Könyvek karácsonyra a kisiskolásoknak

6 és 10 éves kor között ajánljuk

Harmadik ünnepi szemlénkben az idén megjelent, kisiskolásoknak szóló Pagony könyvek közül válogattuk egybe a legjobb köteteket.

Kerékgyártó István: Márk, aki hatévesen megmentette a világot

Illusztrátor: Metzing Eszter

Kerékgyártó István számos felnőtteknek szóló regény és színpadi mű után jelentkezett első gyerekeknek szóló könyvével.

A főszereplő Márk, a majdnem hat éves, majdnem iskolás nagyfiú, akire nem más vár, mint hogy egy űrhajós küldetésben megmentse az emberiséget. A tét tehát nagy, a probléma-felvetés nagyon mai, nagyon friss, a szerző pedig tévedhetetlen ízléssel adagolja az (időnként abszurd) humort és az izgalmakat.

Ahogy a könyv felütésében elhangzik:

„– Kedves Márk – hallatszott a készülékből –, csak te mentheted meg a világot, az emberiség jövője a te kezedben van. Vállalnál egy űrutazást a Szaturnuszra? Ott be kellene hatolnod a Spero űrbázisba, ami csak neked sikerülhet.

Márk belegondolt a feladat nagyságába, sóhajtott, majd bólintott egy aprót, és ezt mondta a telefonba:

– Igen, vállalom. Ha ezzel megmenthetem az emberiséget, akkor természetesen vállalom.”

A világűr, az űrutazás a legigazibb kaland: olyan téma, amely minden kis és nagy gyereket tűzbe hoz. Kerékgyártó István pedig olyan hőst alkotott, akivel a mai gyerekek (és akár felnőttek is) könnyedén azonosulhatnak, akivel együtt nevethetnek és akinek szurkolhatnak – úgy, mintha ők maguk is ott lennének a világűrben suhanó űrhajón Márkkal.

6 és 10 éves kor között ajánljuk.

Vörös István: Loni és a kísértetek

Illusztrátor: Kasza Julianna

Vörös István verses és novelláskötetek, gyerekversek után első meseregényével jelentkezik. A Pagonynál megjelent kötet főszereplője a szerző unokája, Loni. Az Ilcsey utcában lakik, közel a Duna-parthoz, egy négyemeletes belvárosi házban. Vele lakik anya, apa, és a bátyja, Peti is. Loni már iskolás – és ember-gyerek. Ami persze természetes, csakhogy ugyanebben a házban lakik Levélke is, aki szintén kislány, csak éppen ő egy ötszáz éves kísértetlány.

A meghitt hangvételű regényben Loni összebarátkozik Levélkével, a kísértetlánnyal, és apránként megismerik, felfedezi egymás világát, amiből sok-sok humoros, kedves, tágra nyitott szemmel a világra csodálkozós jelenet kerekedik. Kettejük különleges kalandjairól szól Vörös István mesekönyve – ami Loninak természetes, azon Levélke csodálkozik, ami meg Levélke számára mindennapos, az Loninak újdonság. Így eshet meg, hogy Levélke életében először elmegy vásárolni – Loni viszont seprűn lovagol. Az új világ felfedezésében és a megszokottra való rácsodálkozásban pedig örömmel merülhet egy gyerek és felnőtt olvasó is.

6 és 10 éves kor között ajánljuk.

Kiss Ottó: A bátyám öccse

Baranyai (b) András rajzaival

Egy fiú mesél a bátyjáról és magáról Kiss Ottó mély és mulatságos gyerekvers-kisregényében. A két fiú tíz és tizenöt évesek – más világok, de már abban a korban vannak, ahol jól látják és értik egymást. Értik, gyakran meg is értik, de annál pontosabban tudnak találatokat is bevinni.

Ebben a két testvérben minden fivér magára ismerhet. A könyvben található öt történet csupa lelki finomság és sok-sok humor. Mert a folyamatos testvércivakodás, huzavona és rivalizálás, amit végigkísérünk, tele van felszabadító humorral. Magunkra vagy a gyerekeinkre ismerhetünk, és a játszmák közben mindig fel-felsejlik a szeretet. Meg az a későbbi, felnőttkori mély kötelék, ami egy ilyen gyerekkori testvérkapcsolatból születik.

Szél Dávid pszichológus ezt mondta a könyvről: „Persze a végén a nővérem öccseként, no meg egy báty és egy húg szülőjeként is szépen elsírtam magam. A gyerekeim meg pont ott nevettek és mosolyogtak, ahol gondoltam, hogy fognak. Hát ilyen ez a Kiss Ottó. Több szinten, hajszálpontosan hat.”

