VÉLETLENEK MÁRPEDIG VANNAK

Megjelent Marabu, az ismert karikaturista első gyerekkönyve

A közéleti karikatúrák világából érkező Marabu, azaz Szabó László Róbert első gyerekkönyve igazán egyedi történet. Abszurd humorával, szórakoztató illusztrációival, könnyen olvasható, nagybetűs szövegével garantáltan azon olvasók kedvence lesz, akik már túl vannak első olvasós könyveiken, de még nehezükre esik kiolvasni egy hosszú fejezetekből álló regényt.

Marabu: A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután (A szerző rajzaival)

A címben említett véletlenek nagyon is fontos szerepet játszanak az emberiség történetében, és így ebben a könyvben is. Mint például amikor a Lila Iskola diákjai, Cérna és Dugasz farsangra készülve kalózjelmezben és álszakállban indulnak az iskolába. Egy utcasarkon hozzájuk hasonló kinézetű figura rántja be őket egy sötét sikátorba, így akadnak össze néhány törpekommandóssal, akik a gömbölyded törpediktátor vezetésével mindenféle rémtetteket forgatnak a fejükben. Cérna és Dugasz - az álszakálluk miatt törpéknek hitt kisiskolások beépülve a törpekommandósok közé, titokban, leleményes humorú magánakcióikkal szabotálják a haditervet, és megmentik a világot.

Marabu rajzos regénye pörgős, eseményteli és szórakoztatóan abszurd. A nyelvezete könnyen befogadható az alsósok számára, mivel rengeteg grafikai elem segíti a megértést. A kalandokat a szerző saját illusztrációi teszik még viccesebbé.

A könyvben megjelenő karakterek varázsa groteszk egyéniségükben rejlik, kezdve az agresszív, világuralmi terveket szövögető apró törpéktől egészen a vérbeli hivatalnok stílusban beszélő, következményes kötőszavak és diskurzusjelölők hálójában kapálózó államelnökig, minden szereplő önmaga gúnyképe is egyben, akárcsak egy karikatúrában.

“Ez a könyv nem képregényszerű, csak kissé sok benne a kép, mert hát sok benne a fejezet is. És mivel van nekem képregényes könyvecském is, hivatalból létfontosságúnak tartom a képregények olvasását. (Mármint a jó képregényekét, a gagyit mellőzném, ha lehetne.) Minden műfajnak megvan a maga szerepe, küldetése. A törpekommandósok sok-sok kis képecskéjének feladata van, az, ami a szöveg kis egységekre szabdalásának is: a rutintalanabb olvasókat segíti. Segít legyőzni a nagy kihívást, végigolvasni egy egész könyvet, a legeslegutolsó mondatzáró pontig. A rövid fejezet megenged egy kis lélegzetvételnyi szünetet, a kép pedig üdít, frissít, mint a hosszútávfutóknak az út menti asztalra kipakolt sok vizespalack. “- árulta el Marabu a vele készült interjúban.

A fergeteges humorú meseregény az alsós korosztályt nevetteti meg. A Zseblámpás Könyvek sorozat része, tehát olyan fiatal olvasóknak szól, akik már kinőttek a mesékből, de egy több száz oldalas kötet még túl nagy falat lenne nekik. Marabu fantasztikus humorával, egyedi rajzaival és könnyed szövegével biztosan a Zseblámpás Könyvek olvasóinak legnagyobb kedvence lesz, hiszen egyszerre fejlődik majd a gyerekek olvasáskészsége, a képzelőereje és a rekeszizma is.

7-10 éveseknek ajánljuk.

Interjú Marabuval

Beleolvasó a könyvbe

A Zseblámás Könyvek sorozatról: A Pagony nemrég indult Zseblámpás Könyvek nevű sorozatának célja, hogy rávezesse a gyerekeket az önálló olvasás örömére. A Zseblámpás Könyvek egyszerre jelentenek kihívást és sikert. Mai, szórakoztató, vidám, kalandos és pörgős, nagy betűvel szedett, illusztrációkkal színesített olvasmányok ezek, amik lekötik a gyerekek figyelmét, és megadják a paplan alatt, zseblámpával olvasás izgalmát. A 7-10 éves korosztálynak szóló sorozat neve is ebből a gondolatból származik. Marabu most megjelent kötete már a 4. rész a sorozatból.

Zseblámpás Könyvek - interjú a sorozatról Kovács Eszter főszerkesztővel

Kapcsolódó termékek