Játsszunk a sötéttel!

Az árnyak színháza

A gyerekek egyik legalapvetőbb félelme a sötétségtől való félelem. A sötétben életre kelnek a szorongások, az ismerős környezet fekete sziluettjei megcsalják a szemüket, semmi sem az, aminek látszik. De amennyire rémisztőek lehetnek este a megelevenedő árnyak, játék közben legalább annyira szórakoztatóak is. Lenyűgöző, amikor egy kisgyerek először fedezi fel, hogy az árnyéka őhozzá tartozik, és persze borzasztó vicces, amikor kitartóan próbálnak beleugrani a saját árnyékukba.

Árnyékokkal játszani jó, próbáljátok ki, hogyan tudtok állatseregletet a falra varászolni, és adjátok elő kedvenc meséiteket árnyfigurákkal! - Győri Borbála kreatív blogja

tovább...

De jó, Djeco!

új játékok a Pagonyban

Új év, új játékok! Mi is beszereztünk nektek jó pár játékot, de hogy el ne felejtesem, ezzel együtt sok, népszerű játék sajnos megszűnik. Ilyen például a betegség elűző Stop Spot!, vagy a tojásos Bonomix!

Vannak helyettük viszont izgalmas új játékok, matricás alkotók, kártyák vagy családi ügyességi játékok, keressétek őket most már nálunk is!

tovább...

Kémia a konyhában

Győri Borbála kreatív blogja

„Anya, mi is csináljunk kristályt!” Persze, mi sem egyszerűbb. Egy kis víz, sok só, cérna, várunk, várunk és kész. Milyen jó kis otthoni tudományos kísérlet lesz a gyerekekkel. Egy hete próbálunk kristályt növeszteni, de nem sikerül. Ezzel persze máris megtanultuk a legfontosabbat, hogy a kísérletek már csak ilyenek: van, hogy sikerülnek, van, hogy nem, de mi kitartóan gyártjuk az újabb hipotéziseket és rendületlenül próbálkozunk tovább. De, ahogy a valódi tudományos folyóiratok sem szívesen közlik a negatív eredményeket, mi sem írhatunk posztot abból, hogy miért nem sikerült gyönyörű sókristályokat növesztenünk. Ki olvasná el akkor, ugye? (De ami késik, nem múilk.) Így aztán só helyett elővettük az olajat, hogy lássunk akkor valami olyat, amit nem lehet elrontani, tuti siker. - Győri Borbála cikke

tovább...

Riaszd el a rossz álmokat!

Az alábbi rosszálom-riasztó Gábor Manka, 5 éves ötlete. Csak ki kell akasztani az ajtóra, és a sárkányok seregétől rögtön megijed az összes rossz álom, és elrohannak jó messzire! Nyomtassátok ki a képet, ragasszátok egy vastagabb kartonra és vágjátok körbe!

tovább...

Itt van a Gyurmatitkok!

Gyurmázz okosan!

A Gyurmatitkokból bárki megtanulhat gyurmázni: minden állat lebontható gömbre, hurkára, palacsintára. Pillanatok alatt szuper macskát készíthetsz, sőt, jeleneteket is összerakhatsz a kis bábuidból. Rony Oren, a könyv szerzője gyurmafilmeket készít, számos díjjal kitüntették. Figurái édesek és dinamikusak - próbáld ki te is, ahogy mi is kipróbáltuk.

tovább...

Melyik Boribon cicája?

Boribont mindenki ismeri. Boribonról mindent tudunk. De vajon a cicájáról is? Hiszen még neve sincs! Pedig amióta Annipanni és Boribon réges-régen befogadták, szinte minden kötetben felbukkan. És ebben a könyvben végre nevet is kap.

tovább...

Tudod, melyik milyen színű?

utazós színező

Nemsokára kezedbe veheted az Amíg utazunk című könyvet, ahol aztán rengeteg budapesti közlekedési járműről olvashatsz! Az illusztrációkat pedig órákig böngésztheted majd! Színezd ki a te kedvencedet, vagy tervezz saját villamost, buszt, metrót! Gévai csilla és Baranyai b András könyve minden közlekedésmániás gyerek nagy kedvence lesz, az tuti!

tovább...

Készíts magadnak papírnyulat!

Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)

Gyertek el pénteken, május 31-én a nagyon szuper bábos Kicsibácsi bemutatónkra a Pagonyba! Kolozsi Angéla bábszínész (Repülési lecke kezdőknek, Bódog és Szomorilla) és Környei Alice bábszínész adnak elő egy igazi Kicsibácsis darabot. Dániel András persze olvas és dedikál, a játszóban pedig kicsi mozgatható nyulakat készítünk, hogy nekünk is legyen egy szaladgáló papírbádognyuszink, mint Kicsibácsiéknak. Emlékbe pedig mindenki hazavihet egy diót! Most itt a bádognyúl, ha otthon is szeretnéd megcsinálni!

tovább...

Rajzolj, színezz Trikóval és Nyammal!

Részlet a Pagony kreatívból

Új sorozatunk indul, a Pagony Kreatív. A kis füzetek és nagy albumok mind-mind nagyszerű ötleteket és feladatokat fognak tartalmazni, amelyekkel vonaton, lakásban, esőben, napsütésben el tudjátok foglalni magatokat. Lesznek ismert, kedvelt kötött feladatok, és szabad, kreativitást fejlesztőek. Próbáljátok ki Kőszeghy Csilla szuper feladatait ebben az új kötetben!

tovább...