Téli városkép hölgyekkel

Gévai Csilla meséje

Gévai Csilla a hamarosan megjelenő Holdfényszüret első meséjével elnyerte az első Aranyvackor fődíját, majd a második történettel, a Téli városkép hölgyekkel cíművel a következő Aranyvackoron zsebelhette be a litera.hu különdíját. A különleges, lírai-humoros novellamesék, amelyek kicsit egy női Mándyra emlékeztetnek engem, régi fodrászatokba, fürdősapkás egyszervolt balerinák közé, garabonciás utcaművészek és álmukban táncoló nagymamák világába visznek. Olyan öreg emberekhez kerülnek közel a gyerekek, akikkel együtt lenni létélmény. A négy mese a négy évszak: a Holdfényszüret a tavasz, A szivárvány után futó játszótéri, aszfaltrajzolós meséje a nyár, a Fodrászatunk büszkesége a sok vörössel és szőkével az őszé, és a kedvenc mesém, a téli, amiben száll a gőz és a fehér pamacsok, a Téli városkép hölgyekkel. Most ez következik.

tovább...

Bogyó és Babóca a jelmezbálban

Itt a farsang! Nem tudjátok, minek öltözzetek? Vagy hogyan lehet egyszerű jelmezeket készíteni? Kéne egy jó kis jelmezbálos mese? A régi Marék Veronikák között is találtok jópárat, de az új mesékben is be-beöltöznek az állatok emberek: olvasósarkunkban Bogyó és Babóca és barátaik csapnak egy nagy jelmezbált!

tovább...

Tandori Dezső - Még medvék

Medvés versek

Tandori Dezső Medvék minden mennyiségben című kötete nemrég jelent meg a Pagonynál Agócs Írisz illusztrációival. A régi-régi medvés verseket új sorrendbe rendeztük és igazi lelkes Íriszes medvék kerültek melléjük.

De Tandorinak nagyon sok olyan medvés-madaras gyerekverse van, amelyek csak folyóiratban láttak napvilágot. Sőt, esetleg még ott sem... Ezekből fog a következő Tandori kötet összeállni. Mi már nagyon várjuk, mert olyan jó ezeket a verseket olvasni, beköltözni ebbe a különös, egyszerű, de mégis filozofikus mélységeket feltáró világba. Három darabot közlünk belőlük, ősszel pedig jön az egész kötet.

tovább...

Szobafogság

Annie M. G. Schmidt - Fiep Westendorp: Szutyoksári, Pagony , 2011.

Mostanában ez a könyv az egyik legnépszerűbb olvasmány nálunk, a Pagonyban, hiszen egy ovis gyerek is élvezi a nagyon vicces történeteket és egy olvasni tanulónak is sikerélményt jelent a könyvben szereplő könnyen olvasható, lendületes hat mese. Az első részben megismerhetitek Szutyoksárit és kutyáját, akinek mi más lehetne a neve, mint Koszmók.

tovább...

Olvass bele! - Két kis dinó Budapesten

Ugye, még sokan emlékeztek a két kis dinóra, Trikóra és Nyammra? Vagy éppen most ismerkedtek velük? Egyikük egy összetöpörödött triceratropsz, a másik viszont eleve kicsinek született, kevéssé félelmetes tirex. Nem árulom el, hogy kerültek Budapestre - aki olvasta az első részt, úgyis tudja, aki pedig nem, az gyorsan vágjon bele!
Most bele is olvashatsz a könyvbe!

tovább...

Friss tinta!

Olvasósarok

A Friss tinta a kortárs gyerekköltészet töretlen sikerű, izgalmas, sokszínű antológiája, mely a kritkusok szerint is az évtized legjobb gyerekkönyve. A Pagony számára nagyon fontos könyv, hiszen az egyik legelső saját könyvünk - a Csimotával közösen. A könyet Takács Mari hol festményekből, hol nyomatokból építkező dinamikus illusztrációi díszítik. Ebben a kötetben mindenki megtalálja a kedvenceit, kisbaba kortól az iskola végéig használható alapkönyvként. Számos verset megtalálunk a Kaláka Madáretető című albumán megzenésítve. Olvassatok pár szeles-napos-havas-vizes verset belőle!

tovább...

Semmi

Neked mi a legfontosabb az életben? Számodra minek van a legnagyobb értelme? Nem is olyan könnyű a válasz, ahogy ez Janne Teller regényéből kiderül. Kamaszok keresik az élet értelmét, hogy mit miért érdemes csinálni. A lebilincselő és elgondolkodtató könyv első pár oldalát olvashatjátok most. Ennek van értelme.

tovább...

Fenékberugóbéka

Bátky András meséje

Bátky Andrástól eddig csak az aránylag békés, bár időnként forrongó lelkű Pipogyát és az ugyancsak szelíd Morcit ismertük. Újévi lendülettel vágunk neki hát egy Bátky-mesével a mesesaroknak: az Agresszív békamesék rádiós hangjátékként debütált jó három éve, és idén könyv is lesz belőle, még hozzá Kárpáti Tibor nem szokványos rajzaival. A mesékben sokat pofozkodnak, sőt, csúnyán is beszélnek néha, morognak, idegeskednek, veszekednek, viszont nagyon jókat lehet röhögni rajtuk (magunkon). Néha azt is kell, ugye?

tovább...

Maja tizenkét babája

Finy Petra - Szegedi Katalin

Részlet a Maja tizenkét babájából, a legújabb könyvünkből.

tovább...