Itt egy mese a négy alapérzelemről

Olvass bele a Zsebaljai időjárókba!

Megérkezett Kertész Erzsi pszichológus-író legújabb mesekönyve, mely a négy alapérzelmet, az örömöt, a szomorúságot, a haragot és a félelmet mutatja a be a nagyóvodás és kisiskolás gyerekeknek. Olvasd el, hogyan indul ez a kedves történet!

zsebaljai_idojarok_borito_1000px.jpegGomoly és Pehely, a két zsebaljai időjáró a „Fűre lépni tilos!” tábla alatt üldögél egy városi parkban. Azért ülnek ott, mert – épp a tábla miatt – nem jár arra sem ember, sem kutya. Gomoly és Pehely ugyanis még nem jártak errefelé, és most eléggé bizonytalannak érzik magukat. Nem ücsöröghetnek azonban elégedetten a babérjaikon, hiszen fontos feladattal bízta meg őket a főnökük. Egy igazán kényes és bonyolult feladattal.

– El kéne indulni – mondja Pehely.

– El bizony – feleli Gomoly, aztán csak ülnek tovább.

Nyomott hangulatban, elgondolkodva szemlélődnek, míg egyszer csak árnyék vetül rájuk. Egy kislány áll előttük, aki az ő szemükben óriásinak tűnik, és akitől azon nyomban és haladéktalanul hátra is hőkölnek.

Rendeld meg!

– Tilos a fűben mászkálni! – szól rájuk a nagy kislány. A hangja amúgy kedves. Csak ne lenne olyan nagy. Gomolyban felébred némi szimpátia. Úgy is mondhatjuk, hogy összeszedi magát.

kepernyofoto-2023-03-07-92521.pngSzéll Adrienn illusztrációja– Helló! – kiáltja oda a kislánynak. – A nevem Gomoly, ő meg itt Pehely.

– Tilos a füvön ülni – ismétli a kislány, aztán gyorsan hozzáteszi: – Amúgy nem én vagyok a parkőr, csak szólok, nehogy megbüntessenek titeket. Jót akarok.

– Az a helyzet, hogy valahogy nem bírunk kimenni innen – ismeri be Pehely. – Nem is tudom, hogy miért...

– Talán féltek? – kérdezi a kislány.

Gomoly elgondolkodik.

– Hogy félünk-e? Hát épp ez az. Lehet, hogy félünk, csak nem tudunk róla. De valószínűleg félünk. Már ha ez a félelem... Sajnos nem vagyok benne egészen biztos.

A kislány elneveti magát. Micsoda különös figurák! Még azt sem tudják, hogy félnek-e?! Sietve körbepillant, és a pulóverével letakarja a „Fűre lépni tilos!” táblát.

Olvass el egy cikket a könyvről!

– Így ni! Így már nincs semmi gond – mondja, és leguggol a két apró alakhoz. – A nevem Elvira. És épp ráérek. Ha gondoljátok, segítek nektek. Eltévedtetek?

kepernyofoto-2023-03-07-92657.pngSzéll Adrienn illusztrációja– Neeem – rázza a fejét Gomoly. – Rosszabb. Dolgoznunk kellene, csak még nem tudjuk, hogyan lássunk hozzá.

– Ugyanis először csináljuk. Tudod, mi szakképzett időjárók vagyunk – mondja Pehely. – Érzelmeket kellene gyűjtenünk, mert nálunk otthon, Zsebalján abból készül az időjárás. Egy nagy laboratóriumban.

Elvira nagyon elcsodálkozik.

– Időjárók?

– Úgy bizony! Jártunkban-keltünkben begyűjtjük az érzelmeket, és időjárást kotyvasztunk belőle – dicsekszik Gomoly.

– Érzelmekből készül az időjárás? Úgy érted, hogy ha például én sírok...

– ...akkor abból nálunk zápor lesz. Vagy zivatar. Vagy felhőszakadás. Igen! Már ha sikerül begyűjtenünk a szomorúságodat.

Elvira szájtátva hallgatja őket.

– Nem egészen értem – szólal meg némi tűnődés után. – Hogy lehet az időjárást elkészíteni? Hiszen időjárás van! Nem mi csináljuk. Inkább csak elviseljük, vagy örülünk neki.

– Zsebalján másképp működik a dolog – kezd magyarázatba Gomoly. – A Központi Időjárás-meghatározó Állomáson zajlik a termelés. Az ott dolgozók kikeverik, összeállítják és dekánként adagolva nagy tartályokban főzik ki az aznapi időjárást a laboratóriumban, ahol összevissza kígyóznak a csövek és sisteregnek a tartályok. Csakhogy – mint talán te is tudod – a főzéshez alapanyag kell!

kepernyofoto-2023-03-07-92602.pngSzéll Adrienn illusztrációja

– Márpedig nálunk az érzelem az alapanyag. És ha nincs elég érzelem, akkor időjárás sincs – veszi át a szót Pehely.

– Ezért kell a zsebaljai küldöncöknek heti rendszerességgel alapanyaggyűjtő túrára indulniuk. A legfőbb hozzávalóink pedig az öröm, a szomorúság, a félelem és a harag. Esetleg ezek tetszőleges kotyvaléka.

– Hát ez igazán fura – morogja elképedve Elvira. – Még nem is hallottam ilyen különös dolgot!

Kattints ide a szerzővel készített interjúnkért!

– Ha belegondolsz, egészen logikus – magyarázza Gomoly. – A fő kifőzőnk, Tájfun séf hatalmas tartályokba tölti bele a négyféle alapanyagot. Egy csipet ebből, egy késhegynyi abból, húsz gramm amabból, és a főszakács már kavargatja is az aznapi meteorológiát. Vagyis az időjárást. Ha kell, esik és zuhog a földeken, vagy süt a nap, és rekkenő hőség tombol Zsebalja poros utcáin és sárguló kaktuszmezőin.

kepernyofoto-2023-03-07-92722.pngSzéll Adrienn illusztrációja– De miért pont érzelemből főztök? – értetlenkedik Elvira.

– Ez egészen egyszerű – válaszolja Pehely. – Hallottad már azt a kifejezést, hogy „szomorú az idő”? Vagy „derűs napunk van”? Esetleg azt, hogy „haragos fellegek úsznak fölöttünk”? Ebből logikusan következik, hogy az időjárás nem másból, mint érzelmekből készül – legalábbis Zsebalján.

– Főleg akkor, ha van, aki összegyűjti – fejezi be szomorúan Gomoly.

– Szóval ez az első érzelemgyűjtő utatok – foglalja össze Elvira, aki, ha lassan is, de megbarátkozik a gondolattal, hogy az ő jókedvéből valahol napsütés készül.

– Az első és talán az utolsó utunk – feleli szomorúan Pehely. – Ha üres zsákokkal térünk haza, akkor többé nem lehetünk érzelemgyűjtők, és mehetünk nyúlbogyót takarítani a falu határába.

– Ó, értem, nyúlbogyót – bólogat megértően Elvira. – Az nem túl izgalmas. Mondjátok csak! Hogyan tudnék segíteni nektek?

Érdekel a folytatás? Rendeld meg a könyvet itt!

kepernyofoto-2023-03-07-92636.pngSzéll Adrienn illusztrációja

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Ismered-e az érzéseidet?

  • "Közös alapot hozok létre egy esetleges párbeszédhez"