Bűvös-betűs hatos

Megérkezett a 6 éves lettem!

A bűvös hatodik szülinap! Van akiknek még az ovi, másoknak már a suli. A betűk már integetnek-hívogatnak. Az utolsó tejfogak potyognak. Oviban a legnagyobb, suliban a legkisebb. A családban meg… simán lehet, hogy jön még egy kistesó! Bizony számtalan izgalmat rejt ez az időszak, nosza, olvassunk bele! A Hároméves lettem!-mel kezdődik és a Hatéves lettem!-mel zárul a Pagony mesés-verses gyűjteménysorozata.

hateves_lettem_borito_1000px.jpgTitokban picit irigykedünk azokra a gyerekekre, akiket ez a Pagony sorozat kísér életük fontos állomásain. A Hároméves lettem!-ben még szinte ismerkedik az “egész estés” meseolvasással az előtte talán csak lapozókat forgató kisgyerek. Aztán nőnek a lurkók, nyúlnak a mesék, komolyodnak a témák - persze nem feledve a játékosságot és a gyerekkor varázslatosságát. A kötetszerkesztők is szinte úgy érezhetik most magukat, mint a szülők: milyen hamar eljutottunk ide! Most jött ki a Hároméves lettem! - most került óvodába a gyerkőc. S máris a Hatéves lettem! kerül a polcokra - készülődik iskolába az ovis!

Ez a sorozat azért is volt mindig első helyen az ajánlott könyvek listáján, mert remek válogatást nyújt az adott korú gyerekeknek szóló mesékből, versekből, szerzőkből és illusztrátorokból. Szuper választás kezdő “pagonyosoknak”, akik még csak ismerkednek a pagonyos könyvek világával. A régi motorosok pedig egy kötetben vihetik például egy utazásra a kedvenc mesehőseiket, figuráikat, ha épp nem áll módjukban az egész könyvespolcot a kezük ügyében tudni…

Tedd kosárba!

hateves1.pngPásztohy Panka illusztrációjaA Hatéves lettem!szép fokozatosan építkezik, mesés-verses átmenetet képezve ovi és iskola között. Az első mesében Dorci hatodik szülinapját ünneplik az óvodások és az óvónéni. Olyan ez a szülinapi nap, mint maga a nagycsoport, az utolsó ovis év: minden olyan megszokott-jó, békés-ismerős, mint addig, de mégis más. Benne rejlik az ovi utáni világ ígérete.

Az első iskolás év sok kihívást, életfeladatot tartogat a gyerekek számára. Szülő és gyerek egyszerre készülhet fel ezekre közös meseolvasással, ami aztán fontos beszélgetésekre ad alkalmat.

Az egyik fontos téma, amit érdemes tudatosítani, hogy az ovis kapcsolatok egy része fellazul. Ez egy természetes folyamat. Cserébe új barátokat, ismerősöket szerez az elsős. Ezeket a felbomló, újonnan szövődő kapcsolatokat követhetjük nyomon például a Tündér ballonkabátban és a Leszel a padtársam című mesékben, a Káró Karesz és Angyalandiban, vagy éppen Kiss Ottó Madzag című versében.

hateves2.pngPásztohy Panka illusztrációjaAz elsős bekerül vele egykorúak közösségébe, és a napja jelentős részét velük tölti. Ez nagy lépés az óvodához képest, ahol inkább a két fős barátságok, legfeljebb kisebb klikkek dominálnak. Bizony az iskolában már kikerülhetetlenül egy nagyobb csoport tagjai lesznek, ahol valamit mutatniuk kell magukból, ahol vannak szabályok és törvényszerűségek.Ennek kapcsán különböző kérdések merülnek fel a Hatéves lettem! történeteiben. Például: hogy működik az osztály csapatban (Eduárd)? Befogadnak-e egy kívülállót nyári, alkalmi közösségként (Bagollyal nyaraltunk)?

Olvass el egy mesét a kötetből!

hateves3.pngSzimonidesz hajnalka illusztrációjaA gyerekek számára új világ nyílik ki az olvasás megtanulásával. Óriási lépés, hogy egy idő után már nem szorulnak ahhoz felnőttekre, hogy a körülöttük hemzsegő feliratokat vagy épp a kedvenc könyvüket elolvassák. Persze az olvasástanulás hosszú folyamat, bizony nem is mindig zökkenőmentes. Csodásan ragadja meg ezt az elsős világot a Habakuk és a betűtészta című mese, ahol Habakuknak egy hőstettet kell végrehajtania: a birodalom összes betűtésztájából kell összeraknia egy mesét. Bizony, valóságos hőstett egy elsősnek, amíg összeállnak a betűk olvasott vagy írott mondattá.

Persze akármekkora hőstettekkel, csoportdinamikával és abc-vel birkózó lovagok, azért az elsősök még ugyanazok a bekuckózós, messzire repítős, varázsvilágokat feltáró meséket szerető kisgyerekek maradnak, mint oviban. Amikor néha elbizonytalanodnak, jó menedék lehet egy oviból ismerős mese, mint Csoda és Kósza, Matild és Margaréta vagy épp Szösz néne világa. De az iskolás gyerekek már hosszabban is képesek megülni, figyelni, így ebbe a kötetbe meseregény-részletek is belekerültek.

Ez a zárókötete a sorozatnak, de búcsúzni mégsem kell, sőt, most kezdődik igazán a kaland. Innen a következő lépés a meseregények közös esti olvasása, és már jöhet a friss olvasástudására büszke kisiskolások kedvence, a Most én olvasok!-sorozat is párhuzamosan. A könyvek így adják kézről kézre, vagyis lapról lapra az ovisból iskolássá, mesehallgatóból önálló olvasóvá vált gyerekeket.

Rendeld meg a Hatéves lettem!-et!

Viola Beáta ajánlóját olvastad

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Vadadi Adrienn: Dorcinak szülinapja van