Volt egyszer egy kemence

Részlet Máté Angi Volt egyszer c. mesekönyvéből

Süssünk egyszer az évben kenyeret, mert augusztus 20-a a kenyér ünnepe is! Nem is olyan nehéz, viszont az egész lakásnak finom kenyér illata lesz. Olvassuk hozzá ezt az otthonosan kenyérillatú, finom Máté Angi mesét az iskola előtti utolsó, ráérős hosszú hétvégén.

tovább...

A bagoly, aki félt a sötétben

Részlet Jill Tomlinson meseregényéből

Ősszel a Pagony kedves olvasói egy új kisgyerekeknek szóló sorozat első kötetét vehetik a kezükbe: Jill Tomlinson első olvasásra szánt mesekönyvei egy-egy kis állatról szólnak, a bagolyról, a macskáról, a gorilláról, aki legkevésbé sem felel meg a fajtája által támasztott kihívásoknak - Hupp, a bagoly például fél a sötétben. Lassan azonban annyi mindent megtud a sötétről, hogy egészen megszereti, és boldogan rikkanthatja, hogy vagyok, aki vagyok. Ahogy a Graffaló vagy a Szutyoksári szerzőpárosa esetében, itt is két külföldi klasszikust szeretnénk bevezetni Magyarországra. Az illusztrációkat a világszerte elismert Anna Laura Cantone készítette - kócos, bumfordi, szeretnivaló rajzok. Olvassátok el a kötet egyik fejezetét!

tovább...

Tatok Tatok

Szabó T. Anna: Tatok Tatok, Magvető, 2012

Szabó T. Anna gyerekversei mindenfélék: halandzsaversek és varázsversekig, formaversek és formarobbantó versek, vidám versek és andalgós versek, praktikus versek és dilinyós versek - egy teljes költői palettát mutatnak, amelyben a nyelvi játékosság mesteri tudással és mívességgel párosul. A játék vidámsága és szabadsága árad a versekből és a képekből is. Olvassatok belőle pár nyári darabot!

tovább...

Balaton, gyerekkacaj, darázscsípés, kertmozi, lecsó

avagy mit szeret Maros Kriszta, az illusztrátor

Ezzel az öt szóval jellemzi Maros Kriszta illusztrátor, hogy mit jelent neki a nyár. A hintarabló című nemrég megjelent Pagony könyv rajzolója sokat olvas ikreinek, és még több könyvet vesz kamasz lányának, így tökéletesen képben van az újdonságokkal kapcsolatban, tehát tartsatok vele, olvassátok el, milyen olvasmányokat ajánl ő a hosszú, forró nyárra.

tovább...

Szutyoksári

Mindenkit kopaszra!

Ebben a hőségben biztosan ti is legalább három gombóc fagyival vészelitek át a napot. Szutyoksári nemcsak fagyival hűsíti magát, de elmegy a fodrászhoz, hogy megszabaduljon a kócos-bozontos hajától is. A frizura kicsit rövid lesz, de hát az nagyon jól hűsít. A végén pedig meg lesz a gyerekek kérése is, azaz a sokadik fagyi!

tovább...

A szabad olvasás vágya

Menyhért Anna nyári tervei

Ezen a nyáron is időről időre megmutatjuk neked, hogy szerzőink hogyan, mivel töltik a hosszú szünetet, milyen könyveket olvasnak most, vagy miket szerettek gyerekként. Menyhért Anna legnagyobb vágya, hogy végre ne csak a munkája miatt olvasson, hanem szabadon barangolhasson a könyvek között álmait-vágyait követve, ahogy ezt egyik főszereplője, Vándorlány is teszi.

tovább...

A változatosság öröme

Interjú Kálmán Anna illusztrátorral

Kálmán Anna sok-sok éve rajzolja a Ruminiket. Grafitceruzája mentén kacskaringózó hajók és hullámok, szelek, és sárkányok jó ismerőseink. Ő adott arcot a zúzmaratörpéknek és az apacukáknak, a fabatkáknak és a különböző denevéreknek, papagájoknak, menyéteknek és egyéb varázslatos lényeknek, amelyek Berg Judit könyveiben nyüzsögnek. Légies és humoros képei összenőttek a Rumini-világgal. A színdarab az első kötet, amely színes lett: ezzel próbáltunk utalni a színház látványos világára, amibe benézhetünk a szövegben, ahogy a címlapon a bordó függöny mögé. Kálmán Annával beszélgettünk az új kötet illusztrációiról!

tovább...

A hintarabló – Lilipótvárosi kalandok

Berg Judit Both Gabi új könyvéről

Nagy próbatétel, ha egy jól ismert gyerekkönyv írónak, jelen esetben Berg Juditnak, no és sok gyerekének hogyan tetszik egy-egy új mesekötet. Both Gabinak viszont nem kell aggódnia, főleg, ha elolvassa, milyen nagy szeretettel ajánlja nektek is Judit a Hintarablót!

tovább...

Kisgyerekek dilemmái

Bogyó, Babóca és Boribon

Mitől működik a Bogyó és Babóca és mitől működik a Boribon, a legkisebbek két kedvence? Hiszen annyira egyszerű... vagy mégsem? Ami látszólag egyszerű, az nagyon is bonyolult, mert ritka, hogy valaki eltalálja azt az egyensúlyt, a cselekmény minimumát és az érzelmek átvitelének maximumát, ami ennek a két sorozatnak sikerül.

tovább...