Kimondom: elavultak

De kik azok a Booktuberek? 4. rész - Interjú György Teklával

Vloggerek, Youtuberek, Booktuberek... De kik ők? A Booktuberek, azok vloggerek és egyben Youtuberek is, akik a YouTubeon teszik közzé a könyvekkel kapcsolatos videóikat.
Interjúsorozatunkban most megismerhetitek őket,

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy elkezdesz vlogolni? Mi motivált leginkább?
A csatorna tényleges tartalommal 2016 januárjában indult, de tulajdonképpen ennek az ötlete már hamarabb is megfogalmazódott bennem, tavaly ősszel. Akkor még nem volt lehetőségem rendes felszerelést beszerezni, ez pedig szerintem elengedhetetlen, szóval úgy voltam vele várok, amíg a technikai része is megvalósul a dolognak.
A motivációm igazából teljesen egyszerű volt, úgy éreztem, hogy a blogom „sínen volt”, és szerettem volna kipróbálni magam egy kicsit összetettebb témában is.

Milyen munkafolyamat végeredménye egy-egy videó?
Egy nagyon hosszúé, ha nagyon rövid és tömör szeretnék lenni. Ebben benne van az, hogy előzetesen vázlatot készítek arról, hogy mit szeretnék mindenképp elmondani egy videóban, aztán ott van a felvétel előtti készülődés (hajmosás, smink, stb., ami szerintem elengedhetetlen), maga a felvétel, ami nyilván nem annyi, mint egy kész, YouTube-ra kikerült videó hossza, majd pedig a vágás. Utóbbi nagyon sokáig mumus volt számomra, de nyilván ebbe is bele lehet rázódni, vannak apró trükkök, amikkel gyorsabban megy a folyamat.


                                                                                    (Katt a képre a videóért!)

Mi alapján döntöd el, hogy melyik könyvről készítesz videót?


Majdnem mindegyik könyvről készítek videót, egyrészt mert a blogon is szinte az összes, általam olvasott könyvről van bejegyzés, másrészt pedig sok recenziós példányt kapok, ugyebár azért, hogy olvassam el őket, és írjak/beszéljek a könyvekről. Eddig egy olyan könyv volt az elmúlt fél év alatt, amiről tudtam, hogy képtelen lennék videóban beszélni, ez pedig Szentesi Éva könyve, és pont a megrázó téma miatt. Arról a kötetről bejegyzést írtam vlog helyett.

Kiket követsz a hazai vloggerek közül?
Nem sokakat, inkább csak azokat, akiket vagy személyesen ismerek, vagy online összefutottunk már (utóbbi kategóriában célzok itt mondjuk For Her Szandrára, akivel Twitteren beszélünk néha, vagy mondjuk Citromhab Évit is egy csoportból „ismerem”, ugyan így Otthonka Dorka még az, akiknek a mondanivalója érdekel, és igyekszem követni őket videóban is), ugyanakkor könyves fronton például Kevint szeretem nagyon, vagy Inside My Head Andit nézem lelkesen.  

A YouTube csatornád mellett jelen vagy még más felületeken is (blog, moly, tumblr, stb)?
Jelen vagyok, bár ez nem a csatorna miatt van így. A blogom volt előbb, a Molyt amolyan könyves közösségi felületként használom, na meg imádom vezetgetni az olvasásaimat, Instagramot használok még, illetve a már említett Twittert, bár az inkább személyes, és nem a bloghoz/vloghoz kapcsolódik.

Szerinted melyik közösségi oldal/portál rejt magában több lehetőséget?
A Twitter! Nekem ez a kedvenc közösségi oldalam, és az évek alatt sok barátot, ismerőst kaptam, sőt, a legjobb barátnőimet is eme oldal által ismertem meg – nyilván kilépve az online térből, de nem csak velük, hanem több emberrel is tartom onnan személyesen a kapcsolatot. Kicsit úgy definiálnám, mint a tumblr-t (amit amúgy nem használok), rá kell érezni a lényegére, mert elsőre én sem tudtam a felépítésével mit kezdeni. 


                                                                                       (Katt a képre a videóért!)

Miért tartod fontosnak, hogy elérd a korosztályod, megoszd velük, hogy mit olvasol?


Azért, mert én általánosságban azokat a könyveket, műfajokat olvasom, ami nem annyira „divat” a korosztályomban, vagy mondjuk a fiatalabbak körében, célzok itt arra, hogy rengetegen leragadnak a young adoult műfajnál, amivel nincs bajom, de azoknál a könyveknél olyan sok mérföldekkel jobb, tartalmasabb olvasmány is van. Én is szoktam YA-t olvasni, de sokkal jobban szeretem azokat a könyveket, amik olykor a földhöz vágnak, megríkatnak, elgondolkodtatnak, megborzongatnak – és ezek eddig még soha nem ebből a műfajból kerültek ki nálam. Hiszek abban, hogy mindenkit rá lehet vezetni az olvasásra, de ehhez jó könyvek kellenek. Olyanok, amiket miután befejeztél, csak ülsz, és azt kérdezed, hogy most mihez kezdjek?

