Kémleld a képeket!

Friss képeskönyvek szemléje

A tavasz a legjobb évszak. (Főleg a tél után...) Végre nem kell a gyerekeket tíz kiló ruhába öltöztetni, nem kell vacogni a játszótéren és nem betegszik le minden hétre a család egyik tagja. Igen a tavasz a legjobb, mert kinyílnak a virágok, kisüt a napocska és az emberek kedvesebbek, a gyerekek édesebbek, a kiskutyák pedig puhábbak lesznek... De a legeslegjobb a tavaszban, hogy rengeteg új könyv jelenik meg! A Könyvfesztiválon túl, de a Könyvhéten innen sorra vettük a legizgalmasabb képeskönyveket, amikért megérte várnunk a kikeletet.

Lássuk!

Fény Sebestyén

Fény Sebestyén egy ufófiú, de még véletlenül sem robot. Az univerzumban való kalandozásai során ismeri meg a Földet és az itt élő furcsa lényeket, az embereket is. Gyűjtőszenvedélye miatt különösen kedveli ezt a bolygót, hiszen izgalmasabbnál izgalmasabb műtárgyakra tehet szert, például háromlábú műanyagdinóra, összekuszálódott horgászzsinórra és Mézes sütemény feliratú fémdobozra mindösszesen egy felderítő kabinért cserébe, és még egy jelmezversenyen is második lesz, ahol egy fiúnak az övénél is meggyőzőbb ufójelmeze van. A naiv, kedves űrlény Földön tett látogatásai és abszurd tapasztalatai Kertész Erzsi már jól ismert, meggyőző stílusában mindenkit meg fognak nevettetni, hiszen a mesék nem csak tanulságosak, de felhívják a figyelmet azokra a jelentéktelennek tűnő apróságokra is, amelyeket a hétköznapok rohanásában észre sem veszünk.

4 éves kortól ajánljuk.

Ffelhobor.jpgelhőmesék

Tóth Krisztina kötete a tőle megszokott szépirodalmi igényű mesékkel nem csak varázslatos kalandozásra hív minket, hanem bölcs iránymutatást is ad az élethez. Bár a főszereplő egy a történetekben felcseperedő, nyitott, mindenre kíváncsi kislány, Lili, a mesék középpontjában mégsem ő áll, hanem azok a tapasztalatok, amelyeket élete során átél, és azok az üzenetek, amelyeket minden szülő át szeretne adni a gyerekének. A megható meséket Timkó Bíbor gyönyörű illusztrációi díszítik harmonikus keretet adva a különleges meséknek.

6 éves kortól ajánljuk.

A földönkívüli kislány

afoldonkivulikislany.jpg
Balla Margit meséje egy fordulatokban gazdag gyerek sci-fi, amelyben egy Baruch nevű macska is érintett. Miki egy átlagos kisfiú, aki kettesben él nagymamájával a város szélén. Egy nap azonban felbukkan a szobájában egy titokzatos, űrből érkezett kislány, Nimuke, aki felforgatja egész addigi életét, és felejthetetlen, sorsokat átíró kaland elé állítja a fiút. A történet során nem csak a saját életét kell átértékelnie, de régen elvesztett szülei múltjára is fény derül. És vajon mi köze az egésznek a macskához? Az izgalmas meseregény kezdő olvasók számára is megfelelő olvasmány lehet, de felolvasásra is alkalmas, estéken át fogja izgalomban tartani az egész családot. Vajon lesz folytatás?

6 éves kortól ajánljuk.

oravecz.jpg
Máshogy mindenki más

Oravecz Imre 1979-es kötetének új kiadását Szalma Edit illusztrálta, és a képei erősen hozzájárulnak a kötet mindenkori aktualitásához. A versek egy Niki nevű kislány szemszögéből mutatják be a kisgyerek életében legfontosabb elemeket, a családot, az óvodát. Oravecz Imre letisztult nyelvi játékai beleilleszkednek a gyermeki lélek abszurd logikájába, és bemutatják, hogyan próbálja egy gyerek tudatlanul is az identitását keresni, azonosulni az őt körülvevő szűk környezettel miközben egészen máshogy látja azt, mint a felnőttek. A rövid versek nem csak megnevettetik, el is gondolkoztatják az olvasót.

8 éves kortól ajánljuk.

miert_van_annyi_meztelen_ember_a.jpg
Miért van annyi meztelen ember a képeken?

A figyelemfelkeltő cím valójában egy kedvcsináló kötet a művészethez, amelyben ismert és kevésbé ismert műalkotások rövid leírását találhatjuk. Amellett, hogy pár sorban értelmezi számunkra az elsőre értelmetlennek és zagyvának tűnő műveket, teret enged, hogy saját jelentéssel ruházzuk fel azokat, és magyarázatot ad arra, mit miért csinálhat egy alkotó. Közelebb hozza az alkotásokat a befogadó közönséghez, ezért nem csak gyerekeknek ajánljuk, hanem mindenkinek, aki állt már értetlenül dadaista kompozíciók vagy posztmodern alkotások előtt. És hogy miért a sok meztelen ember? Erre biztosan választ ad ez a kötet.

8 éves kortól ajánljuk.

Navratil Domi ajánlója