A klasszikusok segítenek

Szemle a legjobb klasszikus könyvekről piciknek és picit nagyoknak

Kíváncsi vagy, melyek azok a könyvek, amik megunhatatlanok még sok-sok év után is? Kíváncsi vagy mitől olyan jók? Hogy mikor érdemes olvasni őket? Akkor lapozd végig a szemlét, amiben minden élethelyzetre és problémára találsz egy segítő mesét!

Ha össze-vissza-, vagy nem eszik:11383.jpgItt van az brit gyerekirodalom legnagyobb slágere, amit millió számban adnak el évről évre még most is: A telhetetlen hernyócska. A kis hernyó kibújik egy tojásból és mindenfélén átrágja magát. Aztán megtapasztalja, mennyivel jobb friss zöld leveleken átrágni magát, míg gyönyörű pillangó nem lesz belőle. Ráadásul: megtanulhatsz számolni, megtanulhatod a gyümölcsöket és a hét napjait! 

Eric Carle csodás képei még a felnőtteket is elvarázsolják, a gyerekek pedig egyenesen imádják!

0-5 éves korig ajánlom!

Rendeld meg itt!

Ha kistesó jön, vagy ha van egy dacos gyerek a háznál:

13446.jpgKi ne ismerné Mazsolát, a minden lében kanál vadmalacot, Tádét, az ártatlan kis tengerimalacot, és Manócskát, a türelmes és jóságos erdei manót? Naná, hogy mndenki! És miért? Mert mindenki szerette! Ti emlékeztek, hogy kivel azonosultatok a mesében? Az ártatlan picivel? Az akaratát mindig és mindenen átvivő rosszcsont Mazsolával? Vagy a normákat képviselő Manócskáva? És most kivel azonosultok?

A gyerekek jellemfejlődésében nagyon fontos állomásokat képviselnek a karakterek. Ezért nagyon jól tudnak jönni a mesék, amikor beüt a dackorszak, amikor a felettes én kezdi lenyomni az ösztönös vágyaikat és amikor egy ártatlin kis jövevény érkezik a családba. 

Ha megrendelnéd, kattints ide!

4-8 éves gyerekeknek ajánlom!

Ha rosszcsont, jöhetnek a mackók:25358.jpgKormos István verses meséin szintén generációk nőttek fel. A Mese Vackorról, egy pisze kölyökmackóról felkészítd az ovira, meghozza a kedvet az ovihoz, a jól viselkedéshez és a barátkozáshoz, miközben nagyon-nagyon kedves és vicces. Ilyen egy igazi gyerek, akarom mondani kölyökmackó!

Igazi családi könyv, amin a szülők és a gyerekek együtt nevethetnek!

3-6 éves gyerekeknek ajánlom!

Tedd a kosaradbaitt!

8696.jpgHa pedig medve, akkor minden kisgyerek kedvencéről, Boribonról is ejtenem kell pár szót. Boribon és Annipanni hasonló lelki tartalmakat képvisemek, mint Mazsola és Manócska. Boribon gyakran dacos, és (jogosan) percről percre sérelmezi, ha Annipanni nem vele foglalkozik. Az Ő történeteik a legjobbak, ha a gyerekünk még nem teljesen látja be, hogy a felnőttek szabályai jók is tudnak lenni.

Tehát 2 és 5 éves kor között mindenképpen!

Ha nem tud empatikus lennni: 

19220.jpgAz empátia hiánya nem könnyű helyzet. Főleg, amikor a gyerekünk a legkellemetlenebb helyzetekbe sodorja saját magát. De azon túl, hogy megfelelő történetekkel segítünk neki, hogy türelmesen várjuk, hátha magától meglépi, nem tehetünk többet. Mert "megtaníthatjuk" neki, hogy felezze el a kekszet, ha más gyerek is van a játszótéren, de, ha meg is teszi, nem azért fogja, mert annyire együttérez a másik gyerekkel, akinek nincs, hanem, mert azt várjuk el tőle, és nem olyan ostoba, hogy ne akarna megfeleni. A legtöbb, amit megtehetünk, hogy szuper meséket olvasunk neki. Nálunk óriási kedvenc A legcsinosabb óriás. Gyuri, a jószívű óriás története megmutatja, hogy nem az a fontos, amink van. Kivéve, ha otthonról, takaróról, vagy vitorláról van szó. A mese versbe van szedve, és komoly témák ellenére egyáltalán nem direkt. Sőt, nagyon is szórakoztató. Hiszen Gyuri egy igazán derűs figura, akit minden kisgyereknek ismernie kell!

2-6 éves korig ajánlom!

Ha kíváncsi vagy, mitől olyan szuperek Julia Donaldson könyvei, lapozz ide!

Ha végiglapoznád, milyen könyvei vannak még a webboltban, kattints ide!
Ha szívesen elolvasnád,tedd a kosaradba!

Ha leszakad a szülőről:13730.jpgA klasszikus Grimm meséket rengeteg féle megközelítés és értelmezés érte már. Volt, amikor ez volt a kortárs, volt, amikor tilos volt, és volt amikor teljesen ambivalens véleménye volt a lelki hatásukról a különböző iskoláknak. Bruno Bettelheim munkáinak vannak vitatható pontjai, de a Grimm mesék lélektani, freudi hatásait elég precízen kidolgozta A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek című kötetében. Ő volt az, aki rávilágított, hogy ezek a történetek nem véletlenül éltek számtalan változatban szájról szájra. Jancsi és Juliska története a szülőről való leszakadás tudattalan félelmeit mutatja meg. Igen, a mesében a mostoha elzavarja a gyerekeket. De nézzük csak meg jobban. Nincs az a szülő, aki még soha nem hagyta ott a szomorú, rá vágyó gyerekét, mert valami más, nagyon is fontos dolga volt. A testvérpár története megmutatja, hogy mitől félnek a gyerekek, miért nem tartanak elindulni a maguk útján... A történetek letiltása nem segít a gyerekeknek, hanem pont, hogy árt. Arra mutat, hogy az érzéseik helytelenek és rosszak. Pedig ez nincs így. Ha Jancsi és Juliskát olvasunk, azt üzenjük, hogy a félelmeik érthetőek és jogosak, és igyekszünk melletük lenni, míg tartanak. Ez a legtöbb, amit megtehetünk.

Ha szívesen belelapoznál, kattints ide!

Mosonyi Alíz csodálatos tolmácsolásában olvashatjátok Piroska és a farkas és Csipkerózsika történetét is, valamint Rofusz Kinga gyönyörű illusztrációival megjelent egy gyönyörű Grimm gyűjteményes kötete is.

A meséket 5-12 éves gyerekeknek ajánlom!Ha a kosaradba szeretnéd rakni a Jancsi és Juliskát,kattints ide!

Ha fél: 20324.jpgHa a gyerek fél, a legjobb választás egy Jill Tomlinson könyv! Ezekben a mesékben csak olyan kisállatok vannak, akik félnek azzá válni, amivé lassan-lassan mégiscsak kéne. Hupp, a kisbagoly fél a sötétben, a Pim, a földimalac nagyjából mindentől fél, és leginkább csak a mamája cicijén lógna, Szuzi, a cica a szeparációs szorongásnak ad jogot a történetében, Ottó, a pingvin mindjárt a mese elején arra eszmél, hogy az apukája nem is az igazi apukája,Pongó, a gorilla pont olyan bátor és okos szeretne lenni, mint az apukája, Hilda, a tyúk pedig tényleg bátor, csak folyton abba a korlátba ütközik, hogy ő egy tyúk. Ezek a történetek nagyon meghitt, bennsőséges hangon vezetik a gyerekeket az úton az önismeret, a tűrelem és az elfogadás felé. Örök kedvencek!

Olvass bele Pim történetébe!

Tudd meg, mit tudott meg a gyereki lélel rejtelmeiről Jill Tomlinson!

Kíváncsi vagy, milyen könyveket ajánlunk még a legkisebbeknek? Lapozz ide!

Szívesen kipróbálnál egy szuper kreatív, minden félelmeinktől felszabadító játékot? Ismerd meg itt a Furagurát!

Megnéznéd azokat a könyveket, amiket minden óvodában kötelező lenne a polcra rakni? Kattints ide!

Kapcsolódó termékek