Nem vagy egyedül!

Ajánló Mészáros Dorka krimijéről

Mészáros Dorka első könyve, az Én vagy senki amellett, hogy egy elképesztően fordulatos és modern krimi, hitelesen és sablonok nélkül mutatja meg, mennyire sokféle problémával kell megküzdenie ma egy átlagos kamasznak. Testképzavar, kirekesztettség, nemi identitás miatti zavarodottság, és bűntudat, bűntudat, bűntudat. Ismerd meg az Én vagy senki hét főszereplőjét!

2014-ben egy házibulin valaki megmérgez két fiút és egy lányt, negyedik barátjuk pedig zárt osztályra kerül. Hét társuk megmenekül.

A gyilkosságokat vérrel írt titkos üzenetek előzték meg, melyekkel heteken keresztül zaklatta a tizenegy kamaszt az ismeretlen támadó. Így amikor 2015-ben a maradék hét tini ismét elkezdi kapni a vérvörös 7-11 feliratú papírokat, úgy döntenek, összefognak, hogy kiderítsék, ki akarja mindenáron megölni őket… Vajon mi köti össze a hét fiatalt? Miért akarja valaki kikészíteni őket?

Mészáros Dorka – a klasszikus krimiírókhoz hasonlóan – hét egymástól teljesen különböző szereplőt sorakoztat fel a regény elején, az olvasó pedig szinte azonnal belepakol mindenkit a megfelelő skatulyába. Valahogy úgy, mint egy Agatha Christie regényben, ahol mindig van egy csinos, fiatal lány, egy visszahúzódó, csendben féltékenykedő feleség, egy jóképű, nagyhangú férj stb.

Zénó, a laza zenész. Aliz, a népszerű táncos. Nóri, a vad gót. Burni, a bulifelelős izompacsirta. Erik, a magának való kocka. Meli, a visszahúzódó orvospalánta. Gergő, a tökéletes szívtipró. Eleinte mindenki leírható egy-két jelzővel, a könyv olvasása során viszont rádöbbenünk, hogy akárcsak a valóságban, az Én vagy senkiben is sokkal árnyaltabbak a karakterek, mint hinnénk. (Ha szeretnéd megismerni a hét főszereplőt, kattints ide és olvasd el a könyv első fejezetét!)

Amellett pedig, hogy a karakterek egyre gyakrabban lépnek ki az általunk nekik rendelt skatulyából, mindannyian olyan problémákkal (láthatóakkal és láthatatlanokkal) küzdenek, melyek rajtuk kívül még egy csomó középiskolás mindennapjait meghatározzák.

evsmd1.jpgKezdjük például MELIVEL, a duci és félénk könyvmollyal. Soha senki nem mondta rá, hogy kövér, de ő annak érzi magát: külseje miatt pedig legszívesebben láthatatlanná válna… Eleve is bizonytalankodó és bűntudatra hajlamos lány, aki állandóan attól fél, hogy megbántja a körülötte lévőket egy-egy halk megjegyzésével. Legjobb barátnője viszont benne van abban a háromban, akik meghalnak abban a bizonyos buliban 2014-ben, így Dalma elvesztése után Meli még zárkózottabbá válik.

evsmd6.jpgMinden osztályban ott van az a bizonyos fiú (vagy lány), aki olyan, mint ERIK. Akivel soha senki nem beszél, csak akkor, ha nagyon muszáj, akinek, miután hazaért, első dolga leülni a számítógép elé, hogy aztán fel se keljen, csak amikor aludni megy. Erik az az osztálytársad, akit legjobb esetben is csak kerültök és ignoráltok, akire ráaggatjátok az antiszociális jelzőt és aki úgy tűnik, tökéletesen elvan a saját kis számítógépes világában, de valójában ugyanúgy szomjazza az emberi kapcsolatokat, mint bárki más.

