Budapest az otthonunk

A város, ami mindenkit vonz

Budapest mindenkié! A gyerekeké, a felnőtteké és az időseké is, nemcsak egy város, hanem egy jelenség, amelyről érdemes beszélni, és amely irodalmi alkotások szerves része – csak a Pagony kiadónál több Budapestről szóló könyv jelent már meg, amelyek az óvodától egészen az egyetemig kísérik az olvasókat. Ismerd meg a Pagony Budapest-könyveit!

Budapest egy különleges város, amely magával ragadja a gyerekeketés a felnőtteket egyaránt. Rengeteg különböző jármű, troli, busz, villamos, földalatti, metró, sok-sok híd, aluljárók és felüljárók, zöld területek és betonplaccok egymás mellett, zegzugos utcácskák és forgalmas kereszteződések, és persze a várost átszelő Duna, a hatalmas víztömeg, egyik oldalán a Parlamenttel, másik oldalán a Budai várral. Eklektikus, mégis valami robosztus egységet alkot, évszázadok történetét meséli el annak, aki figyelmesen sétál az utcákon. Ha barangolnál, ezt vidd magaddal!

Budapest nemcsak egy város, hanem egy jelenség, amelyről érdemes beszélni, és amely irodalmi alkotások szerves része – csak a Pagony kiadónál több Budapesttel foglalkozó könyv jelent már, amelyek az óvodától egészen az egyetemig kísérik az olvasókat. Nézd meg, hogyan!

Pesti mese

01_borito.jpgPásztohy Pankát sokan ismeritek már, rengeteg könyv illusztrátora; önálló sorozata, amely Liliről és kiskutyájáról, Pitypangról szól, sokatok kedvence lett az utóbbi években. Jellegzetes, kedves rajzai, mosolygós, babaszerű karakterei ismerősek lehetnek már ezekből a könyvekből, és a Pesti meséből is ők köszönnek vissza. Ez a rövid, összefüggő mesékből álló kötet nemcsak egy szívhezszóló történet egy vidéki kislányról és fővárosi nagymamájáról, hanem egy emlék is a szerző számára. Egy nosztalgikus utazás, amelyben gyerekkorában sokszor része volt, amikor meglátogatta a nagymamáját, és együtt elmentek a piacra, villamosoztak, metróztak, megnézték a Szabadság szobrot, ellátogattak az Állatkertbe, és csodálatos közös élményekben volt részük. A fekete-fehér képek, amelyekben csak egy-egy elem van más színnel kiemelve, csodálatosan érzékeltetik az emlékezet töredékességét, azt, ahogyan egy emlékfoszlány egy adott tárgy, jelenség köré tud épülni. Egy sárga boríték, egy piros liftajtó vagy néhány színes gomb számos kellemes, nosztalgikus emléket tud felidézni. A Pesti mese nem csak a szerző nagymamájának, de minden nagymamának emléket állít, gyönyörű kötet akár ajándékba egy nagyszülőnek, akár közös olvasásokra, nagymama-látogatásokhoz.

Tedd a kosaradba itt!

