Ezek a legújabb Pagony könyvek!

Neked mennyi van meg belőle?

Öt nagyon friss könyvet mutatunk be következő cikkünkben, hogy mindig naprakész és könyvrekész legyél... Találd meg a te kedvencedet, vagy ajánlj jó olvasnivalókat az óvónéniknek, a barátnődnek...

1, Harcos Bálint: Szofi a vidámparkban

Alig két éve, hogy szépen csendesen betüsszentette magát Szofi a gyerekirodalomba, most pedig a sorozat hatodik (!) kötete jelent meg a határokat feszegető, lendületes kislány főszereplésével.

szofi_a_vidamparkban_borito_300p.jpg
Harcos Bálint indirekt meséi a szabályok integrálásáról és Cristina Quiles fergeteges rajzai a kipukkadó nevetésig fokozzák a történeteket. Hol a szöveg erősíti a rajzokat, hol pedig a képek fokozzák egy-egy mondat humorát, miközben Szofi a félénkebb gyerekekben megnyitja a bátorságot, a lendületes kicsiknek pedig segít a határok megértésében.
Könyvről könyvre fejlődik Szofi, és megtanulja jóra használni a temparamentumát. Ezúttal a huncut kislány vidámparkba szeretne menni. Csakhogy télen zárva van a vidámpark. Szánkózni viszont lehet! Szofi felül a szánkójára, és átsuhan a parkon, át a játszótéren, át a karácsonyi vásáron, át az Állatkerten… Végül berepül a lezárt vidámparkba, amely épp (téli) álmot alszik. Vagyis csak aludt. Eddig...

A félénk és temperamentumos gyerekek tökéletes mesekönyve már 3 éves kortól.

2, Julia Donaldson: A bandita patkány

a_bandita_patkany_borito_300pxjp.jpg
Julia Donaldson, A graffaló szerzője verses meséi elképesztően népszerűek szerte a világon, és a magyar olvasó-, vagy inkább hallgatóközönség is egyre inkább rajong érte. Ráadásul idén a magyar közönség örömére bemutatásra került a népszerű szerzőpáros könyveiből adaptált mesefilm a mozikban. Eredeti, szellemes, mégis rendkívül otthonos, mély bölcsességet sugárzó világa magával ragadja az egész családot!

„Add ide a kaját, amit viszel!
Tudom, hogy süti vagy keksz,
A nevem Bandita,
Bandita, Bandita,
S ami kell, enyém is lesz!”

Szegény nyuszi, szegény mókus, szegény erdei állatok! Senki sincs biztonságban – a gonosz Bandita patkány mindenkit kirabol! Nyuszitól a kórót, mókustól a mogyorót, saját lovától a zabot. Még szerencse, hogy a kacsának van egy remek ötlete...  Ismerd meg a mesét itt!

A bandita patkányban a jól ismert Julia Donaldson-féle humor, Axel Scheffler-féle kedvesség és Papp Gábor Zsigmond-féle szellemes fordítás ötvöződik, 3 éven felülieknek!

Családi mesét keresel? Ehhez is van ötletünk...

3, Vadadi Adrienn: Titkos reggeli – családi mesék

titkos300.jpg
A szerző korábbi ovis könyveihez hasonlóan itt is egy kedves, barátságos, ismerős, mégis apró ötletekkel teli világba érkezik a mesehallgató. A fejezetek olyan családi helyzeteket beszélnek el, amik frappánsan festik le egy testvérpár hétköznapjait. Pontosan azokat a pillanatokat ragadják meg a gyerekek mindennapjaiból, amik természetesnek tűnnek – nekünk felnőtteknek – a gyerekek mégis fennakadnak, forgatják magukban és nem mindig találnak feloldást. Andris és Juli épp olyan testvérek, mint akárki más. Szeretnek együtt játszani, nagyszerűen tudnak együtt nevetni, mókázni. De persze nem mindig sikerül megállapodni: Andris szereti ijesztgetni a kishúgát, Juli bosszantani Andrist, és mindketten nyúzni a szüleiket. Ám minden apró súrlódásra van megoldás. Olyan szeretetteli, vidám családi légkör lengi be a meséket, amibe öröm belépni, ráadásul a szülőknek is szolgál egy-két jó ötlettel arra, hogy hogyan érdemes megoldani a hétköznapi konfliktusainkat.  Itt egy mese...

