Vadadi Adrienn nélkül nincs ovi

Tudj meg mindent a szerzőről és könyveiről!

Vadadi Adrienn könyveivel már szinte minden óvodás és kisiskolás szülő találkozott, és mindenki rögtön bele is szeret a meséibe. Mi a szerző titka, melyek a legkülönlegesebb könyvei, és miért ajánljuk mi? Olvasd el cikkünket a szerzőről!

vadadi11.jpgVadadi Adrienn meséi általában olyan környezetben játszódnak, amiben minden gyerek otthonosan mozog. Olyan hétköznapi események jelennek meg a történetekben, ami ismerős számukra, illetve azon a nyelven szólítja meg őket, ami leginkább a sajátjuk. A mesék kielégítik az adott korosztály mesepszichológiai igényeit, segítenek újraélni és feldolgozni a bennük felgyülemlett feszültséget, a nehezen artikulálható óvodai élményeket.

Vadadi Adrienn családjának női tagjai több generáción keresztül választották hivatásuknak az óvónői szakmát, nem volt kérdés számára, hogy érettségi után óvodapedagógus szakon folytatja tanulmányait. A gyerekek szeretete mellett mindig jelen volt az írás szeretete is az életében. Már egészen kiskorában meséket írt egy kiskutyáról, kamaszkorában a szerelemről, majd felnőttként vicces történeteket írt kislányának mindennapjairól. Később újságírást kezdett tanulni, ott talált rá saját írói hangjára. Mindig elsődleges volt számára, hogy felszabadultan, tabuk nélkül írhasson – ez a könnyedség érződik hőseinek történetein is.

Itt olvashatod el cikkünket a kisovisoknak szóló sorozatáról!

Pedagógusként és szülőként kiemelten fontosnak tartja, hogy a felnőttek körültekintően válasszák ki a történeteket, amikkel a gyerekek nap mint nap találkoznak. Hiszen a gyerekek még mindent meghallgatnak, megnézegetnek, és nem feltétlenül érzékelik a minőségbeli különbséget. Ezért időnként nem árt egy kis szülői felügyelet.

Azt vallja, hogy egy óvodáskorú gyereknek a feltétel nélküli szeretet és elfogadó környezet a legfontosabb: „Egy egészséges, boldog gyerek magától is megérik az iskolára, nem kellenek ahhoz a fejlesztések, meg a foglalkozások! Szeretetteli légkörben, ahol egy kisgyerek önmaga tud lenni, ahol nincsenek felesleges korlátok, de van biztatás, csupán természetes kíváncsisága okán képes felfedezni a világot.”

A legtöbb gyerek életében az óvoda az intézményes nevelés első állomása, ahol először kell a szüleik nélkül, önállóan megbirkózniuk az új helyzetekkel, kortárs kapcsolatokat kialakítaniuk, és sok új szabályt kell betartaniuk. Meg kell tanulniuk, hogy létezik feltételekhez kötött szeretet is. Az óvónőnek nagy szerepe van a gyerekek egészséges lelki fejlődésében, Vadadi Adrienn mesebeli óvónénije pedig éppen azt az érzékenységet, odafigyelést tükrözi, amire a gyerekeknek szüksége van.

lea_mindent_jobban_tud.jpegElső, könyvben is megjelent meséit saját ovis csoportjának írta, az aznap történtek adták a mesék alapját. 15 év óvónői tapasztalat bújik meg történeteiben, illetve az a szemléletmód, hogy a szülők is azonosulni tudjanak a mesékkel, különben nem fogják tudni olyan átéléssel felolvasni azt. Pedig ez egy meghatározó eleme az együtt olvasásnak, hiszen ettől válhat igazán élményszerűvé a dolog. Minden gyerek szereti és igényli visszahallani a saját történetét, Vadadi Adrienn meséi pedig segítenek azoknak a szülőknek, akiknek a saját élmények mesébe foglalása nehézséget okoz.

Kifejezetten kisebb ovisoknak szól az Óvodás lettem! - sorozat, ahol Lea és Peti mindennapjaiba nyernek betekintést a gyerekek. A kötetekben két-két mesét találhatunk hasonló tematikában. A gyerekek számára ismerős helyszínen, megszokott életterükben játszódnak a mesék, és a főhősökkel csupa olyan dolog történik, ami őket is érinti.

A történetek igyekeznek direkt oktató célzat nélkül bemutatni olyan helyzeteket, amik minden ovis életének részei – ilyen a beszoktatás, a dackorszak, az akaratosság, az önállósodás, a szerepjátékok megjelenése, vagy a szocializációs nehézségek. Akár a beszoktatást is gördülékenyebbé tehetik a könyvek, hiszen indirekt módon megismerik belőle az óvodai mindennapok rutinját.