Amíg utazunk02amig_utazunk.jpg

Megjelenésekor hiánypótló mű volt Gévai Csilla kötete, ennyire részletesen, izgalmasan, mesébe ágyazva előtte még senki nem mesélte el Budapest közlekedési hálózatát a gyerekeknek. Ez a kötet nemcsak azt tanítja meg nekik, hogyan juthatnak el egyik helyről a másikra, de megtudhatják azt is, miért sárga a földalatti és piros a kettes metró, melyik megy mélyebben és milyen nemzetiségűek a járművek, és még rengeteg más információt is átad, amelyek nem csak a gyerekek számára hatnak meglepő újdonságként, hanem még a felnőttek is rácsodálkozhatnak egy-egy érdekes tényre. Az első kötetben Nanuk, az eszkimó kisfiú látogat Budapestre, ahol kalauzai Doma, Panni és Báli bácsi lesznek. Ellátogatnak a Gellérthegyre, a Dunapartra és a Kamaraerdőbe, és még sok más helyre, amelyet az olvasók Doma szemszögéből követhetnek végig. A kisfiú belső monológja vicces, aranyos és informatív, és miközben gyerekek számára is tökéletesen érthető, néhány megjegyzés, történetelem a felnőttek számára is izgalmas lehet. A kötet sikere után megjelent az Amíg zötyögünk és ez Amíg repülünk is, elvégre egyetlen kötet kevés, hogy a rengeteg tömegközlekedési járművel, meglepő ténnyel megismerkedjünk. Ha még nem olvastátok, készüljetek fel, hogy ezután muszáj lesz vennetek legalább egy napijegyet, mert a gyerekek rögtön bele fognak szeretni a tömegközlekedésbe!

Rendeld meg az Amíg utazunkat itt!

03lampaolto_pottyos_neni.jpgLámpaoltó Pöttyös Néni

Ez a könyv éppen csak most érkezett a nyomdából, szinte még meleg. Kiss Noémi első gyerekeknek szóló kötete egy nagyon kedves hagyományba illeszkedik: Bors néni és Mary Poppins után a legújabb kedvenc idős hölgy biztosan a Lámpaoltó Pöttyös Néni lesz. A néni ugyanis amellett, hogy egy morcos felhőn lakik, még arra is képes, hogy irányítsa egész Budapest világítását! A szétszórt néni sok képtelen helyzetbe keveredik, amelyek kibogozásában egy ikerpár siet a segítségére, akiknek azért nincs annyira ellenére, ha néha összekuszálódnak a dolgok, hiszen olyankor még az is előfordulhat, hogy nem lesz éjszaka, és akkor nem kell lefeküdni aludni sem. A mese szerves része Budapest, azon belül is Zugló, itt laknak a testvérek is. A történetben jól ismert helyszínekre bukkanhatunk, mint például az Erzsébet királyné útja vagy a Városliget, de a mese még Rákospalotára és Cinkotára is elrepít minket. Lámpaoltó Pöttyös Néni története meghatározó olvasmány lehet számotokra, körmönfont nyelvezete, a mondatok precíz megszerkesztettsége, egyedi humora és izgalmas karakterei kijelölik a helyét a kortárs gyerekirodalomban.

Rendeld meg itt!

04budapest_off_borito.jpgBudapest off

Ez a kötet az ékes bizonyítéka annak, hogy Budapest az élet legmeghatározóbb szakaszaiban szervesen jelen van az emberek életében, de talán a legfontosabb szerepet a tizenéves korban és az ember húszas éveiben játssza. Ki ne sétált volna haza éjjel kettőkor a Teréz körúton, bukkant egy tüntetésbe a Hősök terén, vagy lógatta a lábát a Városligeti tóba? A kamaszok és a fiatal felnőttek Budapesten akárhol otthon vannak. Csak felpattansz egy villamosra, vagy mész két megállót a metróval, és már ott is vagy akárhol. Budapestnek ez az ismerőssége vonzza magához a fiatalokat, és mintha a város kifejezetten nekik lenne kitalálva, részei egymásnak. A Budapest off szerzői arra vállalkoztak, hogy kiragadnak egy-egy szeletet a városból, és ismerős élethelyzetekben, napjaink fiataljai számára érthetően, értően mutatják meg az olvasónak. Gévai Csilla Budafokra kalauzol, Kemény Zsófi ironikus novellája Újlipótvárosban játszódik, Jeli Viktória Pesterzsébetet egy eredettörténettel gazdagította, és még sorolhatnánk. A novellák visszaadják a város lüktetését, kézen fogják és ismerős kedvenc helyszínekre vezetik az olvasót.

Rendeld meg a novelláskötetet itt!

Kapcsolódó termékek