Így érettségizz le magyarból!

4 +1 tuti tipp a sikeres érettségihez

Mindenki gyűlöli az órákig, napokig tartó magolást, aminek - lássuk be - nincs is semmi értelme. A tanulás is olyan, mint mondjuk a sport, akkor leszel benne hosszútávon sikeres, ha közben élvezed is. Itt egy sorozat, ami teljesen beszippant és közben észre sem veszed, hogy megtanultad az egész világirodalmat. Most Az irodalom visszavág!

1. Felejtsd el az előítéleteidet!

irodalom_1.jpg
Ha eleve úgy állsz hozzá, hogy gyűlölöd a kötelezőket, biztos, hogy nem fogod megérteni őket. Pedig ma is ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk. Ebben segít elsősorban Az irodalom visszavág sorozat. Segít, hogy bele tudd képzelni magad a szereplő helyébe és megtanuld kötni valamihez a műveket. Egy-egy verset is sokkal jobban meg fogsz tudni érteni, emlékezni fogsz rá, ha a saját élményeidhez kapcsolod őket.
A gimnazista véleménye:
"A skatulyáimból kiszabadultak és életre keltek a kötelezők. Ajánlom azoknak ezt a sorozatot, akik szeretik a kötelezőket és irodalomtankönyvet kérnek születésnapjukra és azoknak, akik az összes kötelezőt a ,,Dante bugyorba” pakolják."

                                                          Olvass bele itt az első részbe!

az_irodalom_visszavag_150.jpg
2. Ne magolj! Alkoss véleményt!
Az irodalom egy olyan tantárgy, ami nem csak hogy teret enged, de teret követel a saját véleményednek és gondolataidnak. Olvass és asszociálj bátran! Nincs olyan, hogy rossz gondolat: Nényei Pál sorozatából megtudhattuk, hogy Vergilius feltűnése miért ne idézhetné fel a Star Wars egyik idevágó mozzanatát, amikor Luke Skywalker megsegítésére egyszer csak előbukkan Obi-Wan Kenobi.

                                            Szerezd meg kedvezményesen az első részt innen!

Az egyetemista véleménye:
"Nényei Pál könyvét olyan olvasni, mintha egy alternatív irodalomórára ülnénk be, mert bár néhol szóba kerül egy-két életrajzi adat, de végig kapunk mai példákat, így lesz sok minden érthetőbb, egyszerűbb. Nem az a célja, hogy dátumokat és tényeket magoljunk be, hanem beszélgetni szeretne velünk az irodalomtörténetről."

                                                      Olvass bele a második részbe itt!

az_irodalom_visszavag2_150.jpg
3. Ha nem tetszik a tanárod módszere, vedd kezedbe az irányítást!
Az érettségin senkit nem fog érdekelni, hogy milyen magyartanárod volt. Ha unalmasnak tartod a stílusát, mert csak diktál, diktál és diktál és felolvassa a kivetített PPT-t, akkor tanuld meg magadtól otthon! Már az interneten is rengeteg játékos, tanulást segítő anyag van, de ha a hagyományosabb módszert kedveled és könyvből szeretnél tanulni, akkor szerezd be Az irodalom visszavág sorozatot!

                                          Szered meg a második részt kedvezményesen innen!

Az irodalomtanár véleménye:
"Nényei könyve nem valami könnyed és olcsó népszerűségre törekvő anekdota- vagy asszociációgyűjtemény, sokkal inkább az irodalmi művek által felvetett problémahalmazokban segít eligazodni tények sorakoztatásával és továbbgondolható kérdések sokaságával. S teszi mindezt úgy, hogy talán még a jótanuló és rossztanuló érdeklődését is felkelti, pedig azt nem könnyű, hiszen a rossztanulóknak megvannak az undok vélemény- és kérdésközhelyei az irodalomórákon szóba kerülő haszontalanságokról (bár tegyük hozzá, sokszor a tájékozatlanság és tétnélküliség fedezékéből nagyszerű észrevételeket mondanak, máskor meg jó kérdéseik lehetnek), a jótanulók pedig (nem azonosak a versek és/vagy regények megszállottjaival) néha kiábrándítóan praktikus dolgokról tudakolóznak („Ebből lesz dolgozat?... Vannak más tárgyak is!... Nekem arra kell koncentrálnom, hogy fölvegyenek az egyetemre" – mondja magabiztosan a jótanuló, aki sajnos, nem értett meg semmit”)."

rossztanulo4.jpg

4. Ne akard kitalálni, hogy "mit gondolt a költő"!
Sokan azt hiszik, hogy a műelemzés azt jelenti, hogy megmondjuk a költő/író mit akart kifejezni, mire gondolt, mit érzett, amikor írt. Ezt gyorsan felejtsd el! A műelemzés arról szól, hogy neked mit jelent az adott mű, hogy milyen összefüggéseket találsz más művekkel. Milyen kapcsolatban áll az adott kor más írásaival, megegyezik a mondanivalójuk, a világképük, a stílusok?

A kamaszkritkus véleménye:"Van 10 jó okom, amiért szívesebben tanulnék Az irodalom visszavágból, mint a tankönyvekből:
1. Az irodalom visszavág felvázol nekünk egy határok, és beskatulyázás nélküli tanítást (...)
2. (...)
3. Mivel ez nem egy igazi tanóra, korlátlanul ehetsz; intézheted a folyó ügyeid; akár még hangosan szidhatod is a „tanárt”! (...)"
Ha el szeretnéd olvasni a további pontokat kattints ide!

+1 Olvass!
Akármilyen szuper kötelezők rövident találtál, akárhányszor olvastad Az irodalom visszavág sorozatot, ne úszd meg a kötelezőket se!