Vadadi Adrienn nélkül nincs ovi...és suli sem!

Tudj meg mindent a szerzőről és könyveiről!

Vadadi Adrienn könyveivel már szinte minden óvodás és kisiskolás szülő találkozott, és mindenki rögtön bele is szeret a meséibe. Mi a szerző titka, melyek a legkülönlegesebb könyvei, és miért ajánljuk mi? Olvasd el cikkünket a szerzőről!

vadadi11.jpgVadadi Adrienn meséi általában olyan környezetben játszódnak, amiben minden gyerek otthonosan mozog. Olyan hétköznapi események jelennek meg a történetekben, ami ismerős számukra, illetve azon a nyelven szólítja meg őket, ami leginkább a sajátjuk. A mesék kielégítik az adott korosztály mesepszichológiai igényeit, segítenek újraélni és feldolgozni a bennük felgyülemlett feszültséget, a nehezen artikulálható óvodai élményeket.

Vadadi Adrienn családjának női tagjai több generáción keresztül választották hivatásuknak az óvónői szakmát, nem volt kérdés számára, hogy érettségi után óvodapedagógus szakon folytatja tanulmányait. A gyerekek szeretete mellett mindig jelen volt az írás szeretete is az életében. Már egészen kiskorában meséket írt egy kiskutyáról, kamaszkorában a szerelemről, majd felnőttként vicces történeteket írt kislányának mindennapjairól. Később újságírást kezdett tanulni, ott talált rá saját írói hangjára. Mindig elsődleges volt számára, hogy felszabadultan, tabuk nélkül írhasson – ez a könnyedség érződik hőseinek történetein is.

Itt olvashatod el cikkünket a kisovisoknak szóló sorozatáról!

Pedagógusként és szülőként kiemelten fontosnak tartja, hogy a felnőttek körültekintően válasszák ki a történeteket, amikkel a gyerekek nap mint nap találkoznak. Hiszen a gyerekek még mindent meghallgatnak, megnézegetnek, és nem feltétlenül érzékelik a minőségbeli különbséget. Ezért időnként nem árt egy kis szülői felügyelet.

Azt vallja, hogy egy óvodáskorú gyereknek a feltétel nélküli szeretet és elfogadó környezet a legfontosabb: „Egy egészséges, boldog gyerek magától is megérik az iskolára, nem kellenek ahhoz a fejlesztések, meg a foglalkozások! Szeretetteli légkörben, ahol egy kisgyerek önmaga tud lenni, ahol nincsenek felesleges korlátok, de van biztatás, csupán természetes kíváncsisága okán képes felfedezni a világot.”

A legtöbb gyerek életében az óvoda az intézményes nevelés első állomása, ahol először kell a szüleik nélkül, önállóan megbirkózniuk az új helyzetekkel, kortárs kapcsolatokat kialakítaniuk, és sok új szabályt kell betartaniuk. Meg kell tanulniuk, hogy létezik feltételekhez kötött szeretet is. Az óvónőnek nagy szerepe van a gyerekek egészséges lelki fejlődésében, Vadadi Adrienn mesebeli óvónénije pedig éppen azt az érzékenységet, odafigyelést tükrözi, amire a gyerekeknek szüksége van.

imagehandler_9.jpegElső, könyvben is megjelent meséit saját ovis csoportjának írta, az aznap történtek adták a mesék alapját. 15 év óvónői tapasztalat bújik meg történeteiben, illetve az a szemléletmód, hogy a szülők is azonosulni tudjanak a mesékkel, különben nem fogják tudni olyan átéléssel felolvasni azt. Pedig ez egy meghatározó eleme az együtt olvasásnak, hiszen ettől válhat igazán élményszerűvé a dolog. Minden gyerek szereti és igényli visszahallani a saját történetét, Vadadi Adrienn meséi pedig segítenek azoknak a szülőknek, akiknek a saját élmények mesébe foglalása nehézséget okoz.

Kifejezetten kisebb ovisoknak szól az Óvodás lettem! - sorozat, ahol Lea és Peti mindennapjaiba nyernek betekintést a gyerekek. A kötetekben két-két mesét találhatunk hasonló tematikában. A gyerekek számára ismerős helyszínen, megszokott életterükben játszódnak a mesék, és a főhősökkel csupa olyan dolog történik, ami őket is érinti.

A történetek igyekeznek direkt oktató célzat nélkül bemutatni olyan helyzeteket, amik minden ovis életének részei – ilyen a beszoktatás, a dackorszak, az akaratosság, az önállósodás, a szerepjátékok megjelenése, vagy a szocializációs nehézségek. Akár a beszoktatást is gördülékenyebbé tehetik a könyvek, hiszen indirekt módon megismerik belőle az óvodai mindennapok rutinját.