Ismerd meg Leát és Petit!

pepe_a_bolcsiben_borito_1000px.jpgKevés olyan mese jelent meg eddig a hazai piacon, amely a bölcsis hétköznapokat mutatná be értő módon, ezért is hiánypótló a Pepe a bölcsiben. Minden szülő tudja, hogy a legkisebbek életének első igazán fontos mérföldköve a bölcsibe szoktatás. Nem véletlen, hogy komoly előkészületek, rengeteg utánajárás és szervezés előzi meg a tökéletes intézmény kiválasztását. Ugyanis a legkevésbé sem mindegy, hogy kétévesünk milyen tapasztalatokkal gazdagodik majd az itt eltöltött idő alatt.

A szülőktől való elszakadást, szeparációs szorongást jelentősen megkönnyíti, ha tudják, mire számíthatnak, hogyan zajlik egy nap a bölcsiben. Vadadi Adrienn szuper meséje pedig többek között ebben is tökéletes segítséget nyújt!

Itt olvashatsz többet a könyvről!

vadadi.jpegA címe alapján nem meglepő, hogy óvodásoknak szólnak az Ovis mesék-sorozatkötetei is. Egyelőre hat kötet jelent meg, a szereplők pedig ismerősek lehetnek az Óvodás lettem!-köteteiből.

Lea és Peti történetét az első óvodában töltött naptól egészen az iskolába menetelig kisérheti figyelemmel az olvasó. Olyan hétköznapi problémák jelennek meg a mesékben, mint a nemalvás, a válogatás, az új barátságok kialakítása. A legújabb részben, a Három szülinapi tortában új gyerek érkezik a csoportba, aki kicsit más, mint a többiek, kisebb és ügyetlenebb kortársainál, időnként nehéz vele együtt játszani, mert nem tud nyugton maradni. Szili mássága koraszülöttségéből ered. Végül a gyerekek elfogadják őt, hisz ugyanolyan jó vele játszani, mint másokkal, Szilinek pedig sikerül beilleszkedik a közösségbe.

A gyerekek érzékenyítése, az integráció fontos feladata egy pedagógusnak, a szerzőnő pedig ehhez a témához is a tőle megszokott természetességgel és hitelességgel nyúlt. A koraszülöttségről nem sok könyv jelent meg eddig gyerekeknek, pedig beszélnünk kell róla, hiszen ma minden tizedik gyerek koraszülött Magyarországon.

Ismerd meg a sorozatot!

titkosvacsora.jpegVadadi Adrienn nemcsak az intézményes nevelés keretein belül zajló hétköznapi dolgokról írt már mesét, hanem a családi életből ismerős események is megjelennek könyveiben. A Titkos reggeliben és a Titkos vacsorában meleg családi légkör rajzolódik ki.

A testvérpár, Andris és Juli mindenki számára ismerős hétköznapi családban élnek és velük is csak hétköznapi csodák történnek. A testvérek kapcsolata szélsőséges, hol féltékenyek egymásra, hol pedig összefognak a világ ellen.

A meseolvasó szülők pedig még megoldásokat is kapnak a mindennapi konfliktusok megoldására, illetve mintát arra, hogyan maradjanak nyugodtak minden helyzetben.

Olvass itt még erről a két könyvről!

kicsimacko_borito_1000px.jpgCsaládi hétköznapokról szól a Kicsimackó is, mégis különbözik a fentiektől, hiszen a főszereplők ezúttal állatok, amire korábban a könyveiben nem volt példa, viszont sokat segíthet a gyerekeknek abban, hogy egyszerre távolítsák el maguktól a témákat és mégis izgalmasak legyenek számukra, valamint nagyon konkrétan szól az apró családi konfliktusokról és azok feloldásáról.

Kicsimackó egy igazi rosszcsont, aki feszegeti a határait, mint a legtöbb óvodás. Az élete kiegyensúlyozott, mindennapjai vidáman telnek, de nem mentesek a konfiktusoktól. A kötetben található mesék helyzetekről szólnak, amik minden család életében felmerülnek: a gyerek nem akar felöltözni, képtelen nyugton ülni az autóban vagy épp nem akarja megosztani a játékait másokkal.

Vadadi Adrienn az erőszakmentes kommunikáció híve, sokszor, sok helyen beszélt már erről a témáról, és könyveire is az a jellemző, hogy maximálisan partnerként tekint a gyerekekre, akikkel bármit meg lehet beszélni.

Kicsimackó szülei sem tökéletesek, ami azért felszabadító, mert sok, kifejezetten frusztráló mesekönyvbe futhatunk bele, ahol a szülők mindig tudják a megoldást minden felmerülő nehézségre. Ez a kötet a felnőtteknek is segít abban, hogyan legyenek tudatosabbak a gyerekeikkel való kommunikáció során, hogyan simítsanak el konfliktusokat úgy, hogy a végkifejlet mindenki számára tanulságos és megnyugtató legyen.

Olvass el egy Kicsmackó-mesét!

kockacukor_lovassuli.jpegHiába az esetleges városi életmód, a lovak szeretete és a lovaglás mégis rengeteg gyerek életének része. Ha máshol nem is, nyári táborok alkalmával. A Kockacukor lovassulit elsősorban a kisiskolás lórajongó lányok fogják kedvelni.

Az izgalmas és vicces történeteken keresztül mindent meg lehet tudni a lovaglás alapjairól, igazi könnyed nyári történet. A történet érdekessége és humorforrása, hogy megismerjük a kislány és Lópaci nézőpontját is, illetve belelátunk abba, hogy alakul a kapcsolatuk.

A szerzőnő nemcsak arra világít rá, hogy a lovaglás mennyi munkával jár együtt, vagy hogy egy kiscsikót meg kell szelídíteni, hanem megismerteti az olvasókat egy down szindrómás kisfiúval is, mindezt a terápiás foglalkozások valós környezetében.

Keresd itt a sorozatot!

matricas_laci_es_a_csokitorta_borito_500px.jpgNemcsak kisiskolásokról szóló történetei vannak, mint az Alma utca 22., vagy a Nyomás a suliba!, megjelent három olyan kötete is, amit kifejezetten önálló olvasásra szánt. A Most én olvasok!-sorozatban lépett színre Matricás Laci, a híres rabló és az őt leleplezni igyekvő Sárika. A történetek valamennyire összefüggenek, de önállóan is működnek. A szerzőnő nagyon figyelt a kezdő olvasók igényeire, olvasási sajátosságaira. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek élvezzék az olvasást, sikerélményük legyen, mert akkor fognak újabb könyvet levenni a polcról:

„A legfontosabb, hogy ne ijessze el a gyerekeket az olvasástól. Legyen benne sok kép, legyenek benne egyszerű, rövid mondatok, de emellett legalább olyan fontos, hogy a történet legyen vicces, izgalmas, olyan, ami érdekli, megmozgatja azt a korosztályt, akiknek szól. Legyen igazi mesekönyv, csak éppen könnyebben olvasható, befogadható.”

Tudj meg mindent a Most én olvasok! sorozatról!

32123.jpgA gyerekeknek a kiskamasz korba lépve sem kell elbúcsúzniuk a Vadadi-könyvektől, hiszen már az Abszolút Könyvek sorozatban is olvashatnak tőle egy remek regényt.

A Miénk a színpad! olyan mint egy felturbózott Szent Johanna Gimi: hasonló a humora, és itt is egy osztályközösség fejlődését követhetjük végig. Azonban nem csak a drámatagozatos osztály életének csillámporosnak tűnő felszínét kapargatja.

Sokféle élethelyzetet ismerhetünk meg, ahogy halad előre a történet: Viki őrülten diétázik, hogy megfeleljen egy nem létező ideálnak, Milusnak a származása okoz nehézségeket, Attilát pedig a nagyszülei nevelik.

A lányok közti versengés és barátság is egy központi témája a regénynek. Nagyon szép ívet járnak be a szereplők ezzel kapcsolatban: a végére rájönnek, mennyivel értékesebb a barátságuk annál, mint hogy a népszerűség miatt egymást piszkálják.

Tedd kosárba!

"A kamaszoknak őrült nagy szükségük van az ábrándozásra, így alakulnak, színesednek a belső képeik, amik aztán ilyenné vagy olyanná alakítják a belső világukat." írja Vadadi Adrienn a regénnyel kapcsolatban.

Olvasd el a vele készült interjúnkat!

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó cikkek

  • Minden egy helyen a Most én olvasok!-sorozatról

  • Pepe egy napja a bölcsiben

  • Fogócska

  • Egy óvodásnak is lehet nehéz napja

  • A kamaszoknak őrült nagy szükségük van az ábrándozásra!

  • A gyerekek nem rosszaságból dacolnak

  • Oviban - máshogy

  • A család védőburkában

  • „Megkérdeztem, mit álmodjak”