A nagy Most én olvasok!-lexikon

Olvass a sorozat részeiről tematikusan!

Emlékeztek még az Ablak-Zsiráfra? A gyereklexikon bejegyzései nem tartalmaztak hagyományos magyarázó leírásokat, mindent példamondatokkal mutattak be. Ezekben dőlt betűvel emelték ki a szóban forgó kifejezést és a kapcsolódó, más szócikkben is szereplő kifejezéseket. Most ilyenformán mutatjuk be nektek, milyen témákat, szereplőket, történeteket ismerhetnek meg a kezdő olvasó gyerekek a Pagony népszerű Most én olvasok! sorozatában.

Most én olvasok! szintek: (n)- nagybetűs, (1), (2), (3), és (4)

A,Á

famama_fapapa_borito_1000px.jpgangol A családfa nyomába eredünk! Az ilyen kétnyelvű gyerekkönyvekben ugyanaz a szöveg szerepel az oldalpáron, az egyik oldalon magyarul, a másikon angolul. Pl.: Pali elkésik (Pali is Late), Marci az Állatkertben (Marci at the Zoo), Matricás Laci Londonban (Stickers Laci in London), Famama, fapapa (Mummy tree, Daddy tree)

állatbarát Az első bé tanítónénije hörcsögöt vett az osztálynak, mert nagy állatbarát, ezért szeretné, ha az osztályába járó gyerekek is megszeretnék a természetet, és a felelős állattartást is megtanulnák.

Tiki, a hörcsög és az első bé kalandjait a Tiki otthonra talál(n), Az első bé hörcsöge(1), Ültetés az első bében(2), Az elveszett távirányító(3), Az erdei iskola (4) és az angol-magyar kétnyelvű Pali elkésik c. kötetekben olvashatjátok.

Az állatbarátok szeretik testközelből, vagy a természetes élőhelyükön megfigyelni az élőlényeket. Marci az Állatkertbe ment az osztálytársaival. A Tökmagok(3) élvezettel figyelik a színes halakat a korallzátony körül.

a_maci_akcio_borito_1000px.jpgA Levendula és a varázsmacska (0) című kötetben megismerkedünk egy igazán állatbarát kislánnyal, aki magához vesz egy varázserővel bíró cicát. A macska igazi kincs, sőt, még a kutyákhoz is kifejezetten barátságos és nagylelkű, erről szól a mese folytatása, az Uborkából szalámi (1), bajbajutott sünik láttán pedig igazi hős lesz belőle, ahogy azt A sünimentő akcióban (2) olvashatjuk. A jövőbe látó gömb (3) című részben egy szuper iskolai farsangra kísérhetjük el a szereplőket, ahol Levendula és Majdnem ismét izgalmas kalamajkába keverednek. Az Irány a kastély! (4) című, sorozatzáró kötetben pedig még egy rablást is megakadályoznak!

Fekete András Kuty Kutyi és a sárkányfa című meséjében egy vicces kutya-macska barátságról olvashatnak a gyerekek, de ez még nem minden! Kuty Kutyi és Vércirmos nem csak jó barátok, de remek nyomozótársak is. A nagybetűs kötetben a sárkányfa tolvajának nyomába erednek.

Vibók Ildi A maci-akció című könyvében pedig három totemállat indul egy csapat fogságba ejtett medve kiszabadítására.

I

irany_a_kastely_borito_1000px.jpgidőutazás Miklós, Kamilla és Tomsi az Átszívó porszívó (1) segítségével tudnak a dédi gyerekkorába ugrani. Az időutazás során egy rövid időre a régi gyerekek életében vehetnek részt. Egyszer korabeli iskolába, egy másik alkalommal a dédi gyerekkori értékrendjével ismerkednek egyszer meg, máskor a Budapest ostromát a pincében átvészelő család körébe pottyannak. Utóbbi, a Kisvasút a pincében(3) egyúttal régen várt hiánypótló gyerekkönyv a családi történelemről, közös emlékezetről. A sorozat négyes szintű része pedig egy csodálatos kistesóváró mese, melyben nem csak az új jövevény, de a nagyi születésének pillanatait is megismerik a gyerekek: Lenke Babó, Lenke Mamó (4).

A galamb, aki megette az időgyurmát (0) című kötetben Józsi, a galamb száguldozik az időben, teázik elhunyt nagymamájával, sőt, az Északi-sarkot is felfedezi! A sorozat második részében megismerkedhetünk Józsi legkisebb fiókájával, ő Sanel, a legbátrabb galamblány (1). A kettes szintű részben a kis galamb nagyot álmodik: Sanel Amerikába megy! (2)

Milu, Finy Petra sorozatának főszereplője az időfüst segítségével járja be a világot és különböző korokat. Az időutazás során a történelem különböző korszakaival és szereplőivel ismerkedik.

koppany_dalokat_ir_borito_1000px.jpgiskola Az átszívó porszívó a dédnagymamájuk iskolájába(1) repíti a gyerekeket, a múlt század elejére. Az iskola nagyon más mint a mai. Mamó ügyesen felel memoriterből, ezért egyest kap.