Ismerd meg Leát és Petit!

pepe_a_bolcsiben_borito_1000px.jpgKevés olyan mese jelent meg eddig a hazai piacon, amely a bölcsis hétköznapokat mutatná be értő módon, ezért is hiánypótló a Pepe a bölcsiben. Minden szülő tudja, hogy a legkisebbek életének első igazán fontos mérföldköve a bölcsibe szoktatás. Nem véletlen, hogy komoly előkészületek, rengeteg utánajárás és szervezés előzi meg a tökéletes intézmény kiválasztását. Ugyanis a legkevésbé sem mindegy, hogy kétévesünk milyen tapasztalatokkal gazdagodik majd az itt eltöltött idő alatt.

A szülőktől való elszakadást, szeparációs szorongást jelentősen megkönnyíti, ha tudják, mire számíthatnak, hogyan zajlik egy nap a bölcsiben. Vadadi Adrienn szuper meséje pedig többek között ebben is tökéletes segítséget nyújt!

Itt olvashatsz többet a könyvről!

vadadi.jpegA címe alapján nem meglepő, hogy óvodásoknak szólnak az Ovis mesék-sorozat kötetei is. Egyelőre hat kötet jelent meg, a szereplők pedig ismerősek lehetnek az Óvodás lettem!-köteteiből.

Lea és Peti történetét az első óvodában töltött naptól egészen az iskolába menetelig kisérheti figyelemmel az olvasó. Olyan hétköznapi problémák jelennek meg a mesékben, mint a nemalvás, a válogatás, az új barátságok kialakítása. A legújabb részben, a Három szülinapi tortában új gyerek érkezik a csoportba, aki kicsit más, mint a többiek, kisebb és ügyetlenebb kortársainál, időnként nehéz vele együtt játszani, mert nem tud nyugton maradni. Szili mássága koraszülöttségéből ered. Végül a gyerekek elfogadják őt, hisz ugyanolyan jó vele játszani, mint másokkal, Szilinek pedig sikerül beilleszkedik a közösségbe.

A gyerekek érzékenyítése, az integráció fontos feladata egy pedagógusnak, a szerzőnő pedig ehhez a témához is a tőle megszokott természetességgel és hitelességgel nyúlt. A koraszülöttségről nem sok könyv jelent meg eddig gyerekeknek, pedig beszélnünk kell róla, hiszen ma minden tizedik gyerek koraszülött Magyarországon.

Ismerd meg a sorozatot!

titkosvacsora.jpegVadadi Adrienn nemcsak az intézményes nevelés keretein belül zajló hétköznapi dolgokról írt már mesét, hanem a családi életből ismerős események is megjelennek könyveiben. A Titkos reggeliben és a Titkos vacsorában meleg családi légkör rajzolódik ki.

A testvérpár, Andris és Juli mindenki számára ismerős hétköznapi családban élnek és velük is csak hétköznapi csodák történnek. A testvérek kapcsolata szélsőséges, hol féltékenyek egymásra, hol pedig összefognak a világ ellen.

A meseolvasó szülők pedig még megoldásokat is kapnak a mindennapi konfliktusok megoldására, illetve mintát arra, hogyan maradjanak nyugodtak minden helyzetben.

Olvass itt még erről a két könyvről!

kicsimacko_borito_1000px.jpgCsaládi hétköznapokról szól a Kicsimackó is, mégis különbözik a fentiektől, hiszen a főszereplők ezúttal állatok, amire korábban a könyveiben nem volt példa, viszont sokat segíthet a gyerekeknek abban, hogy egyszerre távolítsák el maguktól a témákat és mégis izgalmasak legyenek számukra, valamint nagyon konkrétan szól az apró családi konfliktusokról és azok feloldásáról.

Kicsimackó egy igazi rosszcsont, aki feszegeti a határait, mint a legtöbb óvodás. Az élete kiegyensúlyozott, mindennapjai vidáman telnek, de nem mentesek a konfiktusoktól. A kötetben található mesék helyzetekről szólnak, amik minden család életében felmerülnek: a gyerek nem akar felöltözni, képtelen nyugton ülni az autóban vagy épp nem akarja megosztani a játékait másokkal.

Vadadi Adrienn az erőszakmentes kommunikáció híve, sokszor, sok helyen beszélt már erről a témáról, és könyveire is az a jellemző, hogy maximálisan partnerként tekint a gyerekekre, akikkel bármit meg lehet beszélni.

Kicsimackó szülei sem tökéletesek, ami azért felszabadító, mert sok, kifejezetten frusztráló mesekönyvbe futhatunk bele, ahol a szülők mindig tudják a megoldást minden felmerülő nehézségre. Ez a kötet a felnőtteknek is segít abban, hogyan legyenek tudatosabbak a gyerekeikkel való kommunikáció során, hogyan simítsanak el konfliktusokat úgy, hogy a végkifejlet mindenki számára tanulságos és megnyugtató legyen.

