"Mi alakítjuk a sztorit"

Interjú Bojti Annával

Egy kalandkönyvnek te vagy a hőse, rajtad múlik, hogyan végződik a történet. Az a típus vagy, aki minden könyv befejeztével felteszi a kérdést: Mi lett volna, ha...? A kalandkönyvekben választ kapsz erre, hiszen több különböző úton is bejárhatod a regény világát, több különböző befejezését élheted át ugyanannak a kalandnak. A Pagony-játékkiadó főszerkesztője, Bojti Anna immár három interaktív könyvet jegyez. Most ezekről kérdeztük. Olvasd el a vele készült interjúnkat!

a_kek_ajto_titka_borito_1000px.jpgTalán vannak, akik még nem ismerik az interaktív regényeket. Mesélnél egy kicsit a kalandkönyvek koncepciójáról?

Általában egy könyvet az elejétől kezdünk olvasni, és folyamatosan haladunk egészen a végéig. A kalandkönyvek esetében ezzel szemben, ahogy elkezdjük olvasni, rögtön válaszút elé kerülünk. Itt nekünk kell dönteni, hogy jobbra indulunk vagy balra, szóba elegyedünk-e egy titokzatos lénnyel, vagy inkább elbújunk előle, bedugjuk az ujjunk a fa odvába vagy sem. És a történet így a döntésünktől függően folyamatosan változik, mi alakítjuk a sztorit.

Miért épp ezt a műfajt választottad?

Mindig is foglalkoztatott az ilyen könyvek összetett szerkezete, a különböző történetszálak összefonódása. Emellett nagyon izgalmas volt létrehozni egy világot, ahol az olvasó szabadon bolyonghat, és kisebb-nagyobb kihívások elé nézhet.

Van kedvenc kalandkönyved akár gyerek- akár felnőttkorodból?

Gyerekként Kaland-Játék-Kockázat sorozatnak nagy rajongója voltam, kedvenceim a Káosz fellegvára, a Haláltalizmán és a Skorpiók mocsara. Ez utóbbinak a szerkezete izgatott főleg - ez az egyetlen olyan, általam ismert kalandkönyv, ahol szabadon mozoghatok, és vissza tudok térni a korábban már megismert helyszínekre. Az Éjszaka az állatkertben is így épül fel.

Varró Dániel Szomjas troll című könyvével felnőttként találkoztam, és egyből levett a lábamról. Lapozgatós könyv verses formában, haláli vicces, mindenkinek csak ajánlani tudom!

30416.jpg
Hogyan született meg az Éjszaka az állatkertben?

Ezt a könyvet a gyerekeimnek és egy lábtörésnek köszönhetem. A gyerekeimnek azért, mert szerettem volna nekik lapozgatós könyvet mesélni, de a KJK sorozat még nem volt nekik való, így nekem kellett írnom egyet. A lábtörés meg pont jól jött, mert egy időre kiestem a munkából, és végre volt időm kidolgozni a könyv koncepcióját. Egy csomó személyes tárgyat és élményt beleírtam, például az eltűnt Töhötöm a kisebbik gyerek kedvenc plüssállata volt - még most is emlékszem, hogy hogy szorította szegény magához a mese közben, nehogy tényleg nyoma vesszen. Az állatkert-téma adódott, közel laktunk, szinte naponta oda jártunk, és rengeteg izgalmas kaland esett ott meg velünk. Például a jéggel vastagon beborított dombok, amik a könyvben is szerepelnek, tényleg ott voltak, egy csőtörés következményeként.

Tudj meg mindent a regényről itt!

Az éjszakai állatkert titokzatos lényei pedig Borges Képzelt lények könyvéből jöttek, illetve saját kreálmányok. Amint korábban írtam, a könyv szerkezete olyasmi, mint a Skorpiók mocsaráé, a helyszínekre vissza lehet térni (sőt gyakran kell is), és négyféleképpen is végig lehet játszani, négy különféle megoldással. Mivel gyerekeknek írtam, meghalni nem lehet, harcolni sem kell, ehelyett a könyv inkább ennek a különleges, havas éjszakai világnak a felfedezéséről és megismeréséről szól.

Tedd kosárba!

a_lidercerdo_melyen_borito_1000px.jpgMi adta az ötletet A Lidércerdő mélyénhez?

A Lidércerdővel sokkal nehezebb dolgom volt, az Éjszaka az állatkertben sikere is nyomasztott. Aztán felnéztem egy festményre a szobánk falán, és egyszer csak elkezdtem írni. Ez a könyv is egy utazásról szól az ismeretlenbe, de a szerkezete lineárisabb, így nagyobb hangsúly van a történeten. Sokkal több benne a rejtvény, és ezt már el is lehet rontani. A természet szeretete tükröződik benne, egy-egy hosszú részt szenteltem az erdő gombáinak és madarainak. Emellett bekerült pár személyes emlék, illetve egy egyetemi előadáson hallott fantasztikus történet egy eltűnt templom megtalálásáról egy vakondtúrásos mezőn.

Barangolj te is a Lidércerdőben!

A könyv végén a föld alatti világ külön egységet alkot, ami többször körbejárható a rozoga hullámvasúton. Páran kritizálták, hogy itt nincs igazi küldetés, és ez így is van. Azt hiszem, nekem az „úton levés”, felfedezés, megismerés az igazán fontos, és nem egy küldetés teljesítése.

Rendeld meg!

A kék ajtó titka már 6 éves kortól szólítja meg az olvasókat. Mit kellett változtatnod a mechanikán vagy a történetvezetésen, hogy a fiatalabb közönséget is behúzd ebbe a világba?

A kék ajtó titka teljesen más, mint a másik két könyv. Itt a történet szinte teljesen lineáris, apróbb problémák megoldásában, kis részletekben különböznek csak az útvonalak. Emellett bekerült két könyvjelző, amiből aranyérméket vághatunk ki, ha ügyesek vagyunk, illetve tárgyakat, amit a könyv megfelelő oldalára kell beragasztanunk. Épp ezért az olvasáshoz szükség van ollóra, ragasztóra és dobókockára is, mert néha a szerencse dönti el, hogy folytatódik a történet.

Pillants be a kék ajtó mögé!

Megint az állatkertben járunk, ezúttal nappal, ahol egy titokzatos gyűrű és egy kopott pergamen segítségével egy különleges kincskeresésbe csöppenünk. Ahhoz, hogy a kincset megtaláljuk, különböző állatok bőrébe kell bújnunk, amiben egy állatgondozó (mellékesen nyugdíjas varázsló), Ottó bácsi segít nekünk. Ez a könyv valóban az állatkertben játszódik, és a Budapesti Állatkert állatai a szereplők.

Itt rendelheted meg!

kepernyofoto-2021-08-04-114605.pngMayer Tamás illusztrációjaMik a tapasztalataid, hogy fogadták a gyerekek ezt az egyedi olvasási élményt?

Úgy látom, sok gyereket magával ragad a szöveg interaktivítása, hogy egyszerre könyv és játék az, amit olvasnak. Nagy előnye a műfajnak, hogy a könyvek rövid fejezetpontokra tagolódnak, így kifejezetten alkalmasak a még gyakorlatlan, kezdő olvasóknak is. Mikor gyerekkoromban a Kaland Játék Kockázat sorozat betört a magyar piacra is, az osztályban mindenki ezeket bújta. Olyanok is, akik kezében még sosem láttam könyvet. Az Éjszaka az állatkertben után én is sok levelet kaptam szülőktől, hogy a gyerekük végre olvas, és ennek kimondhatatlanul örülök.

Érdekelnek a kalandkönyvek? Olvass róluk többet itt!

Dolgozol most éppen valamin? Tervezel negyedik kalandkönyvet A kék ajtó titka után? Vagy a következő projekted egy új társasjáték lesz?

Igen, épp dolgozom egy matekos lapozgatós könyvön. Az alapötlet onnan jött, hogy míg a matek sokaknak egy érthetetlen, utálatos dolog, addig nekem egy izgalmas kaland, megoldandó rejtvények sorozata - hála a jó matektanáraimnak. Sajnos egy ilyen jó tanár, aki gondolkodni tanít, sokaknak nem adatik meg. Ezért megpróbálok egy olyan könyvet írni, ami tele van matekos rejtvényekkel, olyanokkal, amik az összeadás-kivonás-szorzás-osztáson túl nem kívánnak egyéb ismeretet, csak logikus gondolkozást, és ezt beágyazom egy izgalmas történetbe. Azt remélem, hogy a gyerekek észre sem veszik, hogy ez matek, mikor elmerülnek a feladatokban. Ha meg valakinek nem megy, a könyv végigvezeti a megoldáson. Elrontani ezt is lehet, de semmiképp sem úgy, hogy valakinek nem megy egy feladat. Ha lesz olyan gyerek, aki akár pár matematikai problémát ebből ért meg, én már boldog leszek.

Bojti Anna könyveit és játékait itt találod!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • "A Kék Ajtó mögött rejtve pihen kincsem"

  • MI LETT VOLNA, HA…?

  • Bolyongás a Lidércerdőben

  • Videójáték vagy olvasás?