Wéber Anikó egy Marci nevű kisfiú iskolai mindennapjairól ír sorozatot. Az egyikben elsős lesz(n), a másikban farsangra készül(3), kalózkincseket kutatnak fel (2) és várkastélyba(4), és állatkertbe látogatnak az osztálytársaival.

Egy másik sorozat főszereplője, Koppány is iskolás. Szuper játékokat talál ki betűkkel és szavakkal: a neve betűiből firkál tejfogú tigrist(n), családi gombfoci-szerű társast fejleszt(1), amiben rímekkel lehet gólokat lőni. A 2-es szintű rész központi témája a nyomozás, a legújabb, 3-as szintű kötetben pedig megalakul a családi zenekar, melynek szövegírója és dobosa nem más, mint Koppány.

Igaz Dóra első bés sorozata is egy osztály mindennapjait és kalandjait mutatja be az iskolában.

K

a_hofeher_viharmadar_borito_1000px.jpgkalóz Kiss Judit Ágnes kalózcsaládját a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg c. nemrég megjelent meseregényéből ismerhetitek. A kalózanya és gyerekei hamisítatlan tengeri farkasok. A tengeri rablók most saját sorozatot kapnak(n) ! A kalózok és a vajaskeksz (0) és a Kincs a roncson (1) után most megjelent A hófehér viharmadár (2) című rész is!

Wéber Anikó Marci sorozatának egyik részében Marcit és barátait nagyon megihletik a kalózos filmben látott martalócok és a kincsvadászat(2).

kirándulás Doma és családja, az Amíg utazunk / zötyögünk / repülünk sorozat közkedvelt hősei most családi kirándulásra(2) indulnak. A sorozathoz híven itt is van közlekedés, és a szerzőhöz híven itt is van természet és természetvédelem(4).

Az átszívó porszívó sorozat egyik részében a gyerekek utaznak az időben és csatlakoznak az akkor még gyerek dédmamájukhoz és családjához, akik a Normafánál kirándulnak. Közben kiderül, hogy a nagyok is voltak kicsik(n).

R

rabló A legkülönbözőbb helyszíneken igyekszik magán- és köztulajdont elbitorolni Matricás Laci Vadadi Adrienn mókás sorozatában. A rabló védjegye, hogy a bűntett színhelyén matricát ragaszt. Mokány fickó, kerítést lop az Állatkertből(4), hangszert újít(3), tortát oroz(n) , és nem fél a világon senkitől – csak a minden lében kanál Sárikától. Legújabb kalandjában a levonós rabló Londonba keveredik.

T

lenke_babo_lenke-_mamo_borito_1000px.jpgtechnológia Kertész Erzsi sorozatában egy feltalálót kísérhetünk gyerekkorától(1)fiatal felnőttkoráig(2), különböző találmányok, technológiai kísérletek és vívmányok közreműködésével, majd később a kislánya válik főhőssé(3). Tanulságos történetek és izgalmas technikai újítások a repülő cipőtől a csúfolórobotig.

Doma technológiai érdeklődése elsősorban a közösségi közlekedésre fókuszál, de az Amíg… sorozat kezdő olvasóknak írt folytatásaiban szóba kerül a környezetvédelem(4) is, ami gyakran szintén technológiai kérdéseket vet fel.

történelem Milut nagyon érdekli a történelem: az ókori görögök közé utazik és megismerkedik az olimpiával(2), segít egy indián törzsnek és közben megismeri az életmódjukat és kultúrájukat (3), Artúr király udvarában pedig belekóstol a lovagok életébe(4).

A már említett Marci sorozat (4)-es szintű részében egy várkastélyba látogat el az osztály és csoportos rejtvényfejtéssel kutatják fel a történelmi tényeket és érdekességeket.

V

rumini_es_az_ot-toll_borito_1000px.jpgvilágjáró Nem csak Milu járja be a világot.

Berg Judit népszerű figurái, a picuri, zsebben is elférő Tökmagok igazi világjárók: kalandjaik során beutazzák Afrikát(1), megnézik a piramisokat(4), búvárkodnak egy korallzátonyon(3) és felfedeznek egy tűzhányót(2).

Sőt, Berg Judit közönségkedvenc karaktere, aki szintén nagy világjáró, legnagyobb örömünkre tiszteletét tette a Most én olvasok!-sorozatban is. Nem más ő, mint Rumini, a híres tengerész, aki a nagybetűs rész rövid meséjében még csak kisfiú. Ismerd meg Rumini gyerekkorát, sőt még az apukáját is a Rumini és a látóüveg és a Rumini kincsei című kötetekből! A Rumini és az öt tollból pedig Rumini és Balikó egy eddig még sosem hallott, közös kalandját ismerheted meg!

Kattints ide és válogass a sorozat részei közül!

Kapcsolódó termékek