Terápiás állatmesék hétköznapi félelmekre

Ismerd meg a Jill Tomlinson-sorozatot!

Tökéletes esti mese? Állatos és vicces? Megnyugtató, mégis bátor és kalandos? És még az illusztrációi is szépek? Még mindig nem elég? Legyen bizonyított pszichoterápiás segítség a gyerekeknek, hogy legyőzzék a sötétséget, a szeparációs félelmüket és minden tudattalan konfliktusaikat? Olvass tovább és megtalálod a te meséd!

jilltomlinson.jpgJill Tomlinson neve örökre bevésődött a brit meseirodalomba (ismerd meg őt ebből a cikkből!), és szerencsére ma már magyarul is élvezhetik a gyerekek az írónő legsikeresebb, és valóban a legjobban sikerült sorozatát

Tomlinson 1968-ban írta meg A bagoly, aki félt a sötétben című könyvét, és bár előtte is jelentek meg meséi, ezzel lopta be magát egy életre a gyerekek szívébe. A történetet azóta sokszor kiadták, magyarul Anna Laura Cantone humoros képeivel jelent meg, és Budapesten színpadra vitte a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház.

A sorozatnak egyértelműen ez a legnépszerűbb kötete. Miért? Mert egy olyan problémát ültet át mesei formába, amivel minden kisgyerek találkozik, és ami a szülők számára (praktikus okokból) is teljesen egyértelmű. A sötétségtől való félelem minden gyerek életében egy olyan fejezet, ami az egész családot érinti, ezért nem csoda, hogy a már ötven éve lelkesen olvassák a varázslatos erejű mesét. Ám, ha kicsit jobban megnézzük a fejezeteket ebben a könyvben, és Tomlinson többi meséjét is górcső alá vesszük, sokkal árnyaltabb pszichológiai dinamikákat találunk, mint első olvasásra sejtettük. Mindez nem véletlen, Tomlinson az a fajta tudatos meseíró, aki alapos kutatásokat végzett a gyerekek belső konfliktusairól, szorongásairól, félelmeiről és persze az állatok viselkedéséről. De mindez még mindig kevés lett volna ahhoz, hogy igazi meseíró legyen. Az igazi titka, hogy hatalmas empátiával képes volt mesélés közben újra gyerekké válni, és didaktikus megoldások, tanító végkicsengések helyett hagyta, hogy a hősei szépen lassan végigmenjenek egy úton, amit egyáltalán nem szükséges megmagyarázni.

Szeparációs szorongást oldó mesét keresel kisebbeknek? Már bölcsis kortól segít A pingvin és a kisfiúKattints ide és kiderül hogy hogyan!

Tomlinson azt mondta, azért választott a történeteihez állat szereplőket, mert az állatokkal mindig minden gyerek gond nélkül azonosul. Ha pedig ez megvan, el is indulhatnak a főszereplőkkel, követve a mese fonalát. 

hupp01.jpgHupp, a bagolyfióka fél a sötétben. Ez a könyv azonban nem csak az esti ébredésekre megoldás, hanem stratégiát kínál a gyerekeknek minden tudattalan félelmükkel szemben. Hupp ugyanis azért fél a sötéttől, mert nem ismeri. Sőt, a sötétség első ránézésre megismerhetetlennek, feltérképezhetetlennek tűnik. A bagolyszülők türelmes bátorítására viszont a kis bagoly útra kel, és szembenéz az idegenséggel. Arról pedig kiderül, hogy nem is olyan szörnyű, mint amilyennek elképzelte. Az ismeretlentől való félelem legyőzése minden kisgyerek életében elkerülhetetlen, legyen szó sötétségről, költözésről, óvodásról, iskoláról, vagy felnövésről.

Tedd a kosaradba itt!

Ottó, a pingvingyerek egyáltalán nem érti, miért kell a pingvineknek az északi sarkon fagyoskodniuk. A társadalmuk szabályrendszerét helyenként megkérdőjelezve kíváncsiskodik, amiből persze rengeteget tanul. Ottó nem szeretné a véletlenre bízni a felnőtté válást, már kiskorában is pontosan tudni szeretné, mikor mi vár. Ahogy pedig szépen lassan kiderül számára, hogy a pingvinek világában mikor mi és miért történik, ő is képes lesz elfogadni a normát, és igazi nagy pingvinnek való feladatokat ellátni. Tökéletes választás a könyv, a nagyobb tesónak és 5-6 éves ovisoknak.

Rendeld meg itt!

Ottóhoz hasonló helyzetben van Pim, A földimalac, aki semmiben sem volt biztos. Pim is az önállóvá válás izgalmas és félelmetes érzéseivel küzd. Nagyon szeret még szopizni, a mamája biztonságos közelségében lenni, miközben szépen lassan meg kell tanulnia, milyen az önálló földimalacok élete. A gyerekeket egyszerre vonzza és félelemmel tölti el az ismeretlen világ. Az anyáról való leválás feldolgozásában segít a gyerekeknek (és a mamájuknak) ez a történet.

Tedd a kosaradba Pim történetét!

És itt van Suzi, a cica, aki ugyancsak segít a gyerekeknek az egyik legnagyobb félelmükkel szemben: azzal, hogy elvesznek. Minden ovis és kisiskolás fejében teljesen racionálisan átfut, hogy az eltévedés lehetősége bizony fennáll, sőt, van akivel meg is történik. A francia cica, aki haza akart menni pont így járt, amikor elaludt egy légballon kosarában, és a csatorna másik partján ébredt. Suzi bár irtózik a víztől, képes legyőzni a félelmeit és megvalósítania a lehetetlent... Ez a mese minden nagyobb ovis és kisiskolás kedvence.

Rendeld meg te is!

pongo.jpgVégül pedig itt van Pongó, A gorilla, aki olyan akart lenni mint az apukája. Az apa egy kisfiú szemével sokkal erősebb és ez önmaguk számára értelmezhetetlen félelemmel tölti el az öt-hat éves fiúkat. Az ödipális szakaszban lévő gyerekeknek segít a mese sok-sok humorral. Olyan gyerekeknek ajánljuk, akik vágynak a feladatokra, szeretnének már nagyok lenni, sőt, még másokért is szívesen felelősséget vállalnának.

Olvasd el te is!

A legfontosabb segítő elem, ami minden Tomlinson-mesekönyv magja, és ami valóban megkerülhetetlen minden kisgyerek számára, az az én-keresés, én-meghatározás folyamata. Jill Tomlinson könnyed humorral megírt hősei nem tudják, nem értik, vagy csak nem akarják elfogadni azt, aminek születtek, a történetük pedig pontosan azt festi le, ahogy lassan önmagukra találnak. Járjanak ilyen szerencsével a gyerekek is ezen a néha nehéz, mégis gyönyörű, mesékkel kikövezett úton!

Kapcsolódó termékek