A Szelek Tornya az új Harry Potter

Mitológiai fantasy kamaszoknak

A Szelek Tornya válasz a Harry Potterre, amiben Hermione összehaverkodik Odüsszeusszal az utópisztikus Olümposzon, majd a griffjeik és a megaszündeszmosz segítségével megmentik az emberiséget és az isteneket az azgardi jégóriások és germán istenek apokalipszisétől.A Szelek Tornya az a regény, amit az egész osztály a pad alatt olvas majd.

Most fel fogok sorolni egy csomó elcsépeltté vált kifejezést, DE ez a regény érzelmes, legyen szó első kamaszkori szerelemről, meg pillangókról a hasadban, amikor rád néz az Onlyone a menzán, te meg szétfolysz, mint az olcsó szempillaspirál a nyári esőben, vagy olyan nehezen oldható traumákról, mint a szülők vagy szeretteink elvesztése, a család szétesése.

                                                       Olvass bele a regénybe itt!

szelek2.jpg

                                        Szerezd meg a regényt kedvezményesen innen!

Too much information. Szóval kezdjük az elejéről. Szellő Mira 9. osztályos tanuló, nem érdeklik a körömlakkok és a fiúk (vagy legalábbis egy ideig még ezt hiszi), de szereti a Star Treket és Az éhezők viadalát. Az apukájával él együtt, Nikosszal, aki félig görög, félig magyar származású. A tizenötödik születésnapján derül ki, hogy valójában grifflovas, és tök véletlenül Artemisz, a vadászat istennője a védelmezője, így mindenféle gyakorlás nélkül ő is úgy lő célba az íjjal, mint Katniss Everdeen.

szelek1.jpgA srác az osztályból, Uli, aki eddig szótlanul figyelte, hogyan szívatják Mirát az osztálytársai, valójában egy erdőillatú griff. Méghozzá Mira saját külön bejáratú griffje és a szündeszmosznak köszönhetően a lélekikre is. Innentől kezdve közös tudattal és érzelmekkel rendelkeznek. Persze nem kell megijedni, mindenféle aberráltságot elkerülendő a szündeszmoszt fel is lehet függeszteni, ha szükséges. Hozzájuk csatlakozik még Konrád, és arról, hogy ki is ő valójában folyamatosan meghökkentőbbnél meghökkentőbb dolgok derülnek ki.

                                               Olvasd el a szerzővel készült interjút!

Azt hitted, az a nagy valami, hogy tizenöt évig nem tudtad, hogy a legmenőbb grifflovas família leszármazottja vagy? Haha, nope. Hármójukra vár az Aiolosz Akedémia, ahol a tudomány keveredik a mágiával, a görög mitológia a science fictionnel, a tanári kart pedig olyan személyek alkotják többek között mint Odüsszeusz, Jung és Amelia Earhart.

A regény a mitikus szálak és a fantasztikum segítségével olyan létkérdésekre keresi a választ, ami minden kamaszban felmerül. Mira nemrég vesztette el az édesanyját, és a történet során többször is szembesülniük kell a főhősöknek a halállal. A miértekre és a hogyanokra a különböző világokban kapnak választ. Emellett a mesés részeket szinte észrevétlenül szövik át olyan társadalmi problémákat feszegető kérdések, amikről nap mint nap olvashatunk. Mirát onnantól kezdik el zaklatni az iskolában társai, hogy megkapta ez első rasszista megbélyegzést „(…) eltorzult arccal a képembe vágta, hogy nem képzelem, hogy megeszi azt, amihez egy mocskos kezű cigány hozzáért. (…) Addig a napig soha senki nem cigányozott le.” Nagybátya meleg volt és végül közvetve ez okozta a halálát. A kirekesztés több példája és fajtája megjelenik a történetben, és nem csak a földi szférában. A hibrideket a munkára teremtették az Olümposzon, alacsony értelmi és érzelmi képességekkel, hogy elégedettek lehessenek saját életükkel. Mira ezzel egyáltalán nem tud azonosulni és egyedül áll ki a hibridek jogaiért, és – bár nem szeretném elspoilerezni a végét – de Mira együttérzése megakadályoz egy olyan jövőt, amilyet a Szárnyas fejvadászban láthattunk.

                           Érdekel a kamaszok véleménye a könyvről? Kattints ide!

A regény megkérdőjelezi, hogy az emberiség egyáltalán értelmes fajnak számít-e, ha nem veszi észre, hogy folyamatosan pusztítja a Földet, a saját „gazdatestét”, és ez a kipusztuláshoz vezet. Az emberek biológiai programozása a hatalomról, a hierarchiáról és a szaporodásról szól, ami nem igazán különbözik az állatvilágétól. „Ami azt jelenti, hogy az emberek nagyobbik fele szegénységben, vagy kifejezetten nyomorban él. A közéjük születő tehetséges gyerekek pedig többnyire elvesznek. Ha nem lenne ez a pazarlás, ki tudja, hol járna már a civilizációtok.”

A Szelek Tornya elképesztően izgalmas, és én (most meg fogtok kövezni), aki nem szerettem annyira a Harry Pottert, és az Odüsszeia az egyetlen könyv (a Szigeti veszedelem mellett), amit nem bírtam soha végigolvasni vörösre olvastam a szemem a majd 600 oldalas könyvön, nem bírtam lerakni. El kell olvasnod. Komolyan. El kell.

Nagy Eszteranna ajánlójaTetszett a cikk? Olvasd el ezeket is!
Mit csinál az író nyáron? 3. rész - Interjú Szakács Eszterrel, A Szelek Tornya szerzőjévelBárcsak Mira helyében lehetnék... - Kamaszkritika A Szelek Tornyához

Kapcsolódó termékek