Mit csinál az író nyáron? 3. rész

Interjú Szakács Eszterrel, A Szelek Tornya szerzőjével

Több éve indítottunk egy nyári cikksorozatot a Pagony blog oldalán, ahol a szerzőket, illusztrátorokat faggattuk. Szerencsére eljött az ideje, hogy folytassuk!

Harmadik kiszemeltünk Szakács Eszter, A Szelek Tornya mitológiai fantasy regény szerzője.

Ismerjétek meg közelebbről ti is!

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?
Manapság leginkább csak a hőséget.

Hogy telik nálad a nyár?
Sajnos, nagyobbrészt munkával, a szelek_tornya_400.jpgmunkahelyemen. A szabadságom néhány hetében pedig általában megpróbálok írni.  A két legutóbbi nyáron például A Szelek Tornya c. regényemen dolgoztam. Bár nem pótolta a valódi földi vakációt, az Olümposz bolygóra tett kiruccanások mégis üdítően hatottak rám. Régebben, ha el tudtam utazni valahová a tenger mellé, szezon elején vagy szezon végén mentem. Szörnyen tudok szenvedni a kánikulától, és a tömegért se rajongok, márpedig a három nyári hónapban  egyikből sincs hiány az üdülőhelyeken.

Miket olvasol nyáron?
Amiket máskor is. Legtöbbször valami fantasyt, mesekönyvet vagy ifjúsági regényt. Nagy „bánatom”, hogy a könyvpiaci kínálat olyan bő, hogy képtelen vagyok lépést tartani vele még ebben a néhány zsánerben is. Bezzeg gyerekkoromban, amikor  faltam a betűket, olyan kevés jó könyv jelent meg, hogy minden kedvencemet többször is újra kellett olvasnom, hogy valamennyire csillapíthassam történetéhségemet.

Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?
Most próbálok elkezdeni egy új ifjúsági regényt, ami bár önálló történet lesz, néhány laza szállal kapcsolódik majd A Szelek Tornyához, hiszen annak tágabb világában játszódik ez is. Remélem, sikerül haladnom vele augusztusig, és addigra éppúgy magába szippant a sztori, mint az előző könyv  írása idején.

Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban.Miket ajánlasz még az olvasóknak?
Aktuális kedvencem a Matyi és Sári mindent megold, szóval ezt feltétlenül tudom ajánlani felnőttnek, gyereknek egyaránt. Imádom Milos Macoureket, a humora miatt rendkívül otthonos és barátságos a világa, magyarul ez már a harmadik kötet tőle. Az idén megjelent ifjúsági könyvek közül pedig még nálam is olvasásra vár Louise O'Neilltől az Örökké a tiéd című regény, aminek a témáját nagyon izgalmasnak tartom. Ezenkívül tervezem, hogy újraolvasom Az irokézek fiát Anna Jürgentől. Ez volt  a kedvenc indiánkönyvem gyerekkoromban, megérdemelne már egy új kiadást.

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?
Őszintén szólva kiemelkedően jó nyárra nem emlékszem gyerekkoromból. Inkább elsőéves főiskolás koromból maradt meg, hogy milyen jól esett az áttanult vizsgaidőszak után az orfűi édes semmittevés: a fürdés a tóban, a vitorlázás a kis gyerekvitorlással, az evezés  a kajakban, és természetesen az olvasás, az olvasás, az olvasás...

3662.jpg
A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?
Gerald Durrell az a szerző, aki leginkább megmaradt az emlékezetemben. Az ő könyveiben megforduló különc figurák és állatok kalandjai megunhatatlan szórakozást jelentettek kiskamasz koromban, akárhányszor olvastam őket. Miatta utaztam el anno Korfu szigetére is, szóval a kedvenceim természetesen a korfui kötetek. A Családom és egyéb állatfajták, a Madarak, vadak, rokonok, az Istenek kertje, de a Rokonom, Rosy című rendkívül bájos regényét is nagyon szerettem és szeretem ma is.

Melyik fagyi a kedvenced?
Kánikulában a citrom, máskülönben a vanília.
Mi az, amit tuti eszel a strandon?
Már csak múlt időben mondhatom, mert több mint tíz éve nem voltam strandon, de egy fokhagymás lángos nagyon jól tud esni úgy öt óra magasságában, ha a meleg miatt egész nap alig evett az ember.

Ha érdekel Szakács Eszter A Szelek Tornya c. mitológiai fantasyje itt tudsz beleolvasni, itt pedig meg is rendelheted!
Csinálj helyet a könyvespolcodon! - Nagy Eszteranna ajánlójaMit teszel, ha a bakancslista első pontja kipipálva? - Interjú Szakács Eszterrel

Mit csinál az író nyáron?
1. rész - Interjú Kolozsi Angélával
2. rész - Interjú Magyari Péterrel

Csatlakozz moly.hu-n a kihíváshoz!

Ha tetszett az interjú, ezeket is nézd meg:

Bárcsak Mira helyében lehetnék...- Kamaszkritika A Szelek Tornyához

Kapcsolódó termékek