3+1 tipp a békés karácsonyhoz

Megjelent a Kicsimackó karácsonya!

Különleges, ünnepi résszel bővül a Kicsimackó-sorozat! Vadadi Adrienn kedves meséi mindenki számára segítenek megnyugodni és valóban megérkezni az ünnepi pillanatokba, Egri Mónika illusztrációi pedig egy nagy mackóölelés melegségét és otthonosságát árasztják. Egyszerűen nem lehet nem beléjük szeretni. Ebben a cikkben bemutatjuk a legújabb Kicsimackó-kötetet, és megosztjuk a kedvenc karácsonyi tippjeinket is. Olvass tovább!

kicsimacko_karacsonya_borito_1000px.jpgA Kicsimackó-sorozatban van már őszies hangulatú, igazi ovis mesekönyv, hangoskönyv, balatoni mesegyűjtemény és tesós kötet is. Alig vártuk, hogy végre megérkezzen a karácsonyi rész, és mi is bekukkanthassunk Mackómama sütőjébe, megleshessük a közösen feldíszített karácsonyfát, és talán szusszanjunk is egyet a téli álmot alvó medvékkel.

Kattints ide és szerezd meg a Kicsimackó karácsonyát!

Egy korábbi interjúban a szerző, Vadadi Adrienn így mesélt a készülőfélben lévő kötetről:

„Előszöris az adventi időszak szép oldalát szeretném megfogalmazni, amikor nem ajándékokért, meg iskolai, óvodai műsorokra rohangálunk, hanem lecsendesedünk, kicsit befelé fordulunk és együtt vagyunk. Amikor sülnek a mézeskalácsok, amikor pucoljuk a csizmát, mert várjuk a Mikulást, amikor csúszkálunk a befagyott tócsán.

De az is nagyon motivált, hogy megfogalmazzak egy visszafogott, szolid Szentestét, ahol nem az ajándékozás, hanem az ünnep öröme dominál. ”

Belelapozva az ünnepi könyvbe, első pillantásra nyilvánvaló, hogy Vadadi Adrienn tökéletesen adja át ezt a békés mackó-karácsonyt. A meséket pedig, ahogy azt a Kicsimackó-sorozatban megszokhattuk, tökéletesen kiegészítik, elmélyítik és még bensőségesebbé varázsolják Egri Mónika gyönyörű illusztrációi.

Olvass el egy mesét a kötetből!

De lássuk, melyek azok a tippek, amiket mi is elleshetünk Kicsimackóéktól!

kepernyofoto-2023-10-10-95047.pngEgri Mónika illusztrációja1, A közös sütés a hangulatot is megédesíti

Mackómama maga készíti a mézeskalácsokat, melyek a karácsonyfa ékei lesznek. Kicsimackó pedig örömmel segít a díszítésben. De mi történik, ha egyik vagy másik darab nem sikerül olyan szépre, mint megálmodtuk? Semmi baj, azok mennek a pocakokba! Mackópapa főz hozzájuk egy kanna finom teát, és a család közösen majszolhatja el a kettétört, összemaszatolódott vagy összesült mézeskalácsokat.

Ez a mese nemcsak azt mutatja meg, mekkora élmény a gyerekeknek, ha bevonjuk őket a készülődésbe, ha ők is segíthetnek, de azt is, hogy nem kell mindennek tökéletesnek lennie. Ha hibák helyett boldog kicsi véletlenekként tekintünk a félresikerült próbálkozásokra, még az is meglehet, hogy valami sokkal jobb sül majd ki belőlük.

kepernyofoto-2023-10-10-95212.pngEgri Mónika illusztrációja2, Ne félj segítséget kérni

Az egyik téli napon Kicsimackó legnagyobb örömére betoppan a nagymama, aki magával hozta a kincsesládáját is. A kis bocs először csalódott, hogy a kincsesládában csak mindenféle termés rejtőzik, de a nagymama hamar megmutatja neki, hogy egy kis kreativitással bármi lehet egy tobozból, egy levélből, pár ágacskából is.

