"Egy kovászos kenyér házi vajjal néha bőven elég a boldogsághoz."

Kalas Györgyivel beszélgettünk

Mi imádjuk a Sandwich grófja és a nápolyi pizzát, és úgy látjuk, ti is szívesen olvastok az ételek történetéről. Most bepillanthattok a kulisszák mögé! Ismerjétek meg a könyv szerzőjét, Kalas Györgyit, és tudjatok meg mindent arról, hogy született ez a szuper könyv!

sandwich_grof_borito_1000.jpg1. Mióta foglalkozol gasztronómiával?

Régóta érdekel a gasztronómia, az utazásaimnak mindig szerves része volt, hogy minden helyi ételt kipróbáljak, mert azt éreztem, így tudhatok meg minél többet az adott kultúráról. Az egyetemen kulturális antropológiát és újságírást tanultam, így mindig megvolt bennem az érdeklődés az emberek és a különböző kultúrák felé. A gasztronómiai újságírást az Indexnél kezdtem, ahol előtte nem nagyon volt ilyen tartalom. Amikor viszont írtunk egy-egy étteremről vagy kajáról, mindig azt tapasztaltam, hogy nagyon érdekli az olvasókat, ezért egyre több gasztro témájú cikket írtam, és egyre több főzéssel foglalkozó embert ismerhettem meg. Jelenleg is gasztronómiai újságíróként dolgozom a Street Kitchennél. Nagyon szeretem ezt a munkát, nem csak azért, mert sokat és finomakat lehet enni, hanem azért is, mert sok helyre eljutok és sok embert tudok megismerni.

2. Hogyan jutott eszedbe a könyv ötlete?

Mivel nekem mindig fontos volt a gasztronómia és az egészséges étkezés, így természetes volt, hogy a gyerekeimnek is átadom ezt a szemléletet. Persze a gyerekek az étkezés terén is nagyon önfejűek, és lehetőség szerint nem azt eszik, amit a szüleik, de azért sokat lehet rajtuk formálni. Azt is észrevettem, hogy az iskolákban egyáltalán nincs szó gasztronómiáról vagy az ételek történetéről, pedig az étel nagyon szerves része minden kultúrának. Szerettem volna, hogy a gyerekek minél több mindent megtudjanak azokról az ételekről, amiket esznek, hogy minél közelebb kerülhessenek az alapanyagokhoz, és minél magabiztosan mozogjanak a konyhában. Sokszor azt gondoljuk, hogy egy olyan egyszerű ételnek, mint egy leves, hamburger vagy éppen a pattogatott kukorica, nincsen története, pedig ezek az ételek évszázadok óta velünk vannak. Ezeknek a történetét szerettem volna elmesélni.

dscf8191.jpegTedd kosárba a könyvet itt!

3. Biztosan rengeteg kutatómunkát igényelt mindennek utánajárni. Mesélsz róla kicsit, hogyan készül a szerző egy ilyen könyv megírására?

Valóban a kutatómunka a legfontosabb, de mivel engem régóta nagyon érdekel a gasztronómia és gasztrotörténet, sok könyvem van a témában. Tartottam órát az ELTE Médiatudományi tanszékén is, és ennek kapcsán is sok ezzel kapcsolatos tudást rendszereztem az agyamban, és még inkább rádöbbentem, milyen szerves része a kultúránknak és a mindennapjainknak az étkezés. A kutatómunka nagy része persze interneten folyik. De nemcsak én, hanem Horváth Ildi illusztrátor és Győri Hanna szerkesztő is sokat kutatott, és nagyon sok új dolog derült ki egyébként az ételekről számomra is.

Lapozz bele a könyvbe!

4. Az ételek történetének megismerése közben sok-sok történelmi és földrajzi ismeretre is szert tehetünk. Van kedvenc ételsztorid a kötetből?

Természetesen az egyik legnagyobb kedvencem a pizza, mert nagy pizzamániás vagyok, Nápolyban is sok pizzasütőt végigjártam, és ennek kapcsán jutott eszembe a könyv ötlete. Lenyűgözött, mennyi információt lehet átadni egyetlen étel, a pizza segítségével. Hogy miért ilyen a színe, a formája, hogy készül rá a sajt, vagy a kemence, amiben sütik. De nagyon szeretem a már említett pattogatott kukorica fejezetet is, pont azért, mert ezen keresztül is meg lehet mutatni a gyerekeknek, hogy milyen izgalmas tud lenni egy ilyen egyszerű étel. Fontos volt nekem a kakaó is, amit a gyerekek minden nap isznak, és többségük nem tudja, milyen nagy utat tesz meg a kakaóbab, amíg csokoládé lesz belőle. És az utolsó fejezet, a vajas kenyér, hiszen a kenyér régóta az egyik legfontosabb táplálékunk, és szerintem egy kovászos kenyér házi vajjal néha bőven elég a boldogsághoz.

Rendeld meg itt!