Kortalan és határtalan mesehősök

Marék Veronikával növünk fel

Marék Veronika könyvein már legalább három generáció nőtt fel, kortalanságát, időtlenségét bizonyítja, hogy nemcsak a 60-as években állták meg a helyüket a kötetek, hanem a digitális kor gyermekei is pontosan úgy élvezik a meséket, mint szüleik és nagyszüleik.

 marek_veronika.jpgMarék Veronika

Első könyvét gimnazistaként írta, és azóta is jelennek meg új meséi. A Nyári Pagonyfeszten két új kötetét mutattuk be, és a 3-5-8 perces mesék utazáshoz és kalandozáshoz című antológiában is találkozunk a nevével. Neki köszönhetjük Boribont és Annipannit, Kippkoppot és Tipptoppot, Öcsit és Bátyót, illetve Lacit és az oroszlánt is. Szöveg- és képi világára (és ezek komplex egységére) egyaránt jellemző az egyszerűség, letisztultság és jólformáltság.

A Boribon-sorozat kezdő kötetében (Boribon, a játékmackó, 1958) a főhős még csak plüss játék, akit nem becsülnek eléggé, Gabi és Gyuri még fel is vágja a hasát. Boribon csak később, Annipanni mellett elevenedik meg. A történetek az óvodás korosztálynak szólnak. Az egyszerű vonalakkal és finom, pasztell színekkel illusztrált sorozatban eddig 15 rész jelent meg. A mesék középpontjában olyan hétköznapi dolgok vannak, amik bármelyik gyerekkel megtörténhetnek. A kicsik könnyen azonosulhatnak a mackóval, aki hol tojást fest, hol házat épít vagy focizik. Az írónő 80. szülinapjára megjelent egy olyan ünnepi kiadás, amiben öt közkedvelt rész található díszdobozban.

Pár éve már nemcsak az óvodások élvezhetik Boribon kalandjait, hanem a kisebbek is, hisz keménylapos változatban is jelentek meg könyvek. Ezek közül kettő teljesen szöveg nélküli babakönyv, az egyik részben az állatokkal, a másikban pedig a járművekkel ismerkedhetnek a legkisebbek. A következő lépcsőfok két kukucskálós, felelgetős könyv, melyeknél a képeken bontakozik ki a történet, a szöveg pedig ciklikusan ismétlődik.

A most megjelent rész ebbe az utolsó kategóriába tartozik, címe: Boribon utazik. A mackó útnak indul, újabb és újabb közlekedési eszközökre száll, és egyre nagyobb csapattal halad tovább. Végül megérkeznek Annipannihoz, aki már nagyon várta a többi kötetből is jól ismert állatokat, hogy együtt piknikezzenek a napsütötte réten. Az okozza a legnagyobb izgalmat a könyvben, hogy nem tudjuk, hova tartanak, illetve a különböző járműveknek először csak részleteit látjuk, majd a következő oldalpáron látjuk a teljes képet. Utazás közben megfigyeltethetjük a gyerekkel a külvilágot, és kerestethetünk vele hasonló járműveket vagy egyéb, az oldalakon megjelenő részletet.boribon_utazik.jpg

Szerezd be itt az új lapozót!

Marék Veronika másik ismert és közkedvelt sorozata, melynek szintén szerzője és illusztrátora is egyben, a Kippkopp könyvek, ahol a gesztenyefiú történeteiben a gyerekek a különböző évszakokkal találkozhatnak, illetve Kippkopp felnőtté válását is megfigyelhetjük a mesékben: először megismerkedik Tipptoppal, végül családot alapítanak. A sorozat hét kötetből áll, és talán az is érdekessége, hogy a Ceruza Kiadó, ahol a sorozat megjelent, az írónő saját kiadója.

Mindenki által ismert közös munkája Richly Zsolttal A kockásfülű nyúl, aminek két évadát a Pannónia Filmstúdió készítette el, és később a mindig tettre és segítségre kész kockásfülű nyúl és Kriszta történetei könyvben is megjelentek. Három részt adott ki a Vivandra Kiadó. Szintén itt jelent meg másik közös munkájuk, A kék pöttyös elefánt is, ami a 1960-as években folytatásos képregényként látott napvilágot egy újság oldalain. A könyvbe összegyűjtötték a piros masnis elefántlány összes történetét.sunok.jpg

Nem is olyan rég két meseválogatás jelent meg az írónő történeteiből, a sorozat címe: Marék Veronika mesél. Ezek sem ismeretlen szövegek, de így együtt még nem voltak összegyűjtve. Az eddig csak újságok oldalain megjelent mesék a nagyobb óvodásoknak és kisebb iskolásoknak szólnak. A tavalyi évben jelent meg A bohóc és a kismajom, a meséket Pásztohy Panka rajzai kísérik. Tizenhárom állatos mese és két vers található a könyvben. A szerzőtől megszokott stílus, narrátori hang és humor mindegyikben megjelenik.

A sorozat második kötete, mint a már említett újabb Boribon, a Nyári Pagonyfeszre jelent meg: Alfa bácsi titka. A tizenkét hétköznapi történetben, melyeket áthat a retró hangulat, olyan karakterekkel ismerkedhetünk meg, mint a kalóz nagypapa, a titokzatos Alfa bácsi vagy Apu-bé. A történetek változatos, de mindenki által ismert helyszíneket vonultatnak fel, van közöttük balatoni táborban vagy pesti bérházban játszódó, de olyat is találunk, ami egy áruházban vagy telefonfülkében zajlik. Az illusztrációk érzékletesen jelenítik meg a mesék miliőjét, Baranyai (b) András illusztrációi is ezt a retró hangulatot erősítik az olvasóban. A ruhák, a tárgyak, a járművek mind visszavisznek a 60-as, 70-es, 80-as évek világába. A meseolvasó szülők felismerhetik a gyerekkoruk jellegzetes játékait, lakberendezési tárgyait vagy ruhadarabjait, de akár még a jellegzetes szomszéd bácsi is ismerős lehet.alfa.jpgBaranyai (b) András rajza

Szerezd be itt a mesegyűjteményt!

Marék Veronikai meséi nemcsak időtállók, hanem nemzetköziek is. Könyveit több nyelvre lefordították már, mesehőseit kedveleik német és angol nyelvterületen, de jelentek meg meséi szerb, román, lengyel, szlovák, spanyol, koreai és kínai nyelven is. A szerzőnő a legnagyobb nemzetközi sikert Japánban aratta, ahol két kiadónál huszonkilenc kötete is megjelent.

Kapcsolódó termékek