A Pagony őszi-téli könyvei

Olyan borzasztó hosszú idő, amíg kész lesz egy könyv! Először elolvassa az ember, külföldiül vagy magyarul, csak egy csírát vagy egy teljes szöveget, tetszik neki és kifogásai vannak, fordítani kell és szerkeszteni és rajzolni és megint elolvasni, és kinyomtatni és elolvasni, és felolvasni és újraolvasni, csinálni köré egy egész kis világot a weboldalon és az újságokban és a boltban és a facebook-on. Bosszantják az embert a könyv hibái, elbűvölik a szépségei, aztán végül kész lesz. És amikor kész lesz, akkor a helyére kerül minden, kivéve azok a betűk, amik abból a kiadásból sajnos örökre kimaradtak.

Amikor kész van a könyv, akkor megint úgy lehet szeretni, mint első olvasásra, olyan önfeledten és gondtalanul. És idén szerencsére csupa ilyen szerethető, várva-várt könyvünk van őszre és télre. Mindegyik másért, de mindegyik nagyon.

tovább...

Tüköry Léda hercegkisasszony

Részlet Julia Donaldson könyvéből

Julia Donaldsontól eddig csak a legkisebbeknek szóló verses meséket ismerhette a magyar közönség. Most egy olyan meséből mutatunk részletet nektek, amelyet hat éves kortól ajánlunk, akár felolvasásra, akár első olvasóknak is. A történetek főszereplője, Adél, félénk, szófogadó kislány. Ám egy nap kilép a tükörből tükörképe, Tüköry Léda, és a legeszeveszettebb ötletekkel bombázza.

Léda, állítása szerint legalábbis, egy igazi hercegkisasszony! Mindenféle vad kalandba rántja fura ötleteivel Adélt, akinek nem árt a nagy adag vagányság. Mi meg kacaghatunk viharos kalandjaikon, és a mesevilág és a valóság összekavarodásán. Az olvasmányos, vicces kötet még a nehezebben olvasó gyerekeket is leköti. Ne csodálkozzunk, ha ezután hangos nevetést hallunk a csendben olvasó gyerekek felől!

tovább...

Erich Kästner: A repülő osztály

Részlet

Van pár könyv az iskoláról, amit minden iskolásnak kötelező lenne elolvasni, annyira jó. A Pál utcai fiúktól kezdődő klasszikus sor valahol az Iskola a határonnál ér véget. Ezek közé tartozik A repülő osztály, amelyben különös felnőttek és gyerekek találnak egymásra - van, akinek nincs hova menni a szünetben, van, akinek van hova, de visszahúz a szíve, van, aki elvesztette a barátját, és újra megtalálja. Mindeközben dúlnak az iskolai belharcok, vakmerő tettekre kerül sor, de végül győzedelmeskednek a jók, és mindenki megtalálja, amit keresett.

tovább...

A könyv, ami beszippant

Mosonyi Aliz - Agócs Írisz: Jancsi és Juliska, Pagony Klasszikusok

A mindjárt négyéves Marci fiamnak megvettem Mosonyi Aliz tolmácsolásában a Jancsi és Juliskát. Tettem ezt azért, mert szeretném végre belopni Marci egyrészről nagyon autós-munkagépes-vonatos-csikorgós, másrészről Bogyó és Babócás világába a Klasszik Mesét, így nagybetűkkel, annak minden parájával, varázsával, katarzisával. Azért a Jancsi és Juliskát választottam, mert Agócs Írisz illusztrációitól akkor is elgyengülök, ha Marci nem lenne szoros barátságban Maszattal és haverjaival. És különben is rohantam. - Emrich Krisztina könyvajánlója

tovább...

Éljenek az Aprótörpe indiánok!

Könyvtréler-verseny

Erdős István és az Aprótörpe indiánok nyerték a prae.hu és a JAK könyvtréler versenyét. A kisfilmet a szerző készítette Pásztohy Panka rajzaiból. Nagyon örülünk és nagyon gratulálunk nekik! Hatalmas munka volt.

tovább...

Hogyan született meg a Graffaló figurája?

A Guardian interjúja Axel Schefflerrel

Axel Scheffler illusztrálta Julia Donaldson képeskönyveit, amelyekből már hét darab olvasható magyarul is. A szellemes versek mellé kellenek ezek a profi, minden részletükben művészi és nagyon aranyos képek, állatfigurák. Scheffler Németországban született, de már harmincöt éve Londonban él, Angliában végezte művészi képzését is. Gyerekkorában természettudós szeretett volna lenni, és a mai napig nagyon szereti az állatokat - biztos ezért tudja ilyen jól lerajzolni őket. Ami bosszantja: nagyon kicsi az asztala, alig fér el a sok könyv és festék és a lightbox rajta, ráadásul a válla is elég merev és sokat fáj az üléstől. Festés közben egyébként a harmincévnyi Anglia ellenére is németnyelvű rádiót hallgat.

tovább...

Amíg utazunk

Részlet Gévai Csilla készülő könyvéből

Gévai Csilla új könyvében három gyerek, Nanuk, az eszkimó, Doma és Panni járják Budapest utcáit villamossal, metróval, földalattival. Trolival mennek a Városligetbe és kirándulnak a Budai-hegyekbe is: felülnek a gyerekvasútra, a fogaskerekűre és a libegőre. Néha sétálnak is kicsit, a Gellért-hegyre és a Múzeum-kertbe, mert Budapesten lenni - jó. Tarts velük, tudj meg sok mindent a villamosról, metróról, és egyéb járművekről, és lapozgasd majd kalandjaikat egy nagyon járműves képeskönyvben novembertől - amíg utazol!

tovább...

Volt egyszer egy kemence

Részlet Máté Angi Volt egyszer c. mesekönyvéből

Süssünk egyszer az évben kenyeret, mert augusztus 20-a a kenyér ünnepe is! Nem is olyan nehéz, viszont az egész lakásnak finom kenyér illata lesz. Olvassuk hozzá ezt az otthonosan kenyérillatú, finom Máté Angi mesét az iskola előtti utolsó, ráérős hosszú hétvégén.

tovább...

A bagoly, aki félt a sötétben

Részlet Jill Tomlinson meseregényéből

Ősszel a Pagony kedves olvasói egy új kisgyerekeknek szóló sorozat első kötetét vehetik a kezükbe: Jill Tomlinson első olvasásra szánt mesekönyvei egy-egy kis állatról szólnak, a bagolyról, a macskáról, a gorilláról, aki legkevésbé sem felel meg a fajtája által támasztott kihívásoknak - Hupp, a bagoly például fél a sötétben. Lassan azonban annyi mindent megtud a sötétről, hogy egészen megszereti, és boldogan rikkanthatja, hogy vagyok, aki vagyok. Ahogy a Graffaló vagy a Szutyoksári szerzőpárosa esetében, itt is két külföldi klasszikust szeretnénk bevezetni Magyarországra. Az illusztrációkat a világszerte elismert Anna Laura Cantone készítette - kócos, bumfordi, szeretnivaló rajzok. Olvassátok el a kötet egyik fejezetét!

tovább...