Mit csinál az író nyáron? 5. rész

Interjú Harcos Bálinttal, a Szofi-sorozat, és a Petya és Tulipán szerzőjével

Megkezdődött a VAKÁCIÓ! Mi pedig nagyon örülünk, hogy az szerzők és illusztrátorok is pihennek néha, és ráérnek válaszolni a kérdéseinkre.
Ismerjétek megHarcos Bálint író, költőt, aki volt már szerkesztő, ösztöndíjas Moszkvában és Stuttgartban, most pedig a progresszív felnőttirodalmi kötetei után a magyar gyerekirodalom tehetséges megújítója.

Hogy telik nálatok a nyár?

harcos1.jpg
Mozgalmasan. Mint minden más évszak:) Ami konkrétan a nyaralást illeti: lemegyünk egy­-két hétre egy dédmamához(!) Szarvasra, aztán majd lesz egy hét Balaton és egy hét Nagyvázsony. Utóbbi helyen mindössze egyszer jártam életemben, azt hiszem, pont annyi idősen, mint ahány éves most a kisfiam. Vele egyébként most olvassuk Arany Toldiját (nem én erőltettem, az ő kérése volt!), amelyben Danit leginkább Toldi hatalmas testi ereje nyűgözi le, ahogy félkézzel kitartja a petrencés rudat. Emlékszem, engem Nagyvázsonyban hatévesen ugyanez ejtett ámulatba, hogy Kinizsi Pál fél kézzel kitartja a malomkövet, és azon nyújtja föl a boroskorsót Mátyás királynak. Már csak azért is tudtam ezt értékelni, mert az én gyerekkori nyaraim nagy része a pomázi házunkban teltek, amelyet az olasz dédanyám egy malomból építtetett át házzá (innen is származik a neve: Papmalom), és a házat körülvevő vadonban néha ölvastag, kerek malomkövekbe botlottunk, amelyek a folyondár mélyén lapultak, és amelyeket még négyen fiúk sem tudtunk megmozdítani.

Miket olvastok nyáron?

harcos2.jpg
A kislányom három és fél éves, a kisfiam – ahogy már említettem – hat, szóval mást és mást kell olvasnunk nekik. Julcsi nagy kedvencei most a klasszikus Grimm­, Perrault­ és Andersen­mesékDanival pedig az említett Toldinkívül Berg Judit Galléros Fecóját olvassuk, és Joy Adamsontól a Shaba királynője - Egy afrikai leopárd története című könyvet.

Dolgozol-­e nyáron, ha igen, akkor épp min?

Igen, dolgozom, amikor csak van időm. A jelenlegi munkámról egyelőre csak annyit árulhatok el, hogy a Szofi és a Petya mellett elkezdtem egy új – reményeim szerint – sorozatot. Teljesen más világban fog játszódni, mint az említettek, messze-­messze a városoktól, a főhőse pedig egy háttérbe szorított, de vagány kislány lesz, akinek meg kell küzdenie a... miért is? Ezt sem árulom el. Most írom tehát az első részt, és épp fülig bele vagyok szerelmesedve.

Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?

25875.jpg

Hát, az erős túlzás, hogy mindig képben vagyok, mert rengeteg gyerekkönyv jelenik meg, de az elmúlt napokban­, hetekben a következők tetszettek nagyon (a gyerekeknek is, nekünk is):

21171.jpg
Dániel András: Jó éjszakát, kuflik!,
Kertész Erzsi: NEM mese,

Otfried Preussler: A kis boszorka,

Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről!

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?

harcos3_-_copy_1.jpg
A legjobb. Viccet félretéve: egy összefüggő ilyen nyarat fölidézni nem tudok, csak töredékeket, illat­, szín­ és ízérzeteket, melyek döntően a gyerekkori nyaraim két legfontosabb helyszínéhez köthetők, Pomázhoz és Fonyódhoz (Fonyódon, pontosabban Bélatelepen is régi, saját építtetésű háza volt a családunknak). Például: a magas veranda háta és a sövény közti, észrevétlen sikátorban (ahol ember nem járt) akáctövisből és bodzából tőrt készítünk; vagy ugyanitt, Fonyódon a telkünk fölötti hegyoldalban csavargok, és egy bokrokkal teljesen elzárt tisztáson egy elhagyott cseresznyefát fedezek föl, amelynek a termése éretlen sárga színű, de beleharapok, és édes – ezen elámulok, mert ilyet azelőtt még nem láttam, és úgy érzem magam, mintha titkos aranyat találtam volna, amelyről senki nem tud; vagy a résnyire nyitott ablakon át mezítláb bemászunk a pomázi ház lezárt földszintjére, bent hűvös van és félhomály, ahol mozdulatlanul porosodnak az ősök képei.
harcos4_-_copy_2.jpg
A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei 
olvasmányaid?

A Vernék. Nemo kapitány, A rejtelmes sziget, Hódító Robur. Vagy egy kevésbé ismert: Doktor Ox teóriája.

Melyik fagyi a kedvenced?

A csokoládé.

Mi az, amit tuti eszel a strandon?

Sült halat. És utána málnát. Ez volt a kedvencem gyerekkoromban, és én megtartom a jó szokásaimat.

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?

Dinnye, hőség, zápor, fűzfa, darázs.

Mit csinál az író nyáron?
1. rész - Interjú Kolozsi Angélával
2. rész - Interjú Magyari Péterrel
3. rész - Interjú Szakács Eszterrel
4. rész - Interjú Nagy Anikó Johannával

Kapcsolódó termékek