Mindig is vonzódtam a különleges, érzékeny, akár kényes témákhoz

Mit csinál az író nyáron? 13. rész - Interjú Fekete Andrással

Több éve indítottunk egy nyári cikksorozatot a Pagony blog oldalán, ahol a szerzőket, illusztrátorokat faggattuk. Szerencsére eljött az ideje, hogy folytassuk!

Mostani kiszemeltünk Fekete András Kalasnyikov és Rózsafüzér c. regény egyik szerzője!

Ismerjétek meg közelebbről ti is!

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?
Jégcsap, kettős látás, kékes zöld, zöldes kék, sárgás fekete.

Hogy telik nálatok a nyár?
Sajnos szélsebesebben mint a tél. És évről évre mintha csak gyorsulna.

fekete_andras_01_nagy650.jpg

Miket olvastok nyáron?
Rengeteg elmaradásom van, főként kortárs magyar regényeket terveztem be, és természetesen A szőke herceg elrabolja a koromfekete királylányt sorozat felnőtt változatának 27. kötetét.

Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?
Egy mesét szeretnék befejezni a nyáron, nagyjából az óvoda és iskola határán lévő gyerekeknek szólna Életkéről és Halálkáról, megmutatva, hogy bár kettejük közt nagy ellentét feszül, a végén kézen fogva sétálnak a naplemente felé. A Pagony egyik legnagyszerűbb illusztrátorával már beszéltem a tervről, nagyon lelkes volt, remélem, megvalósulhat hamarosan.

nem_mese300.jpg
Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?
Mivel mindig is vonzódtam a különleges, érzékeny, akár kényes témákhoz, a mostani ajánlatom is az ilyen könyvekből válogat. Az újdonságok közül a Viplala és a NEM mese a személyes kedvencem, a pár hónappal korábbiak közül a Sokfélék vagyunk. De aki nem ismeri még Jill Tomlinson sorozatát vagy nem fújja kívülről az összes Dániel Andrást, sürgősen pótolja. És természetesen ajánlom A szőke herceg elrabolja a koromfekete királylányt sorozat (nem a felnőtt, hanem a) gyerek változatának 27. kötetét.

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?
Azt mondják, hogy az idő átfesti a régi történéseket, megszépülnek még a kevésbé kellemes dolgok is. Sok gyönyörű nyaram volt, de közülük a legemlékezetesebb, amikor 13 évesen először lettem szerelmes. A lánynak ringlót akartam szedni a fáról, egymásra raktam téglákat, hogy elérjem. A téglák kicsúsztak alólam, beleestem egy rozsdás kályhacsőbe, ami úgy szétnyírta a lábam, hogy műteni kellett, egész nyáron csak feküdhettem. De hősnek éreztem magam. És szerelmesnek. Emlékszem az orvos szavaira: legközelebb úgy szedjek gyümölcsöt, mint az oroszok, azaz vágjam ki a fát.

A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?
Gyerekkoromban a gyerekkönyvek közül a már klasszikusnak számító szerzőkre, művekre emlékszem. Az Öreg néne őzikéjére például. Minden évben eszembe jut, amikor Mátraszentimrére utazom. Lázár Ervinek, Csukás mesék, Janikovszkyk, de gyerekként olvastam az Odüsszeiát is. Azután egy rövid átmenetként az indiánregények, majd az Agatha Christie-k és egyéb krimik kötöttek le. 17 évesen viszont már jött Sartre és Beckett például. Tíz éves koromtól azután minden évben szerepelt a nyári listámon két-három kötet A szőke herceg elrabolja a koromfekete királylányt sorozatból, először persze a gyerek, majd 17 éves koromtól a felnőtt változatából.

fagyi_04.jpg
Melyik fagyi a kedvenced?
Szeretem a különlegességeket, így a Sötét Oldal desszertje fekete szezámmaggal nevű fagylatot mindig megkóstolom, ha tehetem. Sajnos még nem tehettem egyszer sem. Így néz ki:

Mi az, amit tuti eszel a strandon?
Sült hangyát kolumbiai módra. Ha esetleg éppen nincs, akkor beérem egy sajtos, tejfölös lángossal is.

Ha kíváncsi vagy, hogy néz ki a szerző nyáron a nudista strandon, akkor klikkelj ide!

Ha érdekel Fekete András és Grancsa Gergely Kalasnyikov és Rózsafüzér c. regénye itt tudsz beleolvasni, itt pedig meg is rendelheted!

Ha tetszett az interjú, ezeket is olvasd el:
Ponyvaregény 2.0Kala, Nyikov, Rózsa és Füzér története"A Kalasnyikovot természetesen Tarantino rendezi majd"Röpinterjú Fekete Andrással és Grancsa GergellyelFilm a könyvben, könyv a filmbenRészlet a Kalasnyikov és Rózsafüzérből

Mit csinál az író nyáron?
8. rész - Nem szeretem a lángost! Interjú Igaz Dórával
9. rész - Az életünk egy folyamatos alkotótáborInterjú Kemény Zsófival
10. rész - Mit keresett Dániel András a parton?
11. rész - A fagylaltosok réme vagyok Interjú Molnár T. Eszterrel
12. rész - A Szigeti veszedelem legalább akkora élmény volt, mint A Gyűrűk Ura - Interjú Dávid Ádámmal