Mi történt az íjászversenyen?

Megjelent a Tim mesterdetektív és társa legújabb része!

A norvég Tim Hercule Poirot gyakorlatilag tökéletes mása. Rendkívüli érzékkel képes megfigyelni mindent, ami körülötte zajlik, képes másodpercek alatt felhúzni másokat azzal, hogy megtartja magának a legfontosabb következtetéseit, majd a legrejtélyesebb ügyek felgöngyölítése után ugyanolyan álszerénységgel süti le a szemét. Hogy mi a különbség köztük? Az, hogy Tim csak nyolcéves.

Az elveszett gyémánt megtalálása és az ellopott festmény előkerítése után Tim mesterdetektív újra jelentkezik. A Norvégiában osztatlan sikert arató sorozat harmadik kötete hasonlóan kezdődik, mint az első két rész: Tim és családja szokás szerint a Napos-tetőn található nyaralójukba tartanak, hogy ott élvezzék az őszi szünetet. Ám nyugalmuk nem tart sokáig: a közelgő íjászversenyre összecsődült társaságból valaki ellopja a nyertesnek járó kupát, Tim és nővére, Jenny így kénytelenek kézbe venni az ügyet.

tim_md_2.jpgA könyv elején a klasszikus krimikhez hasonlóan először megismerjük a két detektívünket. A nyolcéves Timen már első ránézésre is látszik, hogy tökéletes magánnyomozó-alapanyagból gyúrták: óriási zöld szemei okosan csillognak, elálló füleivel mindent meghall. Nincs olyan mozzanat, ami ne kerülné el a figyelmét. Még a szaglása is egészen kifinomult! Kalandjaikat nővére, Jenny meséli el nekünk, aki két évvel idősebb nála, és – saját bevallása szerint is – sokkal átlagosabb. A lány meglepő természetességgel, s csupán csak egy csipetnyi féltékenységgel ír öccse zsenialitásáról.

A két főszereplő bemutatását a szereplők felvonultatása követi. Megismerjük Timék családját, a Napos-tető többi látogatóját, mindenkit, aki odacsődült az íjászverseny miatt. Mindenkiről megtudunk egy-két dolgot, és kapásból fel tudjuk osztani a karaktereket jókra és rosszra. Mint ahogy az Agatha Christie-nél is lenni szokott, mindenki kapásból gyanús egy kicsit: vagy azért, mert rosszindulatú és pénzéhes, vagy pont azért, mert túl kedves és szeretetreméltó.

tim_md_3.jpgA bonyodalmak a kupa eltűnésével kezdődnek. Vajon kinek állt érdekében ellopni a tízezer koronát érő nyereményt, ráadásul úgy, hogy egész éjjel egy őr vigyázott rá? Tim és Jenny nekiállnak felgöngyölíteni az ügyet. A gyerekek párban dolgoznak, ám hiába osztja meg Tim  minden észrevételét nővérével, következtetéseit már legtöbbször megtartja magának. Nem csoda hát, hogy Jenny – akit kissé elvakított a remény, hogy ez egyszer sikerül valamiben lenyomnia az öccsét – rossz nyomon indul el, így végül megint Tim lesz az, aki megoldja a rejtélyt. Ám a könyv végén ismét kiderül: nem véletlen, hogy Tim mesterdetektívnek Társa is van. Ha Jenny nem lenne, Tim igencsak pórul járt volna, hiszen bármennyire is zseniális a kisfiú, vérbeli bűnözők fizikumával nem veheti fel a versenyt.
23688.jpg
Miért fogod szeretni Tim és Jenny legújabb kalandját?

     – Mert tökéletes választás, ha elsőolvasós könyvet keresel.
     – Mert nagyon jól utánozza a klasszikus krimik műfaját.
     – Mert pontosan és életszagúan mutatja be, milyen, ha testvéred van.

Ha érdekel a sorozat első kötetéről írt ajánlónk, olvasd el Vujovits Juli írását is! Vagy inkább az új könyvbe pillanatanál bele? Itt megteheted! Ha viszont az érdekel, hogyan lett a nyugalmas húsvéti szünetből festményrablók utáni hajsza, ide kattints!

Kapcsolódó termékek