A könyvet 5 és 8 éves kor között ajánljuk.

Igaz Dóra: Ádám és a dzsúdó

Endrődi Kata rajzaival

Ádámnak nem megy könnyen az iskola. Nagyon jó tanuló, mindig minden házija készen van, mégis szinte mindennaposak a beírások az ellenőrzőjében. Futkározik a folyosón, belebeszél a matekóra közepébe, nem tud nyugton ülni. Pedig matekból jó, és a helyesírással sincs gondja, de folyton rá kell szólni. Pedig ő nem rosszalkodik, csak hát olyan nehéz sokáig egy helyben ülni! Amikor aztán egy dzsúdóedző elmeséli az osztálynak, hogy nála sokat kell futni, ugrálni, küzdeni, és akinek sikerül eldobnia a másikat, annak szidás helyett dicséret jár, Ádám rögtön tudja, hogy ezt ki kell próbálnia! Ki tudja, talán a sok mozgás mellett a padban is könnyebb lesz nyugton maradni… És az edzések nem várt hatással vannak Ádám életére: szép lassan rájön, hogy a sport nem csupán a mozgás öröméről és a győzelem hajszolásáról szól, hanem egy egészen új életfilozófiát is nyerhet vele. A kitartás, az elhivatottság olyan fogalmak, amik az ő életének eddig nem voltak szerves részei. Példának okáért az első edzés után, amikor megtudja, hogy a fekete öv annak a jele, hogy igai profi dzsúdóssal van dolgunk, nemes egyszerűséggel kicseréli saját fehér övét egy feketére. Győző bácsi szerencsére megértő szigorral terelgeti a kisfiút, aminek eredményeképpen Ádám az első versenyén már igazi sportolóként vesz részt, aki nem csupán saját pillanatnyi sikerét tartja szem előtt, hanem örülni tud csapattársai győzelmének is.

4 – 8 éves kortól ajánljuk.

Kertész Erzsi: Ludmilla újabb esetei + Ludmilla megoldja

Orbán Orsolya rajzaival

Eltűnt a madara? Unatkozik a gyermeke? Szerelmes lett? Ludmilla, ez a vagány, cserfes és tettre kész kislány egészen biztosan megoldja! Ludmillának ugyanis nemcsak a neve, de „hivatása” is nagyon különös: ő ugyanis problémamegoldó, más néven gondűző. Irodája a diófa tetején található egy lila házikóban, drótból hajtogatott szemüvegében itt várja az ügyfeleit.

Most a második kiadásban, új rajzokkal érhető el Kertész Erzsi népszerű könyve, sőt, egyből megjelenik a második rész is, sok-sok új történettel!

Mivel problémák mindig vannak, ezért az új történetek is ugyanolyan izgalmasak és viccesek, mint az első kötet kalandjai: van például egy apuka, Timót, aki álló nap csak telefonozik meg számítógépezik. Vagy Szépreményű Alexandra, a mindig lámpalázas színésznő. Vagy Géza, akinek ebédmeghívása van barátnője szüleihez, és nagyon izgul… Ludmilla természetesen ezeket a eseteket is megoldja. Kertész Erzsi sziporkázó humorú meséit mindkét kötetben Orbán Orsolya rajzaival kísérik.

Ludmilla karaktere nem a “hagyományos” kislány-sémákra épül: cserfes, magabiztos és tettrekész, bátran elébe megy a nehézségeknek. Igazi forgószél ő, és ahol megjelenik, ott biztosan vége a békés lamentálásnak.

A könyveket akár önálló olvasásra is kínáljuk a kisiskolásoknak – nyárra, egy limonádé mellé, a diófa árnyékába. Vagy éppen a diófa tetejére.

6 – 10 éves kor között ajánljuk.

Vibók Ildi: A szupercsapat – Mire jó az oltás?

Mayer Tamás rajzaival

Emma királykisasszony nem fél semmitől. Semmitől, csak az oltástól. Úgyhogy el is dönti, ő bizony nem akar oltást kapni, és ezt anyukája engedélyével közli is tudós háziorvosával. Doki nem erőszakoskodik, csak előveszi csodafegyverét: a varázskönyvet, ami megmutatja, milyen jó fej testőrség dolgozik éjjel-nappal azon, hogy legyőzze az Emmát támadó ádáz vírusokat és bacikat. Ám sajnos néha ők sem elég erősek, és ilyenkor jól jön nekik egy kis segítség, némi előképzettség és edzés. Na, itt jönnek képbe a védőoltások… és végül Emma is rájön, hogy megéri kibírni azt a pár másodpercnyi fájdalmat az egészségért cserébe.

