Vajon létezik-e a Mikulás?

Most kiderül...

Az alább következő részlet Az irodalom visszavág második kötetének 69. oldalán kezdődik. Mikor máskor tennénk ki a honlapunkra, mint Mikuláskor. Olvassátok el, döntsétek el, hogy tényleg hisztek-e benne... az biztos, hogy a Tilos az Á könyvekben nem fogsz sosem csalódni, olvass minket Mikuláson innen és Mikuláson túl...

Az internetet minden december elején elárasztja egy jó hosszú vicc. Az a címe, hogy Vajon létezik-e a Mikulás? Remélem, mindenki megkapta már vagy „belájkolta” legalább egyszer. Én többször is megkaptam már, és mindig örültem neki. Egyrészt azért másolom ide, mert tényleg vicces, másrészt azért, hogy végre elnyerje méltó helyét, jelenjen meg végre nyomtatásban is, és ne kelljen minden évben újra és újra kienni a Facebookra, harmadrészt azért, mert nagyon tanulságos.

Vajon létezik-e a Mikulás?

1. Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de mivel több mint 300 000 olyan élő organizmus létezik, amely még besorolásra vár, bár ezek nagy része ízeltlábú vagy baktérium, nem zárhatjuk ki azt, hogy a Mikulás mégis repülő rénszarvason közlekedik.

2. A Földön 2 milliárd (2000 000 000) 18 éven aluli gyerek van. De minthogy a Mikulás nem törődik a hindu, zsidó, buddhista vagy mohamedán gyerekekkel, így a munka a 15%-ára csökken (378 millió). Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol akad legalább egy rendes gyerek.

3. A Mikulásnak – hála a különböző időzónáknak és a Föld forgásának – 24 helyett 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük, hogy keletről nyugatra halad, ami logikusnak tűnik).

Ebből az következik, hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra. Ha feltételezzük, hogy a szóban forgó 91,8 millió otthon egyenletesen helyezkedik el a Föld felszínén (ami persze nem így van), akkor két ház között a távolság 1,2 km. A teljes út pedig 117 millió (117 000 000) km, nem számolva azokat a kitérőket, amiket még a Mikulásnak is meg kell ejtenie.

4. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás szánja mintegy 1000 km/s (1000 kilométer per másodperc) sebességgel halad, a hangsebességnél háromezerszer gyorsabban. (Egy hagyományos rénszarvas kb. 25 km-t tesz meg egy óra alatt, ha nagyon siet.)

5. A szán rakománya egy újabb érdekes kérdés. Feltéve, hogy minden gyerek egy kb. 1 kilogrammos ajándékot kap (ami röhejesen kevés), akkor a Télapó szánja mintegy 321 300 kg-ot nyom. Nem számítva a Télapót – aki ha tényleg minden otthonban eszik egy kis édességet, mondjuk 2 szaloncukrot, akkor az út végére pontosan 2 943 000 kg-ot hízik, de ettől az apróságtól most eltekintünk.

Egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-ot képes elhúzni a földön. Még ha feltételezzük, hogy a repülő rénszarvas (lásd első pont) tízszer ennyit képes elhúzni, akkor is minimum 214 200 kell ahhoz, hogy az egész szánt (Télapó nélkül) elhúzza. Ez a sok szarvas 353 430 tonnára növeli az egész pereputty súlyát. Csak összehasonlításképp jegyzem meg, hogy ez négyszer olyan nehéz, mint az Enterprise nukleáris meghajtású anyahajó.

6. Ha ez a 353 430 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közeledik, akkor nagy légellenállásba ütközik. A légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezérállat másodpercenként 143 000 000 000 000 (143 trillió) Joule energiát nyel el. Elhanyagolható idő alatt égnek el (eközben 234 000 000 000 decibel erejű robbanás hallatszik), kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán (a rénszarvasokkal együtt) 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. A Télapót, akire eközben 297 500 N centrifugális erő hat, 120 kg-
os Télapó esetén (ami nagyon kevés) 8 207 123 kg-os erő préseli a szán háttámlájához.

Én hiszek a Mikulásban...

Szeretjük még egymást? Észrevesszük, ha valaki nyomorult, elesett és segítségre szorul? Úgy tűnik, igen.

Hiába a sok boldogtalanság meg rossz a világban. Mert milyen csodálatos, hogy a világ mégis tele van szeretettel! Mennyire jó, hogy gondolunk a gyerekekre, hogy megajándékozzuk egymást... Mennyi ember van, aki észreveszi a szegényeket, a segítségre szorulókat is, és mennyi ember van, aki segíteni is akar úgy, ahogy Szent Miklós segített... Csodálatos, hogy akár így, akár úgy, de december hatodikán az a szeretet, amivel Szent Miklós tudta szeretni az elesetteket, árvákat, esendő­ket és kitaszítottakat, az a szeretet elárasztja az egész világot... Persze, gyakran csak buta csokikrampuszok és házfalakra lógatott textilmikulások formájában, de mégis!