Élvezd Kálmán Anna rajzait ebben az ovisoknak szóló könyvben, ahol végre az igazi családi mesék nem idealizálják a szülőket...

4, Paulon Viktória: Kisrigók – három gyerek hazatalál

kisrigok300.jpg
Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi csak négy. Egyikük a gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőmamánál. Nincs igazi otthonunk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De van varázstelefonjuk és hírvivő beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket. Mert hiába választja el őket sok-sok kilométer, ők mégis tudják egymásról, hogy testvérek és összetartoznak, együtt kell élniük. Megkeresik egymást és a szüleiket. Átkelnek akárhány akadályon, kicselezik a felnőtteket, átmásznak falon, kerítésen, de összetalálkoznak, mert összetartoznak.

 
“Ritkán történik meg velem, hogy belefogok az olvasásba, és a harmadik mondatnál már úgy érzem, hogy érdemes volt elkezdenem. A Kisrigók olvasásakor éppen ez történt. A három gyerekszereplő rögtön annyira élővé vált, hogy majd’ kiugrottak a betűk közül.
Ebben a mágikus mesében olyan elevenen és magától értetődő természetességgel teremnek a csodák, ahogy az csak egy gyerek fejében létezhet. Szívből ajánlom gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. - írja Berg Judit.

Ez a mese tele van izgalommal, varázslattal és szívszorító érzelemmel, miközben valós történeten alapul – három gyerek hazatalálásának, örökbefogadásának útját meséli el úgy, ahogy azt a “kedves néni”, az anyukájuk elmesélte nekik az új (azóta már nagyon is jól megszokott) otthonukban.

Tökéletes, terápiás erejű mesekönyv örökbefogadó családoknak. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a tabusítás, a sztereotípák normatívája helyett megtapasztalhassák a gyerekek, milyen sokféle család létezik. A meseregény önmagában remekül megállja a helyét meseregényként, anélkül, hogy az örökbefogadás progresszív tematizálását kiemelnénk – mese ez a mese kedvéért. Ugyanakkor remek lehetőséget biztosít minden családnak, hogy a különféle családi modellekről és helyzetekről beszélgessenek, ha szeretnének. Agócs Írisz illusztrációi pedig tökéletesen illenek a meséhez.
Egy igazi, megható könyv 5 éves kortól az egész családnak!

5, Igaz Dóra: Én és a tesóm

teso.jpg
Hurrá, van egy kistesóm! Cuki, szeplős orrú kislány. Vagyis várjunk csak! Ez mégsem vicces. Folyton szétrombolja a váramat, megeszi az utolsó kekszet, és mindig ő választ mesét. Juj, de bosszantó! Inkább ajándékozzuk el! Igaz, hogy akkor nem volna kivel játszanom… És ki enné meg a répámat a levesből? Na jó, maradjon. De csak ha nem idegesííít!

A testvérféltékenység elkerülhetetlen jelenség a szakemberek szerint, akár megnyilvánul, akár nem. A Én és a tesóm segít a gyerekeknek az érzéseik kifejezésében, megértésében és elfogadásában. A nagyobb testvér szemszögén keresztül megtudjuk, milyen egy kicsivel egy átlagos hétköznap, impulzív színes képei nevetésre és beszélgetésre sarkallják a gyerekeket – a gyermekpszichológusok pedig a leginkább a tiszta és őszinte kommunikációt javasolják ebben az időszakban. Kasza Júlia vagány illusztrációival készült könyv már 2 éves kortól az egész családnak!