Terápiás alkotás

Ismerd meg a Furagura játékot!

A Furagura egy nagyon sokoldalú játék. Gyerek és felnőtt közösségek kedvence, kiváló a társas kapcsolatok erősítésére, közösségépítésre, az önismeret fejlesztésére, a tanulási képességek javítására, de a különböző terápiás foglalkozásokon is rendszeresen előkerül. Felszabadítja a kreatív késztetéseket. Semmi nem kötelező, ellenben nagyon inspiráló.

Mi kipróbáltuk, és bejött! Ismerd meg te is!

Mi a kiadóban egy szuper hétfő délután teszteltük a játékot, és elég gyorsan eldöntöttük, hogy ez tuti külön cikket érdemel majd.

A doboz tartalma: egy majdnem végtelen hosszú papírtekercs, gura sablonok, amiket ki kell vágni, szereplő kártyák, helyszín kártyák, téma kártyák

Amire szükséged lesz még: fekete filc, vagy ceruza minden játékosnak (Használhattok más színt is, a lényeg, hogy egyező legyen.)

A cél pedig, hogy rajzoljatok közösen egy szuper történetet!

furag_-_copy_1.jpgElőször is vágunk egy jó hosszú papírt a tekercsről. A papír arányosan növelhető a játékosok számával, a lényeg, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen, és bőven legyen helye rajzolni.  Az ívekről kivágjuk a különböző formákat, alakzatokat, a gurákat. Ezek direkt módon nem jelölnek semmit, a “nonfiguratív” formákról kell majd asszociálnunk.

A legfiatalabb játékos választ a szereplő kártyák közül. Anna az "állatokat" választotta. A legidősebb választ egy helyszínt. Nálunk az "univerzum" lett. Aztán közös megegyezéssel választunk egy témát, mi a "képregény" mellett döntöttünk.  Ez azt jelenti, hogy a gurákat úgy kell felhasználni a rajzoláshoz, hogy az adott kontextusnak megfelelően állatokat alkotunk velük. Fogjuk a gurát, és egyszerűen körberajzoljuk a lapon. Aztán szépen kiegészítjük a formát a magunk fantáziája szerint. Szuper vicces űrállatok születtek, annál is viccesebb szövegbuborékokkal… Gyakorlatilag, ahogy elindul a játék, nem lehet abbahagyni, a figurák, és a sztori folyamatosan gördülnek tovább.
Végül pedig egy csodás közös alkotás, egy szuper felszabadult játék keretében amellett, hogy kitaláltunk egy zseniális űrkalandot, teljesen új oldalról is megismertük a másikat.

fura3.jpg
Nálunk tuti marad a Furagura a polcon, sőt a családilag is gyorsan beszerezzük a nyárra!

Hogy miben segít ez a felszabadító játék?

Surapka Borbála, tanító, gyógypedagógus, okl. tehetségfejlesztő tanár, közoktatási szakértő részletes véleményezéséből összeválogattam a legfontosabbakat.

A tanulási képességek mellett a társas és Én – kompetenciák széles körére van fejlesztő hatással.

Fejleszti a szem – kéz koordinációt, javíthatóak a ceruzatartási hibák, az írásnyomaték problémái.

Fejleszti a szóbeli kifejezőkészséget.

Fejleszti a téri tájékozódást, a vizuális és auditív szerialitást.

A gyerekek megfelelő előkészítés után kezdenek az ábrázoló tevékenységhez, csökken a frusztráció, oldott légkörben csökken a szorongásszintjük, míg a szabad, kreatív légkör növeli teljesítményüket.

A kártyák fejlesztik az értő olvasást.

A kártyák közös értelmezése során felidézhetőek a gyerekek más forrásból szerzett ismeretei.

furagura_-_copy_1.jpg"A pedagógusok új lehetőséget kapnak tanítványaik mély megismeréséhez: mennyire tud elmélyülten dolgozni, milyen ötletei vannak, ábrázolásaiban megjelenik –e projekció, ami odafigyelést igényel, mennyire van szüksége segítségre, megerősítésre, milyen mértékben igazodik a társak alkotásához, kooperá –e velük. A megfigyelhető kompetenciák fontos szegmensei a kiemelkedően tehetséges fiatalok személyiségstruktúrájának, így a tehetségazonosítás egyik kiegészítő eszközének is tekinthetjük a játékot.

"Tanórákon jól beilleszthető egy-egy téma összefoglalásánál a tanult ismeretek felidézésére, rendszerezésére, kreatív felhasználására. Tanórán kívüli foglakozásokon, az osztályok, csoportok szabadidős tevékenységének jó módja, kiegészítője lehet."

fura4.jpg
"A gyógypedagógiai fejlesztésben egyéni és kiscsoportos habilitációs foglalkozások során az alapképességek és készségek fejlesztésére is kiválóan alkalmas, azonnali visszacsatolást, megerősítést nyújt. Metodikája könnyen igazítható a gyerekek életkori sajátosságaihoz."

Ha tovább tájékozódnál aFuraguráról, itt mindent megtalálsz!

Érdekelnek a foglalkoztató füzetek, kreatív alkotó könyvek? Alegfrissebb szemlénk sorra veszi korosztályos bontásban a legjobb újdonságokat!

Ha a régebbi kreatív füzetek is érdekelnek,itt megismerheted azokat, amik számunkra már klasszikusok!

Kapcsolódó termékek