Gyerekkorom óta Ruminibe illő ötletekkel van tele a fejem

Interjú Berg Judittal

Hamarosan a boltokban a legújabb Rumini, úgyhogy kifaggattuk Berg Juditot: hogyan lehet tíz kötet után is inspirálódni? Milyen ötlettel indult az új rész? Milyen volt karanténban ragadva, Peruban írni? És persze megkérdeztük tőle, amit ti is rendszeresen kérdeztek tőlünk: milyen Ruminihez hasonló meseregényeket tudna ajánlani? A szerző még egy spoilert is elárult az új kötetből, úgy olvassátok!

rumini_es_az_elsullyedt_vilag_borito_1000px.jpgRumini és barátai rengeteget fejlődtek a kalandok során, egyre komplexebb az érzelmi világuk. Mi szerinted a legjelentősebb változás, ami Rumini személyiségében történt?


Rumini a kalandok során szemtelen, kalandvágyó kiskölyökből felelősségteljes, okos kamaszfiú lett. Persze most is csinál őrültségeket, de nem puszta vagányságból vagy átgondolatlanságból, hanem akkor, amikor szükségét látja, hogy egy jó ügy érdekében akár az életét is kockáztassa. A tettei súlyával is jobban tisztában van, nagyon lehet rá számítani a bajban. És lassacskán megtanul udvarolni is.A vírushelyzet kellős közepén ragadtál Peruban. Biztosan sok-sok új élmény ért, még ha nem is pont így képzelted ezt az utazást. Mekkora hatással volt a történetre ez a tapasztalat?


Sok szempontból hatott rá a három hetes perui bezártság. Egy másik kontinensen kisebbségben lenni, rádöbbenni, hogy napokig nem lesz nyitva semmi, ahonnét ételt lehetne szerezni és megtapasztalni a helyiek utálatát nehéz dolog, az ember óhatatlanul készenlétben áll – gyakorlatilag bármire. Akár arra, hogy ismeretlenekkel összebarátkozzon, segítséget kérjen vagy nyújtson, de arra is, hogy szükség esetén megpróbáljon menekülni. Kicsit olyan ez, mint a Rumini történetek alapállapota! Aztán konszolidálódott a helyzet, és majdnem három hétig egy belvárosi hostel tetőterszán zajlott az életünk, ahonnét három darab, hatezer méter magas hegycsúcsra láttunk rá, miközben kolibrik repkedtek körülöttünk. Volt valami elképesztően felszabadító ebben a környezetben, annak ellenére, hogy kint az utcán fegyveres katonák tartatták be kijárási tilalmat. A szeretteimmel csak Viberen kommunikáltam, így rengeteg időm maradt írni. A tizedik Ruminin átsugárzik a bennem munkáló hatalmas felszabadultság és erő.

Mi volt az első ötlet, amit az új regényből kitaláltál?

Ez most spoiler lesz, vigyázat! Egyetlen dologban voltam biztos: rögtön az elején el fog süllyedni a Szélkirálynő és a legénység hajótöröttként szétszóródik a szigetvilágban. Az a pár tengerész, akinek sikerül mentőcsónakba ülnie (Rumini, Fecó, Dundi Bandi és Rozi) elindul, hogy felkutassa a többieket, de ahhoz, hogy mindenkit megtaláljanak, még a tenger fenekére is alá kell szállniuk.

Tudjuk, hogy a Rumini a szíved csücske, de mégiscsak a 10. része jelenik meg... Hogyan inspirálódsz ennyi idő után is?

Az utazásaim rengeteg ötletet adnak. Egyik legmeghatározóbb élményem, amikor tavaly másfél órára egyedül merészkedtem be a dzsungelbe Ecuadorban (szerencsére a veszélyes állatok közül csak tarantulával találkoztam), de akármennyire is élveztem a kalandot, folyamatosan féltem közben. Szeretem feszegetni a határaimat! Az effajta élmények nagyon inspirálnak, mint ahogy a 4000 méter feletti magashegyi túrák is, de szeretnék még kolibriket is beleírni egyszer egy jövendő Ruminibe. Amúgy pedig nagy szerencsém van: gyerekkorom óta Ruminibe illő ötletekkel van tele a fejem. Mintha ezt kaptam volna az őseimtől örökségül: úgy van behuzalozva a fejem, hogy folyamatosan efféle szikrák pattognak belőle.

Várható spin off-kötet a sorozathoz? Rumini családi háttere például tudjuk, hogy sokakat érdekelne bővebben is...

Sokféle ötlet született már, Rumini gyerekkorától kezdve Rozi Lényes Könyvének megírásáig… Biztos, hogy előbb-utóbb előrukkolok még valamivel, mert elképesztő boldogság számomra Ruminit írni!

És a kérdés, ami mindenkit foglalkoztat: lesz folytatás?

Közvetlen folytatást, 11. regényt egyelőre nem tervezek, de ez csak a következő másfél-két év, utána még fogalmam sincs, mihez lesz kedvem. Nem tartom kizártnak, hogy később folytatódjon még a sorozat.

26680.jpgTe mit szerettél olvasni a gyerekeidnek? Kevés a Ruminihez hasonló meseregény, mit szoktál ajánlani a rajongóknak?


Kertész Erzsi Panthera sorozata nagy kedvenc volt nálunk, aztán mindenki szerette Jeney Zoltántól a Rév Fülöp trilógiát, Nyulász Péter Helkáját és a Narnia krónikáinak összes részét. Vilmos fimanak, bár már hetedikes, a mai napig szoktam esténként felolvasni - mindketten imádjuk ezeket az összebújós meséléseket. Az utóbbi években nagy élmény volt mindkettőnknek a Fecskék és fruskák, a Winnettou, Csukás Istvántól a Nyár a szigeten, a Percy Jackson könyvek, az Időfutárok, és az Eric Elfman-Neal Shusterman jegyezte Akcelerátus trilógia. Azóta Vilmos nagy Tesla rajongó. Nyáron a Pagony új, Abszolút töri sorozatának első két kötetét olvastuk, A királyné violáját (Mészöly Ági) és Az ellenállók vezérét (Wéber Anikó), mindkettő telitalálat! Vilmos már alig várja, hogy én is írjak egy részt! Múlt héten elolvastuk Dóka Péter Betyárvilágát (ezt csak 12éven felülieknek ajánlom), most pedig Szakács Eszter Babilon-ját olvassuk éppen, mindkettőnknek nagyon tetszik. A HP-ket egyedül olvasta Vilmos, de nagy közös tervünk a téli szünetben A gyűrűk ura is.

Nem akarsz lemaradni az új Ruminiről? Iratkozz fel hírlevelünkre, amiben elsőként értesülhetsz az új rész megérkezéséről!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek