Elgondolkodós regények

Januári túlélőcsomag 3.

A január az év legsötétebb, leghosszabb hónapja: a karácsonyi várakozásnak, ünnepi hangulatnak vége, és csak a szürkeség marad. Vagy mégsem? Azt találtuk ki, hogy készítünk nektek egy hatalmas januári túlélőcsomagot! Minden pénteken kikerül a blogunkra egy-egy tematikus szemle, amikben szuper könyveket és játékokat ajánlunk nektek, hogy megszínesítsük a januárt!

A harmadik részben csupa olyan könyvet gyűjtöttünk össze, amik elgondolkodtatják a kis-és nagykamaszokat (meg titeket is)!

Ezen a héten arra gondoltunk, hogy mozgassuk meg az agytekervényeinket és olvassunk olyan könyveket, amik elgondolkodtatnak és formálnak minket. Ezek nem tartoznak a legkönnyedebb olvasmányok közé, de mind-mind fontos üzenetet hordoznak, és nekünk is személyes kedvenceink.

Egy kis meglepetés is vár titeket: ezeket a termékeket január 31-ig mind-mind 20% kedvezménnyel szerezhetitek be a webboltunkban, ha a cikkben található linkre kattintotok! Ezzel szeretnénk mi feldobni kicsit a januári hétköznapokat. Válogattunk mindenféle könyvet, hogy a lehető legtöbben találjatok olyat, ami az érdeklődéseteknek megfelelő. Reméljük, szeretni fogjátok a mi januári kedvenceinket!

A lista minden héten bővül az adott hét ajánlataival, az első heti szemlénket, amiben kuckózós mesekönyvekről írtunk, itt találod, a második hetit, ami pedig a természet és a kalandozás jegyében telt, itt!

Anna Woltz: Csak Jack

csak_jack_borito_1000px-1.jpgAnna Woltz regényeit jól ismerhetitek már: A Gipsz vagy a Tess és én is nagy kedvenc a kiskamaszok körében. A Csak Jack nagyon hasonló hozzájuk sok szempontból: Woltz tökéletesen érti a 10-12 éves korosztályt, az őket érintő nagy kérdéseket, problémákat.
A Csak Jack-ben a hangsúly a magányon van. De Jack nem azért magányos, mert nem akarnak barátkozni vele a kortársai, ez az ő saját döntése. Rengeteg energiát fektet abba, hogy ne szeressen meg senkit igazán.
Ez talán furcsán hangzik elsőre, de ha kicsit közelebbről megnézzük, hogyan él Jack, akkor már nem is annyira érthetetlen: a szülei válása óta apukájával szinte egyáltalán nincs kapcsolata, anyukájával pedig folytonosan költözködnek. Az iskolákat már csak számokkal jelöli, annyiszor vált - és hát igen, mi értelme összebarátkozni bárkivel, ha néhány hónapon belül úgyis el kell válniuk egymástól?
Ez az új iskola azonban most más: egyrészt mintha az anyukája megállapodni készülődne, másrészt Jack azonnal megtalálja a közös hangot egy osztálytársával, és hiába igyekszik, percek alatt legjobb barátok lesznek.
A Csak Jack elgondolkodtató, vicces és megható történet, amit bátran adjatok kiskamaszotok kezébe ha fiú, ha lány! Imádni fogja!

Itt találod a titkos januári akciót, amivel most 20% kedvezményt kapsz a könyvre!

Janne Teller: Semmi

19192.jpgJanne Teller regénye amilyen rövid, olyan elsöprő hatást gyakorolt a kortárs gyerekirodalomra - volt, ahol először betiltották, valahol kötelező olvasmány lett, de a sikere évek óta töretlen.
A történet nagyon egyszerűen indul: egy iskolai osztály egyik tagja, Pierre kijelenti, hogy az életben semminek nincs értelme, ezért ő a továbbiakban nem is fog semmit sem csinálni. Osztálytársai elhatározzák, hogy meggyőzik ennek az ellenkezőjéről, és egy régi pajtában elkezdenek számukra fontos tárgyakat felhalmozni.
A kezdetben ártalmatlannak tűnő gyűjtögetés később megrázóan komolyra fordul, a gyerekek elveszítik az irányítást az események felett: minél nagyobb a bemutatott áldozat, annál nagyobb az “értéke”. A helyzet olyan kezelhetetlenné válik, hogy végül a szülők és a rendőrség is beavatkozik.

A regény olyan komoly kérdéseket feszeget, amikre sok felnőtt sem tud választ adni. Felkavaró olvasmány, de szerintünk 14 éven felül mindenkinek el kell olvasnia - akkor is, ha nem könnyű, egyestés olvasmányról van szó.

Itt találod a titkos januári akciót, amivel most 20% kedvezményt kapsz a könyvre!

Rojik Tamás: Szárazság

szarazsag_1000px.jpgA Szárazság egy climate-fiction, ami egy egészen friss műfaj, és létrejöttének szomorú apropója van: a klímaváltozás egyre fenyegetőbb valósága.
Rojik Tamás annyira aprólékosan, minden részletre kiterjedően, bátran és kreatívan nyúl a témához, hogy nehéz ilyen röviden mesélni nektek a regényről.

Itt olvashatsz róla egy hosszú ajánlót!

A sztori főszereplője két tinédzser, akik a 2050-es évek Budapestjén élnek, ami nyomokban tartalmazza csak az általunk ismert jelent: a friss élelmiszer szinte megfizetethetetlen, az emberek egy szintetikusan előállított, úgynevezett “szeletet” esznek, a vízhasználat súlyosan korlátozva van az állam által, az embereket pedig szeparálják: a város belső kerületeiben laknak a dolgozó emberek, a “peremlakók” pedig a város szélein élnek elzárva, nekik dolgozniuk nem kell, viszont ingyen víz és élelmiszer fejében egy esetleges háborúban bármikor bevethetőek, feláldozhatók.
A történet kezdetén kirobban az a krízis, amitől egy ideje már mindenki fél: főszereplőnk, Dani egy reggel, mikor megnyitná a csapot, felfedezi, hogy nem folyik belőle többé víz. A peremlakók fellázadnak és kitörnek a lakóhelyükről, így Daniéknak menekülniük kell…

Pörgős, kalandos regény a Szárazság, egy pillanatra sem engedi el az olvasóját, az üzenete pedig azért mellbevágó, mert egy ilyen jövő képe egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Itt találod a titkos januári akciót, amivel most 20% kedvezményt kapsz a könyvre!

Marjane Satrapi: Persepolis

32303.jpgMarjane Satrapi kultikus képregénye végre olvasható magyarul, egy kötetben!
A képregény a szerző gyerek-és tinédzserkorát meséli el megrázó őszinteséggel: Mardzsi családjával Iránban él, és tízéves, amikor az addig felvilágosult, modern országban a nőket kendőviselésre kötelezik, tilalmak hadával szembesülnek a polgárok, és kirobban a háború is: Irak bombázni kezdi Iránt.
Azoknak, akik érdeklődnek a téma iránt, kikerülhetetlen olvasmány, de ez a történet nem csak a háború borzalmairól szól: egy családról, akik nem akarják feladni a szabadságukat, és meg akarják menteni a lányuk jövőjét, ezért külföldre küldik tanulni. Mardzsi sok-sok nehézségen megy át ezekben a családjától távol töltött években. Egyedül kell felfedeznie magát, az életet, és a tinédzserkor általános nehézségein túl azzal is meg kell küzdenie, hogy egészen más közegből érkezett, mint a kortársai.

Marjane Satrapi nem csak írta, hanem rajzolta is a képregényt, és a rajzai tökéletesen kiegészítik a történetet, még jobban átélhetővé teszik. De nem csak szenvedés és háború ez a kötet: a humor is alapvető eleme, ami nagyszerűen oldja a nehéz és fájdalmas témákat.

Itt találod a titkos januári akciót, amivel most 20% kedvezményt kapsz a könyvre!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Kalandozós január

  • Könyvek kuckózáshoz