6 – 10 éves kortól ajánljuk.

Kertész Erzsi: Panthera 4. - A jégmadár útja

Bernát Barbara rajzaival

Hosszú kihagyás és rengeteg rajongói levél után végre megjelent a Panthera legújabb része! A legújabb rész is hihetetlenül izgalmas. A Pantherán a havonjárók népének csupán egyetlen képviselője él: Jávor. Számára az a legnagyobb élmény, ha egy szál ingben, mezítláb futhat a kristályosra fagyott havon, vagy ha jégcsapot rágcsálhat uzsonna gyanánt. Álmaiban újra és újra felbukkan a népe, amelyről szinte emlékei sincsenek, de a vágy, hogy egyszer a nyomukra bukkan, időnként olyan erőssé válik, hogy aludni sem hagyja.

Jávor elindulna felkutatni a havonjárókat, de nem teheti. Hiszen még kisfiú. Igaz, amolyan minden lében kanál fajta, akivel és aki körül mindig történik valami, amitől az egész körülötte lévő világ felforgatódik – bár Jávor ezt általában észre sem veszi... Most Aurával, a szabotőr lánnyal és egy titokzatos, Ander nevű pilótával hármasban elhagyják a Pantherát, és egy fantasztikus küldetés részesei lesznek.

8-14 éves kor között ajánljuk.

Rutkai Bori: Zsebtenger

A szerző rajzaival

Tavaszi-nyári versek, mesék, játékok. Találkoztatok már Pók King Konggal? És a zsebküklopszokkal? De a Láthatósági Bácsival már egészen biztosan! Tudjátok, ő piciklizik, akarom mondani biciklizik el mindig a kukutyini sarki kisbolt előtt, amikor viszi haza a zöldséget Rizibizi néninek, a feleségének. Ha ismeritek őket, azért, ha nem, akkor meg azért utazzatok el Kukutyinba ezzel a nagyon vidám, bolondos, tavaszi-nyári mesekönyvvel, amiben dalokat és játékokat is találtok a mesék mellett. Képzeljétek magatokat a Zsebtenger partjára, készítsetek indián kártyát, emlék-memorit, palackbóját. A felnőttek dobják sutba a telefonjukat, és kezdődjön a közös alkotás! Engedjétek szabadon a fantáziátokat, ahogy Rutkai Bori szokta, aki nemcsak énekes, zene- és dalszerző, de festő-, író- és horgolóművész. Ha pedig már sokat alkottatok, táncoljatok egy nagyot a Rutkai Bori Banda dalaira!

4-10 éves kor között ajánljuk.

Bendl Vera: Berci nem megy iskolába – karanténmese

Remsey Dávid rajzaival

A Berci nem megy iskolába című meseregény egy kisfiú szemszögén keresztül mutatja meg, miféle változásokkal kellett szembesülnünk idén tavasszal – mindezt olyan humorosan, kedvesen és könnyedén, hogy minket, felnőtteket is megnyugtat. Berci egy 9 éves kisfiú, aki egyáltalán nem érti, mi problémája van azzal a szüleinek, hogy nem kell iskolába menni. Eleve voltak fenntartásai azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amiket a szülei fontosnak tartanak (például fogmosás és házi feladat megírása). Szerinte a gondolat, hogy otthon lehet, játszhat a kutyájával, amennyit csak szeretne, és esetleg még a mesenézés is opció lehet napközben, abszolút nem tartozik a probléma-kategóriába. De akkor miért feszült apa és miért suvickol és fertőtlenít le mindent anya, őt magát is beleértve?

Szerencsére van egy bátyja, Juszti, aki bár mindig rendkívül morcosnak tűnik, ennek ellenére vajból van a szíve. Ő az, aki leülteti a kisfiút, és megmutatja neki, hogyan néz ki az a bizonyos vírus, ami miett mindez történik, és azt is elmagyarázza neki, hogyan jut be a szervezetbe, ha nem vagyunk óvatosak. Hozzáteszi persze, hogy gyerekekre nem is olyan veszélyes, de az fontos, hogy az idősekre vigyázzunk.

8 és 99 éves kor között ajánljuk.