Aztán ott van a maradék öt karakter, a “menők”, akiknek látszólag semmi problémájuk nincs, csak az, hogy ott lesz-e a kiszemeltjük a legközelebbi buliban és hogy menni fog-e a legközelebbi matekdoga. (Na meg persze az, hogy ki, mikor és hogyan fogja kinyírni őket.)

evsmd2.jpg
ALIZ a kedvencem: ő a népszerű lány az iskolában. “Alacsony, törékeny, izmos, csinos, pimasz és közvetlen. A szurkolócsapat vezetője, az örök bálkirálynő, akit leginkább azért utáltak a lányok, mert király volt a sminkje. Állandóan.” Aztán persze ahogy egyre jobban belemerülünk a krimibe, nemcsak az derül ki, hogy Aliz elképesztően önzetlen, szeretnivaló és talpraesett lány, de az is, hogy az ő élete sem olyan, mint egy tündérmese: volt barátja, Leslie miatt kialakul benne a kényszer, hogy mindig, minden körülmények között tökéletesen kell kinéznie. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem eszik este hat után. Márpedig ha az ember egyszer belekerül a testképzavar ördögi körébe, nagyon nehéz belőle szabadulni még akkor is, ha semmi baj nincs az ember alakjával – sőt, talán akkor a leginkább…

evsmd5.jpg
ZÉNÓ. Jól néz ki, szuperül gitározik és elképesztően jó dalokat ír, amivel már eleve remekül lehet csajozni, ráadásul egyre közelebb kerül Alizhoz, akinek egyetlen mosolyáért is ölni tudna a fél iskola… Aztán szép lassan kiderül, hogy a fiú nem is a szupersztár Alizhoz vonzódik, még csak egy csók sem csattant el köztük soha. Zénó ugyanis még mindig halálosan szerelmes Nóriba, a volt barátnőjébe, hiába állt a kapcsolatuk folyamatos veszekedések sorozatából. A szakítás miatti fájdalom már-már túlnő azon, amit legjobb barátja, Big N meggyilkolása miatt érez, amitől állandóan bűntudata van, úgyhogy szép lassan rászokik a dohányzásra, hogy valamivel lekösse magát.

evsmd9.jpg
NÓRI elsőre egy kemény, határozott, vad csajnak tűnik, aki gyakorlatilag mindent utál az életben. Szereti, hogy mások tartanak tőle, hogy megbotránkoztat mindenkit a mocskosszájú beszédével, és leszarja, hogy ki mit gondol róla. De bátyja, Big N elveszítése és Zénóval való szakítása óta leginkább azt szereti, ha békén hagyják. Haragszik Zénóra, haragszik Alizra, haragszik az apjára. Állandósult dühét a bokszzsák püfölésével és a death metal bömböltetésével próbálja levezetni, de van, amikor csak a penge segít...

evsmd8.jpg
BURNI: az Én vagy senki Joey-ja. Imád edzeni, enni, bulizni és… és tulajdonképpen ennyi. Kicsit lassú, kicsit egyszerű, de óriási szíve és gondtalan élete van – látszólag. A valóság azonban kicsit más: ha nem pizzáról van szó, Burni egyszerűen képtelen önállóan dönteni vagy felvállalni a saját véleményét. Akárcsak Aliz, ő is mindenben Leslie-t követi: mindent elhisz neki, mindent ráhagy, mindig mindenben enged neki. Persze minden barátságban vannak olyan helyzetek, amikor alkalmazkodnunk kell a másikhoz: Leslie személyisége viszont mind Alizból, mind Burniből beteges alázatottságot vált ki.

evsmd7.jpgÉs végül GERGŐ: direkt hagytam őt a lista aljára, hiszen kívülről nézve neki van a legtökéletesebb élete. Jól tanul, nagyon-nagyon jól néz ki, fel se tűnik neki, mennyire odavannak érte a lányok. Elképesztően udvarias, mindig, minden körülmények között kedves és figyelmes, és nagyon jól tud hatni az emberekre. Akkor hol a DE? Ott, hogy szép lassan rászokott az alkoholra. Mert “ha részeg, másképp fáj. Olyankor nem üvölt a fejében a megalázó gondolat: Varga Gergő meleg.

Egyszóval, bár gyakran az ellenkezőjét gondolnánk, legtöbbször mindenki küzd olyan problémákkal, amik a kívülállók számára láthatatlanok. Ilyenkor rengeteget segíthet a barátokkal, szülőkkel való beszélgetés, egy hobbi, amit szenvedélyesen szeretünk, de néha egy jó könyv is elég...

25991.jpg
Felkeltette az érdeklődésed a könyv? Kattints ide és rendeld meg!

Ha tetszett a cikk, ezek is tetszeni fognak:

Ki lennél az Én vagy senkiből? Töltsd ki ezt a tesztet, és megtudod!Holnaptól tényleg minden rendben - Egy kamasz problémái

evsmd4.jpg

A képek linkjeit itt találod: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.8.

Kapcsolódó termékek