Hogyan kerültél kapcsolatba az irodalommal? Mi volt az a pont, amikor érezted, hogy bele kell szőnöd az életedbe, vagy tenned kell érte valamit?
Mindig is jelen volt az életemben, általános iskola alsó tagozatban én voltam az a gyerek, aki utált kimenni az udvarra játszani, és mindig beszökdöstem az épületbe leülni egy nyugodt sarokba, hogy olvashassak. Aztán jött a felső tagozat, meg azok a borzasztó kötelező olvasmányok, akkor talán nem is nagyon olvastam, pont emiatt, mert ezek miatt elment a kedvem tőle, habár akkoriban is volt pár könyv, ami nagyon tetszett. 16 évesen éreztem azt, hogy tennem kell valamit, előtte volt egy elég rossz időszakom, és akkor kezdtem kilábalni a gödörből. Ekkor vettem a kezembe az első Stephen King könyvet (Állattemető), és ez indított el megint az olvasás felé.

Melyik volt életed első maradandó könyv élménye és miért? Milyen hatást tett rád a könyv?
A már említett Állattemető. Édesanyám könyve volt, tizen pár évesen is nézegettem, mert kitűnt a rengeteg Danielle Steel közül, de akkoriban azt mondták, ezt nem szabad elolvasnom, meg hát a fülszövegben is írták, hogy ez SK egyik legdurvább könyve. 16 évesen kézbe vettem, és egyrészt azonnal beleszerettem King stílusába, másrészt lelkileg hatalmas töltet volt, hogy ez anyukám könyve volt. Illetve mindezek mellett volt pár rémálmom is miatta, hogy nehogy bármi hasonló történjen a szeretett cicámmal, szóval egy elég komplex élmény volt. Utána határoztam el, hogy King összes könyvét el akarom olvasni, és így tulajdonképpen nem nagyon volt megállás.

Mivel foglalkozol a „civil” életben?
Tanulok, most nyertem felvételt az ELTE-BTK-ra, szlavisztika szakra, eddig pedig ugyan ezen a szakon tanultam, csak Szegeden. Mindezek mellett pedig dolgozom, diákmunkában.

Hol tartasz most? Milyen céljaid vannak és melyek azok, amiket már megvalósítottál?
Most ott tartok, hogy talán kezd rendeződni az életem, legalábbis ezt érzem (meg sűrűn lekopogom). A céljaim között szerepel a közeljövőre nézve, hogy sikerüljön megtalálni az iskola-munka-szabadidő egyensúlyt, a kicsit távolabbi jövőben pedig szeretném megszerezni a BA diplomát, ami innen alsó hangon is 3 év még. 
A már megvalósított célok közül a csatorna indulása az, amit kiemelnék, és a blogra is nagyon büszke vagyok, és hogy az ismerőseimnek, no meg ismeretleneknek is tetszik, amit csinálok.


                                                                                           (Katt a képre a videóért!)

A Girl Online-t itt tudod megrendelni! Olvasd el a 10 ok, amiért a Girl Online neked való c. cikkünket!

Mit olvasol jelenleg? Hogy tetszik?


Jelenleg Naomi Noviktól olvasom a Rengeteget. Tetszik, de eddig nem tartom annyira kiemelkedőnek, mint amilyen véleményeket olvastam róla, viszont kétségtelen, hogy nálam hatalmas plusz pont a sok-sok szlávos utalás.

Melyik legyen az a könyv, amit mindenképp olvassunk el még a nyáron?
Milena Busuets – Ez is elmúlik. Nem rég fejeztem be, és nagyon nagy hatással volt rám. Ha még egy könyvet mondhatok, és mondjuk nem friss megjelenés, akkor Az ember, akit Ovénak hívnak. A könyvön is sikerült elég sokat sírnom, de a film közben-végén is eltört a mécses (jó, ott azért is, mert a végére egy olyan dalt tettek be, amit alapvetően imádok, hát még úgy, hogy az utolsó jelenethez, és a filmhez a szövege is tökéletesen passzolt, az volt nekem a vég).

Milyen (volt) a viszonyod a középiskolai irodalom órákkal? Min változtatnál?
Utáltam őket. A tanárom rettenetesen unalmasan magyarázott, aminek se füle, se farka nem volt, ezért olvastam az óráin, amiatt meg ő pikkelt rám. Őszintén bevallom, nem is érdekelt a témák nagy része, és igen, tudom, hogy az általános műveltséghez tartozik, de nekem akkor sokkal izgalmasabb volt mondjuk Stieg Larsson Millennium-trilógiája. Ha változtatnom lehetne valamin, akkor a kötelezőket cserélném ki – kimondom:elavultak, és egy mai fiatal számára inkább megutáltatják az olvasást, mint sem hogy megszerettessék – feltéve ha fiatal elolvassa ezeket a köteteket, és nem bújik ki alóluk, mint mondjuk ahogy én is tettem.

Kedvenc:

·         író – Stephen King

·         könyvÁllattemető, A talizmán

·         ifjúsági regényLeányrablás Budapesten

·         költő – nincs kedvencem

·         vers – Landet som icke är (Edith Södergran)

·         regény/könyv karakter – Gileádi Roland

·         filmI rymden finns inga känslor (magyarul Csajvadászat, de ezt a ferdítést inkább hagyjuk)

Ha tetszett az interjú olvasd el a De kik azok a Booktuberek? sorozat korábbi részeit is!

Felhagytam a közgazdász jövőképpel, és anglisztika szakos lettem - Interjú az Inside my head vloggerével
Pedig ki más olvasson magyar íróktól, ha nem mi? - Interjú a LapozzÁgi vloggerévelHa egy dolgot kérhetnék a jótündértől, az lenne, hogy minden nap megállíthassam az időt - Interjú a KevinaZolvasó vloggerével