul is megjelent A bandita patkány!

Régen a hegyek között egy gonosz/ Bandita patkány lakott./ Elvett és megzabált minden kaját,/ Örült, ha rabolhatott.” – a legújabb mese ezúttal egy antihősről szól, aki nem ismer könyörületet: rabol és fosztogat, félelemben tartja a környék összes kisállatát. Kirabolja, a nyuszit, elveszi a mókus élelmét, de még a hangyák levelét is elmarja – gonoszkodására nincs mentség, az összegyűjtött javakra semmi szüksége nincsen, csak a hatalomvágyát éli ki a többi állaton. Szerencsére némi furfanggal és bátorsággal végül az igazság kerekedik felül, és a mohó patkány elnyeri méltó, ám emberséges büntetését.

bandita02.jpg

Julia Donaldson történeteitől megszokhattuk, hogy mind olyan tanulságot rejtenek, amely mindenki számára egyértelmű és magától értetődő, hogy a legkisebbek is okulhassanak belőle, ugyanakkor nincs szükség rá, hogy explicit tartalomként jelenjenek meg. A donaldsoni humor, a sorok közötti bölcsesség és a rendhagyó karakteralkotás kiforgatja a mesét a klasszikus felépítéséből, és nagyon is maivá írja át. A magyar változatot, ahogyan a többi mesét is, Papp Gábor Zsigmond fordította, neki köszönhetjük Donaldson humorának magyar nyelvbe való precíz átültetését a mindennapokban használt élő nyelv alkalmazásával.

És természetesen nem is lenne igazán jellegzetes a kötet, ha nem Axel Scheffler illusztrálta volna! Ahogyan a legtöbb Donaldson-mesét, ezt is Scheffler jellegzetes, a legapróbb részletekig kidolgozott, végletekig humoros rajzai tarkítják. Az egyszerű, de annál kifejezőbb arckifejezések és a mozgalmas képek önmagukban is lekötik a 2-5 éves korosztályt, hiszen nincs olyan oldal, amelyen ne lehetne percekig böngészni a karaktereket és a háttérben megbújó izgalmas részleteket. Az utolsó képet figyeljétek meg alaposan (itt lent is), az illusztrátor elrejtett egy kedves kis meglepetést is az oldalon!

bandita01.jpg

A bandita patkány tehát olyan humorral, és mai nyelvezettel megírt verses mese, amelyet a felnőttek is élvezni fognak felolvasás közben, és amely garantáltan megnevetteti az összes gyereket. Sajátos könnyed stílusa észrevétlenül engedi meg, hogy magunk vonjuk le a konklúziót az elbeszélt történetből, és segít azonosulni a megfelelő karakterekkel. Hiába szól a mese egy alapvetően negatív karakterről, Donaldson parodisztikus fogalmazásmódja révén a mese végig vidám, és a fordulatos befejezés mindenki számára megnyugtató lezárást jelent.

Kíváncsi vagy, mi Julia Donaldson titka? Lapozz ide!

Szívesebben megismernéd a donaldsoni karaktered társadalmi- és mentális hatásait? Lapozz ide!

Ha pedig lemaradtál volna A nyomozókutyáról, akkor ismerd meg itt Julia Donaldson másik új mesekönyvét!

Navratil Dominika írása

Rendeld meg a mesekönyvet itt!