A karácsonyi készülődés akkor is megterhelő tud lenni, ha nincs gyerek a családban, hát még, ha több is van! Sokszor érezzük úgy, hogy minden ilyen helyzetet egyedül kell megoldanunk, mert nem akarjuk terhelni vele a családtagjainkat. De egy közös délután az unokákkal szinte biztos, hogy ugyanakkora élmény a nagyszülőknek is, mint a kicsiknek.

Minden nagymamának és nagypapának, nagynéninek és nagybácsinak más a „varázsereje”. Van, aki csodaszép énekeket tud, van, aki a legizgalmasabban mesél, van, akinek ügyes a keze és mindenféle apróságot tud készíteni a gyerekkel közösen, és így tovább. Ha megkérjük valamelyik rokont, hogy ugorjon át pár órára és csillogtassa meg a varázstudományát, az biztosan neki is nagyon jól fog esni, a gyerekek pedig egyszerűen odalesznek az örömtől. Az, hogy közben a szülők nyugodtan elintézhették például az ajándékok beszerzését, már csak hab a tortán.

kepernyofoto-2023-10-10-111127.pngEgri Mónika illusztrációja3, Az ajándékoknál sokkal értékesebb a közösen töltött idő

Nem állítjuk, hogy ajándékot adni-kapni rossz. Sőt. De érdemes megtalálnunk az egészséges határokat, a szükséges egyensúlyt, különben a karácsonyfa alatt is csak arra tudunk majd gondolni, hány havi megtakarításunk látja kárát a sokadik dömpernek, amivel talán pár hét múlva már nem is játszik a gyerek.

Arra viszont, hogy milyen boldog időszak volt a karácsony gyerekkorában, szinte minden felnőtt emlékszik. Ha több időt szánunk arra, hogy valóban együtt legyünk, közös élményeket szerezzünk és családként éljük meg ezeket a napokat, valószínűleg maradandóbb élményt fogunk ajándékozni a gyerekeinknek, mint plusz egy becsomagolt dobozzal.

Vadadi Adrienn meséiben Kicsimackó is megkapja a favonatot, amire régóta vágyott, de a karácsonyi varázslathoz sokkal inkább hozzájárultak azok a programok, amiket a megelőző hetekben csinált közösen a család.

kepernyofoto-2023-10-10-111344.pngEgri Mónika illusztrációja+1, Gondolj magadra is

Olyan mesét is találunk a kötetben, amikor Málnamaci éppen alszik, Kicsimackó pedig tele van energiával. Mackómama viszont szívesebben ülne le a fotelba és kötögetne, Mackópapa pedig szeretne nyugodtan olvasni egy pár oldalt. A szülőknek remek ötlete támad, kitalálnak egy olyan játékot, amihez nekik fel sem kell állniuk a kényelmes helyükről, Kicsimackó mégis kiugrándozhatja, kiszaladgálhatja magát.

Nagyon fontos, hogy a karácsonyi káoszban ne felejts el a saját szükségleteidről is gondoskodni. Senkinek nem lesz jó, ha Szentestére fáradt, feszült és morcos leszel, mert annyira megviselt, hogy mindent tökéletesen előkészíts. A karácsony akkor lesz igazán csodálatos, ha te is boldog vagy. Ezért hát nyugodj meg, semmi rossz nincs abban, ha szeretnél egy délutánt békésen otthon tölteni, vagy ha szükséged van rá, hogy egy szombaton végre tízig aludhass. Csak egy kis kreativitás kell hozzá, hogy ezek a helyzetek neked pihentetőek, a gyerekeknek pedig élvezetesek legyenek.

Boldog és békés ünnepi készülődést kívánunk mindannyiótoknak!

Kattints ide és szerezd meg a könyvet!

Kapcsolódó termékek