Miért imádjuk annyira a naplókat?

Személyes vallomásokból sosem elég

Hogy miért szeretjük annyira a naplóregényeket? Mert legyen az írója akár fiktív vagy valós, a közvetlenség, az intimitás, amit az E/1-ben írt személyes vallomások adnak, nem foghatóak semmilyen más írói eszközhöz. Szeretjük beleélni magunkat a történetbe, és elhinni, hogy mindaz, amit olvasunk, igaz. Ezt a vágyunkat tökéletesen elégítik ki a hitelesség illúzióját fenntartva a fiktív naplóregények.

Mán-Várhegyi Réka - A szupermenők

24321.jpgA szupermenők c. naplóregény fiktív írója Szabó Marci, aki egyébként lány, csak a világ legcikibb nevét kapta a szüleitől egy szappanopera hősnő után, mégpedig azt, hogy Marcellina. Amikor az szülei elválnak, el kell költözniük, sulit vált. Az új sulija neve legalább olyan ciki, mint a Marcellina, Spuderka János. Nincsenek szakkörök, nincs semmi sem, ez a világ végén lévő lakótelepi középsuli egy posvány. Első ránézésre. Marci naplójában végigkövethetjük, ahogyan egy kamasz rácsodálkozik a világra: „de mint zenész, azért mégsem az a klasszikusan megbízható férfi. Bár mint Nihiltől tudjuk, az sem megbízható férfi, aki annak látszik.” De ki az a Nihil? Nihil Marci legjobb barátnője lesz, hozzájuk csatlakozik még a stíluskirálynő Hajni és az eminens Panni. Miután megállapítják, hogy ők nem menők, a férfiak pedig hülyék:
– Szerinted egy menő pasi kizárólag menő csajokat vesz észre?
(…)
– Sajnos igen – mondta majd hozzátette: – A férfiak ugyanis teljesen hülyék.
…egyetértenek abban, hogy nincs más dolguk, mint menővé válni. De lehet-e kényszeresen lazának lenni? Megtudjuk, mire jutnak a lányok ezzel a paradox helyzettel, és közben élvezhetjük Marci ironikus, cinikus, talán kissé szarkasztikus stílusát, amelyen néha csorbát ejt a szerelem, és akkor ilyen sorok leírására vetemedik:
„Csöndesen majszolom a párizsit
És te még mindig nem vagy itt.”

Többet olvasnál még Marciról? Rendeld meg a naplóját itt!

Gévai Csilla - Lídia, 16 és Lídia, 17

24179.jpgKicsit más vizekre evezve találkozhatunk Lídiával, aki elégikus, kicsit mélabús, merengő művészlelkű kamasz. Lídia naplója, azokra a napokra való, amikor mindent elmos az eső és Birdy, Björk és Soko válogatás szól egész nap a háttérben. Lídia az a kamaszlány, aki szereti kiélni művészhajlamát szabadidejében. Illusztrálja a naplóját, kollázsokat készít és költőkkel vagy éppen tudósokkal beszélget képzeletben. Elvezet minket a különleges világába, amelyet ő maga teremt, mégis mindenki kicsit otthon érezheti benne magát.

Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy Lídia egy nem mindennapi lány, akibe legalább annyira bele fogsz szeretni, mint a Holdfény királyság Suzy-jába.

Kíváncsi vagy Lídia világára? Kattints ide, és rendeld meg most!
Molnár T. Eszter - Stand-up!

standup300.jpgHa a melankólia után ismét egy kis humorra vágysz, akkor nincs jobb választás, mint az idén megjelent Stand-up! Bakos Virág jön és egyszerűen nem ismer kegyelmet, ha az odaszólogatásakról van szó. Virág az a folyton elégedetlenkedő, lázadó kamasz, aki nem akarja elfogadni a világ igazságtalanságát, és ezt próbálja a maga dacos módján elintézni. Mindehhez ott van neki a divatőrült nővére és a zárkózott öccse, Misu. Hárman próbálják összetartani a családot, ami édesanyjuk halála után szétesett. És ez a három nagyon különböző kamasz kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) bajokba keveredik folyamatosan, amikből kicsit zsarnokoskodó nagynénjük és alkohol problémákkal küzdő, humorérzékét veszett nyugdíjazott stand-up-os apjuk próbálja kirángatni őket.

Ismerd meg Bakos Virág történetét te is! Rendeld meg a könyvet itt!

A borítókép forrása: Freepik.com

Kapcsolódó termékek