Matricás Laci - Kapj el!

Olvasd el a JEM magazin cikkét a játékról!

"Ha azt hallom, hogy Kruppa Gergely – aki korábban az Antler games fejlesztőjeként a karakteres, disztópikus hangulatú Saltlands és Critters Below címeken dolgozott – egy új, titkos szerepes játékot tervez, sok mindenre asszociálnék, de eszembe sem jutna, hogy mindez a Pagony kiadó gondozásában kap cuki arculatot, és hogy elsősorban 8-12 éves gyerekek számára készül."

Olvasd tovább Bozsik Márton a JEM magazin 2022. februári számában megjelent cikkét!

matricas_laci_3d_crop.pngMerész vállalkozás

A titkos szerepes társasoknak van egy egyedülálló hangulata, amit személy szerint nagyon kedvelek. Az ilyen játékokra jellemző a sok beszélgetés, diplomácia, érvelés, és ha jól akarjuk játszani őket, bármikor készen kell állni a többiek megtévesztésére, belehelyezkedni egy karakterbe, aki valójában nem vagy, de ami a legfontosabb: folyamatosan pókerarcot vágni. Mindez sokszor a felnőtteken is kifog. Emiatt számomra rendkívül izgalmas vállalás, hogy a Matricás Laci gyerekeknek készült titkos szerepes játék. Persze nem lesz szükség a fent említett összes praktikára, hisz egy könnyed kártyajátékról van szó, aminek a szabályai bőven elférnek egy képekkel teletűzdelt A5-ös lap két oldalán.

A Pagony szokása, hogy egy társas egy általuk korábban kiadott könyv témáját dolgozza fel. Ez itt sincs másképp, Vadadi AdriennMatricás Laci -történeteit idézi Kruppa játéka, akinek a szabálykönyv végén olvasható aranyos megjegyzése szerint a kishúga adta hozzá az inspirációt. A történet szerint Matricás Laci egy rabló, aki édességet csen, majd matricákat hagy a tett helyszínén, Sárika, a bátor kislány azonban igyekszik túljárni az eszén, és riasztani a rendőrt.

Kattints ide és szerezd meg a játékot!

Nem olyan gyerekes, mint aminek elsőre látszik

Nem bonyolultak a szabályok, de van néhány fura csavar, ami miatt nem igazán logikus, pláne nem tematikus, inkább csak funkcionális a játékmenet. A játék célja szerint: „A játék során vagy Laci, vagy Sárika bőrébe bújtok titokban ... Nem tudod, kik a csapattársaid: ki(k) Sárik és ki(k) Lacik. De az a csapat, amelyik több édességet szerez, nyer.” Ezen a tudathasadásos kiindulóhelyzeten őszintén szólva megütköztünk, bár remekül szórakoztunk a szabály hasonló mondatain. Tehát minden játékos vagy Sári vagy Laci, és a közös köpönyegbe próbálja belelapátolni az édességek többségét. Miután mindenki megismerkedett a szerepével (természetesen titokban tartva azt), köröket játszunk le egymás után, míg a játékosok számától függő vastagságú húzópakli el nem fogy, amiben Laci-, rendőr-, édesség- és matricakártyák vannak. Minden kört 3 lappal kezdenek a játékosok, de ha mind ugyanolyan, egyet ki lehet cserélni. A kezdőjátékos képpel lefelé kijátszik egy kártyát, elmondja, hogy mi az (természetesen füllenthet), és még azt is elárulhatja, mi a célja a lap kijátszásával (nem kötelező, és természetesen füllenthet). Ezt minden játékos megismétli, a végén pedig a kezdőjátékos az összes lapot jól megkeveri, felfordítja, és jön az értékelés.

Egyáltalán nem biztos, hogy azok a kártyatípusok kerülnek elő, amik az imént elhangzottak, hisz a Laci(k)nak érdekében áll átverni Sárit és a rendőröket, de a Sári(k) is profitálhatnak egy ügyes elterelő hadműveletből. A felfordított lapok kiértékelésekor minden rendőr lekapcsol egy ott lévő Lacit, majd ha ezután még mindig maradt Laci, és van a pakliban édesség is, akkor az az övé, de minden Laci max. 2 édességet vihet el. Ha viszont úgy kerül középre édesség, hogy nincs szabad Laci, aki elcsenje azt, akkor a Sári(k) csapatához száll. Ezután mindenki húz egy lapot, és minden megy tovább. Mivel páratlan számú édesség van a pakliban, a játék mindenképp eldől valamelyik csapat javára.

Ez nem is hangzik olyan bonyolultnak, de higgyétek el, amikor először próbáltuk, eltartott pár körig, mire elkezdtünk rájönni, mit érdemes csinálni, hiszen teljesen átlagosak az olyan szituációk, hogy egy Sári lerak egy Lacit, egy Laci meg egy édességet, és ez a Sári által lerakott Laci elviszi az édességet a hús-vér Laci(k) számára… Hát ember legyen a talpán, aki ezt rögtön átlátja.

Ha 5-8 tapasztaltabb játékos játszik, fűszerezni lehet (és érdemes) a játékot egyrészt a Laci király karakterrel, aki a Lacik javára fordíthat, ha a Sárik nyertek, de ő kitalálja, kik voltak azok. A cukrász célja pedig, hogy mindkét csapat ugyanannyi édességet gyűjtsön, és hogy megkönnyítsük a dolgát, ilyenkor az előkészületek során páros számú édesség kerül a pakliba. Bolondítja továbbá a játékot néhány akciókártya, ezeken valami különleges teendő szerepel, például mindenki átad egy lapot valamelyik szomszédjának.

Aki még tudja követni, hogy ki lopta el az édességet, az tartson velem az értékeléshez

Ahogy azt korábban is említettem, a játék arculata nagyon aranyos, hangulatos, és láthatóan a gyerekekre céloz. Ezzel szemben a szabályok, és amit a játékmenet kér, szerintem egy picit idősebb korosztálynak való. A partik savát-borsát ugyanis az adja, hogy megpróbálunk figyelni arra, hogy haladjunk a célunk felé, de ne keltsünk gyanút, miközben próbáljuk kitalálni a többiek szerepét az alapján, hogy ki mit mond a lapok kijátszásakor, és végül mi kerül a közösbe. Na persze, ha akarjuk (főleg kisebb gyerekekkel), lehet ezt sokkal lazábban is kezelni, és „csak dobálni” a lapokat körről körre, aztán aki érez magában ihletet, hogy átejtse a rendőrt, vagy épp tőrbe csalja a Lacikat, annak lesz lehetősége bőven. A dobozon javasolt létszám 3-8, szerintem az ideális az 5-7, ahol már tényleg rejtély a játékosok kiléte, de még kezelhető minden. Akárhogy is, elsőre garantáltan kaotikus élményben lesz részetek. Ha 8-12 éves gyerekkel szeretnétek valami könnyed kártyajátékot, ahol lehet egy kicsit füllenteni, blöffölni, és persze édességet gyűjteni, próbáljatok meg olyan bátrak lenni, mint Sárika, és elkapni a hírhedt gengsztert.

bzskmrc

JEM Magazin 2022/2, 107. szám.

Kattints ide a teljes lapszámért!

Kapcsolódó termékek