Olvass el egy Kicsmackó-mesét!

kicsimacko_a_balatonon_borito_1000px.jpgA Kicsimackónak ráadásul már két folytatáskötete is megjelent!

A Kicsimackó a Balatonon egy igazi nyári kötet, de őszi nosztalgiázáshoz is tökéletes.

Kicsimackó már alig várja a nyaralást, és bár egy kicsit fél, mert még nem tud úszni, de támogató mackószülei, és új barátai hamar elfeledtetnek vele minden aggodalmat!

Fürdés, biciklizés, igazi balatoni finomságok, és pár esős, de mégis boldog nap... Ebben a mesekönyvben minden benne van, ami nyár, ami Balaton és ami Kicsimackó!

kicsimacko_es_malnamaci_borito_1000.jpegA harmadik kötetben valami egészen különös dolog történik. Mackómama megsúgja Kicsimackónak, hogy tavaszra kistestvére lesz. A kis bocs először nem is érti, hiszen neki nem is kell testvér, szuperül megvan egyedül. Nem sokkal később aztán már altatót énekel az anyukája hasának. Először zavarja a síró kis csomag, de hamarosan megtanulja, hogyan tudja megnevettetni, elszórakoztatni a kistesót.

A Kicsimackó és Málnamaci című kötetben sok-sok hétköznapi, mindenki számára ismerős tesós helyzetről olvashatunk rövid, aranyos, megnyugtató meséket, melyek tökéletes estimesék lesznek akár a kistesó érkezése előtt, akár az után. Amelyek segítenek megélni a gyerekeknek a nagytesóvá válás minden pillanatát, és átlendíthetik a családot a rázósabb napokon is.

Itt találod a Kicsimackó-sorozatot!

barkamesek1_az_erdei_szuletesnap_borito_1000px.jpgSzintén mesebeli lényekről, ezúttal kedves manókról szól a Barkamesék, melyben egy csodás, megnyugtató erdei világ tárul az olvasó szemei elé.

Ezt a kötetet áthatja a természetközeli béke és a gyermeki báj. A barkából született kis manók rövidke meséi tökéletes levezetők egy mozgalmas nap után, hiszen ezektől a meséktől biztosan nem ijednek meg a gyerekek! A történetek apró konfliktusai mind megoldódnak, szereplőikkel pedig minden óvodás könnyedén azonosul majd!

A kötetben található öt mesét Monszport Vivien gyönyörű, egész oldalas rajzai egészítik ki.

Ismerd meg a Barkákat!

barkamesek-a-nagy-cekla.jpgA második Barkamesék-kötetben minden egy nagy cékla körül forog. Pipi és Patyi kuckója mellett ugyanis egy szép nagy cékla növöget. A barkatestvérek gondosan nevelgetik, megvédik a meztelen csigától, sőt, a víztolvaj cickánytól is! De még milyen ügyes trükkel!

A mese végén pedig egy hatalmas lakomát csapnak, amire meghívják az összes erdei barátjukat. Kerül az asztalra itt minden, céklaleves, céklafőzelék, céklafelfújt, sőt, a cickány segítségével még finom céklacsiga is!

Ebben a kötetben is kiderül, hogy egy kis furfangossággal, és persze a barátok segítségével minden konfliktus megoldható és minden probléma leküzdhető.

Kattints ide a kötetért!

barkamesek3_a_kis_csizma_borito_1000px.jpgA harmadik kötet egy igazi őszi hangulatú mesekönyv.

Hűvösödik az idő, és Patyi, aki egész nyáron mezítláb szaladgált, most bizony fázik. Szerencsére testvére, Pipi egy szuper ötlettel oldja meg a problémát.

Ezen kívül szerepel még a mesékben teázás, kuckózás, madármentés, és még egy kis szerelem is. Minden, ami egy pokrócba burkolózós, csodás őszi délutánhoz kell!

Kattints ide és szerezd meg most!

kockacukor_lovastura_borito_1000px.jpgHiába az esetleges városi életmód, a lovak szeretete és a lovaglás mégis rengeteg gyerek életének része. Ha máshol nem is, nyári táborok alkalmával. A Kockacukor lovassuli-sorozatot elsősorban a kisiskolás lórajongó lányok fogják kedvelni.

Az izgalmas és vicces történeteken keresztül mindent meg lehet tudni a lovaglás alapjairól, igazi könnyed nyári történet. A történet érdekessége és humorforrása, hogy megismerjük a kislány és Lópaci nézőpontját is, illetve belelátunk abba, hogy alakul a kapcsolatuk.

A szerzőnő nemcsak arra világít rá, hogy a lovaglás mennyi munkával jár együtt, vagy hogy egy kiscsikót meg kell szelídíteni, hanem megismerteti az olvasókat egy down szindrómás kisfiúval is, mindezt a terápiás foglalkozások valós környezetében.

