Kávé mellé

Olvasnivalónak két novellát ajánlok. Az első Dragomán Györgyé, és gyerek csak áttételesen található benne, egy szóval nem gyerekirodalom, bár egy középiskolai magyarórán elég jól el tudom képzelni. Violetta érkezik, távolról, Dél-Amerikából, semmit nem tud róla senki és mégis meg- és elítéltetik. Sztereotípiákról, megbocsátásról, hazáról, a szavak erejéről van szó, emberi kapcsolatok finom ábrázolásán keresztül.
tovább...

Kávé mellé - farsang, ovik, asztalok

Az elmúlt hét a farsangról szólt, otthon a szorgos szülők varrogathatták és ragasztgathattták a rafinált jelmezeket, a különböző gyerekirodalmi oldalakon meg listák láttak napvilágot: itt a Pagonyon Papp Eszter tollából (akinek a hernyócska jelmeze nálam első helyezet), a Gyerekirodalom oldalon Sándor Csillától. De farsang volt a játszóházakban (például a Kőketánc-házban és a Millenárison - de itt még holnap is lesz egy farsang, ha netán lemaradtunk valamiről) és az óvodákban is.
tovább...

Kávé mellé

Egy színes, egy fekete-fehér, és pár vegyes, ez az eheti merítés.
A héten az egyik legérdekesebb kis játék a gyerekirodalom-blogon jelent meg, ahol klasszikus amerikai mesék hőseiből állt össze egy bélyegsorozat. A kérdések is jól hangozottak, a harmadik legkivált, hogy milyen magyar mesehősökből állítanánk össze sorozatot. Persze Vackor, Boribon, Annapeti mind benne voltak, Réber Árnikája, és még lehetne sorolni, szerintem Würtz Ádám se maradhat ki, de akkor rögtön annyi kortárs jut eszembe, aki lehetne, hogy az már túl sok is.

tovább...

Kávé mellé - a gyerekirodalom státusza

A hét legjobb híre, hogy Takács Mari is blogot indított. Stílszerűen az íróasztalának képével nyitott, majd következtek részletek a művekből. Mint kiderült, Pécs szerencsés polgárai Takács Mari által tervezett bábokkal készült bábelőadásokat láthatnak. Ezek közül az egyik a Hófehérke. A Hófehérke, minden gyerek egyik kedvenc meséje, amit egyszerűen nem lehet normális kiadásban megkapni, csak a régi Disney felújított-lebutított változatában.


Nekünk van egy Győrffy Anna rajzolta diánk, aminek vizuális értéke, khm, khm, de túlságosan közel van és belém épült, és van az a bizonyos térbeli mesekönyv, amit Sándor Csilla is megmutatott, és ami ronggyá szakadt. Valahogy kimaradt a Pagony klasszikusokból is (Csipkerózsika, Jancsi és Juliska, Piroska és a farkas). Egyszóval nálunk Hófehérke csak fejből megy, de milyen boldogok lennénk egy Takács Mari-féle verzióval! Mert a blogon szereplő törpék több, mint ígéretesek.
tovább...

Mit várunk a 2010-es évtől?

Volt már 2009-es toplista, de én azt is fejben szoktam tartani, hogy milyen könyvekre kell odafigyelnem az új évben. Mi az, amiből folyóiratban vagy blogon olvastam, láttam részletet, amiról valami információmorzsa megütötte a fülemet vagy esetleg hírlevélben olvastam róla. A felfokozott várakozás után többnyire még nagyobb öröm végre-valahára kézbe venni a könyvet, meg aztán tájékozódási pontok nélkül könnyű elveszni a rengetegben.
tovább...

Szegedi Katalint Astrid Lindgren Emlékdíjra jelölték

Végre magyar jelöltje is van a világ egyik legrangosabb gyermek- és ifjúsági irodalmi díjának, az Astrid Lindgren Emlékdíjnak. A több, mint 150 jelölt között idén Szegedi Katalin is helyet kapott a 2010-es listán.

Mi is az az ALMA-díj?
tovább...

ALONA FRANKEL - Gyerekkönyvíró és rajzoló

Alona Frankel rajzol és olvas, amióta csak az eszét tudja. Ez a kettős szenvedély vezette, hogy megrajzolja, később pedig megírja saját történeteit. Amikor fia, Michael kisbaba volt, neki írta és rajzolta a "Bilikönyvet", ami 1975-ös megjelenése után szinte azonnal meghódította az egész világot. A sikeren felbuzdulva, Alona több könyvet is írt saját ötletei alapján, ötvözve az elbeszélő és látványelemeket, fejlesztési és nevelési célokat tartva szem előtt.
tovább...

VITÁZZ VELÜNK! - Varró Dani ciki vagy cuki?

Cikkíróink egymásnak estek és darabokra szednek egy-két könyvet vagy szerzőt, persze csak papíron, betűkkel, sorokkal, mondatokkal. Biztosan állíthatjuk, hogy izgalmas terepen járnak! Mert vitázni jó! Szólj hozzá, szerinted kinek van igaza? Varró Dani ciki vagy cuki? Boldizsár: "Hogy nekem mégsem sikerült megszeretnem a Túl a Maszat-hegyent, az már az én problémám. Azért elmondom, mi nem tetszik benne." Hanna: "Mindenki talál benne morzsákat, kedvenc sorokat, amik aztán családi szállóigékké, a saját életünkre alkalmazható idézhető-ismételhető verstöredékekké válnak."
tovább...

Takács Marival beszélgettünk...

Új interjúnk Takács Marival, az idei IBBY-díjas illusztrátorral készült. A díjat Kovács András Ferenc versgyűjteményének, a Hajnali csillag peremén című kötetnek egészen különleges és a versekhez tökéletesen illeszkedő képeiért kapta. És még azért is, mert számos könyv illusztrációit maga mögött tudja, ahol mindig eredeti, találó, és újszerű világgal találkozhatunk, mint például a Friss tintánál, vagy a Beszél a kéz köteteknél.
tovább...