Berg Judit: Rumini és az elsüllyedt világ

Kálmán Anna rajzaival

Végre mindenki újra ép és egészséges, a Tükör-szigeteki kalandok után irány Egérváros! Nem csoda, ha ennyi viszontagság után még a legelszántabb matrózok is egy kis egérvárosi nyugalom és megérdemelt semmittevés után áhítoznak. Csak az Áspis-tengeren kell keresztülhajózniuk, ahol egy erős tengeráramlat pont a megfelelő irányba sodorja majd a Szélkirálynőt. Jó tempóban, jó hangulatban haladnak. Vajon miért nem jár errefelé egyetlen hajós sem? Aztán egyszer csak szörnyű reccsenés hallatszik... Majd még egy. Mintha szétszakadtak volna a hajót tartó eresztékek, a fedélzet egyik oldala megemelkedik, miközben a másik oldal majdhogynem belemerül a vízbe.Mi lesz a Szélkirálynővel? Mi lesz Ruminivel, Rozival, Fecóval és a többiekkel? Ki Megalion, a varázsló, és vajon a különleges víz alatti birodalom, Megantisz, valóban létezik? Sellők és sellővadászok, dobócsillagos ugróegerek és törpekenguruk, tavi tigrisek és mélytengeri szörnyetegek hajóznak, úsznak és ugrálnak keresztül és kasul a regény lapjain...

A könyvet 6 és 12 éves kor között ajánljuk.

Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban

Illusztrátor: Rátkai Kornél

A legvidámabb osztályba új gyerek érkezik, aki csak Merkúrként mutatkozik be. A tolltartóján bolygó virít, órák alatt morzejeleket dobol az asztalon, olyan gyorsan számol, mint egy robot, és azt állítja, van egy saját űrállomása. Marci gyanút fog, és nyomozni kezd Merkúr után… De hiába derül ki az igazság, Marci, a vidámságfelelős legnehezebb feladata még hátra van: hogy lesz megint mindenki boldog a legvidámabb osztályban?A Most én olvasok! sorozatban megkedvelt Marci és a legvidámabb osztály kalandjai hosszabb regényben folytatódnak, már folyékonyan olvasóknak, de még mindig nagy betűkkel, sok képpel, könnyen olvashatóan.

A könyvet 5 és 8 éves kor között ajánljuk.

Vadadi Adrienn: Öten a Kőhegyen

Pikler Éva illusztrációival

Vadadi Adriennt jól ismerik az óvodások szülei, hiszen könyvei számtalan kisgyerek számára könnyítették meg az ovikezdést és az ovis hétköznapokba való beilleszkedést. Most azonban egy nagyobbaknak szóló meseregénnyel jelentkezik.

Három gyerek és két kutya baktat a lassan alkonyodó erdőben… Vajon hogy kerülnek a gyerekek egyedül a Kőhegyre, és mi a céljuk? Mi lehet az a Fontos Dolog, amit keresnek, amit végre akarnak hajtani? Miért nem szóltak róla a szüleiknek? Bozó, Julka és Zsiga segíteni akarnak egy barátjuknak, de nem szeretnék, ha a felnőttek beleszólnának a dolgukba. Igyekeznek önállóan megoldani egy nehéz helyzetet, de nincsen könnyű dolguk – eltévednek, lemerül a telefonjuk, közeledik az este. Nem marad más, mint a kutyaorr és kutyahűség!

Az Öten a Kőhegyen egy szuper kalandos, szuper vicces családi mesekönyv a függetlenedés izgalmairól és buktatóiról három gyerek szemszögén keresztül, akik egy igazán Fontos Dolgot akarnak elintézni, de úgy döntenek, hogy a felnőtteket ezúttal kihagyják belőle, hiszen úgysem engednék meg, hogy véghez vigyék a tervüket…

5 és 8 éves kor között ajánljuk.

Kovács Attila: Micsoda kalamajka

Orbán Orsolya rajzaival

„Nem tudom, te mit csinálnál, ha találnál az utcán egy mobilt, de nekem egy csomó bajom lett belőle. Honnan tudjam, hogy kié, és mit csináljak vele? Jó, hogy Hédi a barátom, mert legalább annyira szereti a rejtélyeket, mint én. Ha ketten vagyunk, a megfigyelés, a menekülés, az igazi detektívmunka is könnyebb. (persze az öcsémre közben megint vigyáznom kellett.) A hegedűs lány viszont nagyon furákat csinált...”

Kovács Attila Micsoda költözés! című könyvének a folytatásában ugyanolyan sok humorral pörögnek az események, mint az első részben. A Könyv vicces, szórakoztató és kalandos, és emellett kezdő olvasók számára is könnyen emészthető, olvasható.

A könyvet 6 és 10 éves kor között ajánljuk.

Kapcsolódó termékek