A sorozat jelenleg négy kötetből áll, melyből az első kettő (Kockacukor lovassuli, Mókás, a szeleburdi csikó) az ovisoknak, a Töpörtyű, a póni és A lovastúra pedig az önálló olvasással barátkozó kisiskolásoknak szól.

Keresd itt a sorozatot!

matricas_laci_es_a_csokitorta_borito_500px.jpgVadadi Adriennek nem csak kisiskolásokról szóló történetei vannak, mint az Alma utca 22., vagy a Nyomás a suliba!, megjelent három olyan kötete is, amit kifejezetten önálló olvasásra szánt. A Most én olvasok!-sorozatban lépett színre Matricás Laci, a híres rabló és az őt leleplezni igyekvő Sárika. A történetek valamennyire összefüggenek, de önállóan is működnek. A szerzőnő nagyon figyelt a kezdő olvasók igényeire, olvasási sajátosságaira. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek élvezzék az olvasást, sikerélményük legyen, mert akkor fognak újabb könyvet levenni a polcról:

„A legfontosabb, hogy ne ijessze el a gyerekeket az olvasástól. Legyen benne sok kép, legyenek benne egyszerű, rövid mondatok, de emellett legalább olyan fontos, hogy a történet legyen vicces, izgalmas, olyan, ami érdekli, megmozgatja azt a korosztályt, akiknek szól. Legyen igazi mesekönyv, csak éppen könnyebben olvasható, befogadható.”

Tudj meg mindent a Most én olvasok! sorozatról!

32123.jpgA gyerekeknek a kiskamasz korba lépve sem kell elbúcsúzniuk a Vadadi-könyvektől, hiszen már az Abszolút Könyvek sorozatban is olvashatnak tőle egy remek regényt.

A Miénk a színpad! olyan mint egy felturbózott Szent Johanna Gimi: hasonló a humora, és itt is egy osztályközösség fejlődését követhetjük végig. Azonban nem csak a drámatagozatos osztály életének csillámporosnak tűnő felszínét kapargatja.

Sokféle élethelyzetet ismerhetünk meg, ahogy halad előre a történet: Viki őrülten diétázik, hogy megfeleljen egy nem létező ideálnak, Milusnak a származása okoz nehézségeket, Attilát pedig a nagyszülei nevelik.

A lányok közti versengés és barátság is egy központi témája a regénynek. Nagyon szép ívet járnak be a szereplők ezzel kapcsolatban: a végére rájönnek, mennyivel értékesebb a barátságuk annál, mint hogy a népszerűség miatt egymást piszkálják.

Tedd kosárba!

"A kamaszoknak őrült nagy szükségük van az ábrándozásra, így alakulnak, színesednek a belső képeik, amik aztán ilyenné vagy olyanná alakítják a belső világukat." írja Vadadi Adrienn a regénnyel kapcsolatban.

Olvasd el a vele készült interjúnkat!

Vadadi Adrienn legújabb kiskamaszoknak szóló regénye Az Örökkön Örökké Fa, amely olyan komoly témákat dolgoz fel, mint az f27de2d3-ab8a-4779-9f55-7da412e43164.jpegelmúlás, a gyász, a felejtés és elengedés, ezért tízéves kortól ajánlott. Főhősei a kilencéves Szille és Dió, egyikük a mi világunkban, másikuk a rózsaszín egű, csodás Valaholban, ahova az emberi lelkek kerülnek a haláluk után.

Szille úgy érzi, családjában valamiféle titok lappang, amiről senkivel nem tud őszintén beszélgetni, még szeretett nagypapájával sem. Dió, mint mindenki Valaholban, alig várja, hogy emberként újraszülethessen, de nem áll rá készen. Állandóan visszahúzza valamilyen nehéz, rég elfeledett titok.

Mindkettejüknek el kell indulnia egy úton, amely kanyargós és göröngyös, hogy fényt derítsenek a titokra, amely összeköti őket. Mindannyiunk családjában vannak olyan dolgok, amelyekről nem szívesen beszélünk. Ezek feldolgozásában segíthet Az Örökkön Örökké Fa, amely kiváló családi párbeszétindító.

Megtetszett Szille és Dió története? Tedd a kosaradba itt!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságainkról, akcióinkról és különleges programjainkról, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Minden egy helyen a Most én olvasok!-sorozatról

  • Pepe egy napja a bölcsiben

  • Fogócska

  • Egy óvodásnak is lehet nehéz napja

  • A kamaszoknak őrült nagy szükségük van az ábrándozásra!

  • A gyerekek nem rosszaságból dacolnak

  • Oviban - máshogy

  • A család védőburkában

  • „Megkérdeztem, mit álmodjak”