„A többi lány pedig azt kántálta, hogy kövér, kövér, kövér”

Interjú Louise O’Neill-lel, az Örökké a tiéd szerzőjével

Louise O’Neill neve külföldön már sokaknak ismerősen cseng. Az ír származású lány a dublini Trinity College-ban végzett angol szakon, majd érdeklődése a divatvilág felé fordult: egy évig New Yorkban dolgozott az ELLE magazinnak, hazatérve pedig megírta első könyvét, az Örökké a tiédet, ami rendkívül nagy port kavart a young adult könyvek világában. Az írónőt az Örökké a tiéd magyar nyelvű megjelenése kapcsán kérdeztem a könyvről.

tovább...

Barbie-zárda

Légy szép. Légy engedelmes. Légy kiválasztott...

„Mindig lehetsz tökéletesebb.” Képzeljünk el egy világot, ahol ez a lányoknak szóló dorgálás a főparancs. Képzeljünk el egy világot, ahol egy marcona, hatalmaskodó öregúr (Atya) iránymutatása alapján nevelődnek fel lányok generációi. Ahol ezeknek a lányoknak elsődleges funkciója fiút szülni, a férjüknek (az Örökösöknek) készségesen engedelmeskedni, sohasem mondani nemet. Louise O’Neill ezt a világot teremti meg Örökké a tiéd című regényében.

tovább...

Négy összebújós mesekönyv

Meghitt mesék magyar szerzők tollából

Egy néni és a hűséges öreg autója, egy erdei lány, aki nem beszél, egy bátor baráti páros, aki a kerítés ismeretlen oldalára merészkedett és egy kislány, akit mindennél jobban érdekel a múlt. Elsőre úgy tűnhet, nincs sok közös bennük, de valójában mind a négy történet a képzelet varázslatos tájaira kalauzol minket, ahol eltűnnek a mi világunk törvényei és helyet kap a fantázia.

tovább...

Mennyit érsz valójában?

A Black Box egy tanár szemével

Anna Woltz Black Box című regényével már sokat foglalkoztunk: egy felnőtt és egy kamasz nézőpontja után most arról olvashattok, milyennek látja a Ticket-lázban égő hollandok világát egy tanár. Olvassátok Széni Katalin lauderes tanár írását a könyvről – ha pedig ezzel megvagy, ne hagyd ki Vinczellér Katalin óravázlatát sem a Carlo Párizsbanról!

tovább...

Carlo a közoktatásban

Bódis Kriszta regénye a középiskolai tanításban

Széni Katalin lauderes tanár mellett a Veres Pálnéban tanító Vinczellér Katalint is megkértük, hogy írja meg, ő hogyan helyezné bele a tantervbe a Tilos az Á egyik könyvét. A Black Box után most a Carlo Párizsbanhoz olvashattok egy részletesen kidolgozott óravázlatot – olvassátok!

tovább...

Minden, amit a Harry Potter színezőkönyvről tudni akartál

Igazi rajongóknak kötelező!

Csak felnőtteknek való, vagy megvehetem a tízéves unokahúgomnak is? Miben különbözik ez a felnőtt színező a Titkos kerttől, a Bűvös erdőtől vagy a Kincses óceántól? Átüt a papíron, ha filctollat használok? A film alapján készültek a rajzok, vagy olyasmire számítsak inkább, mint a most megjelent illusztrált verzió képi világa? Nem fogok ráunni negyed óra után? Egyáltalán, van ennek az egésznek értelme? Ebben a cikkben minden kérdésedre választ kapsz!

tovább...

Az irodalom visszavág, avagy a magyartanár bosszúja

Nényei Pál könyve egy diák szemével

Novemberben jelent meg Nényei Pál hiánypótló kötete, Az irodalom visszavág 1., és annyira sikeresnek bizonyult, hogy pár hét után el is tűnt a könyvesboltok polcairól. Azoknak, akik lemaradtak az első körről, van egy jó hírünk: ismét kapható a boltokban a sorozat első kötete! Ennek apropóján olvassátok el, milyen a könyv diákszemmel!

tovább...

Medvetitkok

Agócs Írisz medvés képeihez

A hétvégén kiállítottuk Agócs Írisz legölelnivalóbb mackós képeit a Bartók Pagonyban. Ne bánkódjon senki, aki nem tudott ott lenni a megnyitón: most elolvashatjátok Harcos Bálint szombaton elhangzott beszédét, a kiállítást pedig még két hétig, március 1-ig csodálhatjátok meg nálunk.

tovább...

Matyi és Sári tényleg mindent megold!

Megjelent a sorozat harmadik kötete

Ki ne ismerné Matyit és Sárit a harmadik béből? A két jó barát kalandjai a kívánságteljesítő telefonkagylóval folytatódnak: a sorozat harmadik része jelent meg most magyarul, én már nagyon vártam! Azt gondolhatnánk, nagyobb furcsaságok már nem is történhetnének Matyival és Sárival, mint az előző két kötetben, de ez bizony tévedés. A milliónyi macska és a kert végében lévő tenger után a cseh szerzőpáros még messzebb ment: hőseink emberrablókat cseleznek ki, illemre tanítják Jonatánt és még a telefontolvaj Horácsektől is visszaszerzik jogos tulajdonukat.

tovább...

Sütihasználati beállítások