Ismered-e az érzéseidet?

Kertész Erzsi legújabb könyve segít!

Vajon meg tudja fogalmazni a nagyovis-kisiskolás gyerkőcöd, hogy mit érez? Biztos mindig dühös, amikor csapkod? Talán néha szomorú vagy fél valamitől. És vajon azt meg tudja állapítani, mikor nyitott a tesója egy kis viccelődésre, és mikor nem kellene piszkálni? Kertész Erzsi legújabb könyve éppen az ilyen helyzetekben segít, hiszen a négy alapérzelmet mutatja be egy izgalmas és aranyos mesén keresztül. Olvass tovább!

zsebaljai_idojarok_borito_1000px.jpegZsebalján Tájfun séf érzelmekből kotyvasztja az időjárást. Mosolygásból napsütés lesz, könnyekből eső, a jeges tekintetektől pedig befagynak a pocsolyák. Ehhez azonban az apró zsebaljai népeknek az emberek érzelmeit kell begyűjtenie. Ezzel a küldetéssel indul útnak Pehely és Gomoly is, azonban, mivel ez az első útjuk, azt sem tudják, hogyan ismerjék fel az érzelmeket, nemhogy azt, hogyan szüreteljék tele velük a zsákjaikat. Szerencsére összebarátkoznak egy kedves kislánnyal, Elvirával, aki megmutatja nekik a négy alapérzelmet, az örömöt - csendeset és hangosat egyaránt -, a haragot, a szomorúságot és a félelmet.

Rendeld meg a könyvet!

Persze ennél sokkal többféle érzelem létezik, de valahol el kell kezdeni. Ahogy a szerző az utószóban írja:

Óvodás korú, kisiskolás gyerekeinknek időnként nagy kihívás lehet még a négy legalapvetőbb érzelem természetének, jellegzetességeinek megértése is. Felismerésük ugyan genetikailag belénk van kódolva, de olykor még egy felnőttnek is nagy feladat, hogy ráébredjen, tudatosítsa, nevén nevezze az érzelmeit – pedig mindez előfeltétele annak, hogy azután kezdjen is vele valamit.

kepernyofoto-2023-03-07-92722.pngSzéll Adrienn illusztrációjaAz összetettebb érzelmek megértéséhez pedig elengedhetetlen az alapok magabiztos ismerete, csak így válhatunk - gyerek és felnőtt - empatikus, önazonos lényekké. Bizony, még a negatív érzelmeket is fontos megélni - erre jó, ha magunkat és a gyerekeket is bátorítjuk -, ugyanis egyrészt ezek a genetikailag belénk kódolt érzések olykor megvédhetnek minket, másrészt az elfojtásukból csak még nagyobb gubanc lehet.

Kertész Erzsi meséjében a két zsebaljai időjáróval együtt a mesehallgató gyerekek ismerős szituációkon keresztül figyelhetik meg az érzelmek ismertető jeleit, ráadásul Pehely és Gomoly listába is szedi, mi mindenről lehet felismerni őket. Biztosak vagyunk benne, hogy a te gyereked már sokat ismer ezek közül, de az ismétlés sosem árt, és rengeteg új információval is gazdagodhattok, ami segít majd megérteni önmagatokat és egymást is.

Olvasd el, hogyan indul a történet!

kepernyofoto-2023-03-07-92521.pngSzéll Adrienn illusztrációjaHogy csak egy példát említsünk, a szomorúságot Elvira anyukája prezentálja az időjáróknak. Elvira tudja, hogy mikor az anyukája meghallja, hogy hármas lett a matekdolgozata, el fog szomorodni. A mama azonban előbb haragos lesz, megszidja a kislányt, utána viszont “úgy leereszt, mint egy lufi”, és már fülön is csíphető a szomorúság. Ilyen szituációval minden iskolás család találkozott.A Zsebaljai időjárók segít abban, hogy jobban megértsétek egymást a konfliktusos helyzetekben is, és hogy meg tudjátok beszélni, ki mit érez ilyenkor.

Arról nem is beszélve, hogy az empátia alapvető szükséglet a sikeres társas együttéléshez is, így gyereked közösségbeli szocializációját is nagyban megkönnyíted, ha megismerteted vele a legalapvetőbb érzelmeket.

Kattints ide és szerezd meg most!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek