Manka mindig talpra esik

avagy éljenek a belevaló lányok!

Lány hősökre, mintákra nagy szükség van! Fontos megmutatni, hogy a lányok is bátrak, kalandvágyóak, és bizony időnként rosszcsontok is. Most olyan meséket gyűjtöttem nektek, amiknek a főszereplői egytől-egyig vagány, okos és talpraesett kislányok, akik rettenthetetlenül menetelnek előre, és oldanak meg minden felmerülő problémát.

Emlékszem, amikor én voltam kislány, még nagyítóval kellett keresni azokat a könyveket, amikben lányok kalandjairól olvashattam. Ilyen volt például a Harisnyás Pippi, de később Hermione is a Harry Potterből, aki a generációmból sok lánynak szolgált példaképként. Lássuk, miből válogathatnak a kislányok napjainkban!

 

Szofi-sorozat
25072.jpg

Szofi a káosz apró királynője!

Körülötte mindig történik valami furcsaság, akkor is, ha csak megfázott, vagy ha kap egy sárga lufit. De ő az, aki egy bújócska alkalmával óriás pöfeteggombává, avart túró vadmalaccá és vízitündérré IS változik, teljesen ráhozva a frászt a mamájára.

A Szofi mesék báját az adja, hogy teljességgel hétköznapi szituációk a történetek alapjai, például egy megfázás. Ezekkel a helyzetekkel minden kisgyerek tud azonosulni, hiszen mindenki tüsszentett már. De Harcos Bálint fantáziájának köszönhetően a megfázásból óceánt eltüsszentő hapcik kerekednek, és amikor már tényleg nem tudjuk, mi történhet még, a mama ráhúz egy zoknit a hebrencs kislány lábára, és véget ér a kálvária.

Nemcsak a 2-4 éves gyerekek nagy kedvence Szofi, a Pagonyba járó szülők is jókedvvel veszik elő hatszázadszorra is.

Tudj meg még többet Szofiról ITT!

Szerezd be az egész sorozatot ITT!

Szutyoksári
24977.jpg

Én az a típusú ember vagyok, aki minduntalan magára borítja a kávét, belelép a legmélyebb pocsolyába, amitől a térdéig fröccsen a sár, vagy éppen beleül valamibe. Tehát Sárival már az első történet olvasásakor nagyon mély lelki kötődést alakítottam ki.

A Szutyoksári egy üde színfolt (vagy mondhatnám azt is, hogy paca) a gyerekirodalomban. Egy kislány, aki folyamatosan összepiszkolja magát. Na nem szándékosan, egyszerűen csak mindig történik vele valami. Kicsit meggondolatlan, kicsit bénázik, de mindig a legnagyobb jóindulat vezérli. Például amikor paradicsomlevest készít beteg anyukájának, ami a konyha százszázalékos amortizálásával végződik.

Csak ebben a történetben fordulhat elő az is, hogy kilenc gyerek feje egy időben lesz kopasz, valamint hogy Sári sokat megélt anyukája nem ismeri meg kékre festett gyerekét.

Egyébként Sári édesanyja annyira edzett már, hogy többnyire teljes belenyugvással konstatálja, hogy a lánya piszkosodásra hajlamos. Van egy gigantikus kádjuk és 10 doboz mosóporuk. Ha a gyerek koszos, már repül is a kádba. És Sári szinte állandóan koszos, ennek megfelelően rengeteg időt tölt a kádban kutyájával együtt, aki állandó partner a rosszcsontkodásban.

Ezek a mesék, amellett, hogy nagyon, de tényleg nagyon viccesek, azt is megmutatják gyerekeknek és szülőknek egyaránt, hogy nem a világ vége, ha néha kicsit piszkosak vagyunk. Hanem a felhőtlen, kalandokkal teli gyerekkor része.

RENDELD MEG ITT!

Tudj meg többet a csupapiszok kislányról IDE kattintva!

Szeretnéd tudni, melyik a 10 legviccesebb mesekönyv? ITT megtalálod!

Gubanc Manka
gubanc_manka_borito_500px.jpg

A Gubanc Manka, a Pagony kiadó egyik legújabb meseregénye egy elképesztően lehengerlő, vakmerő kislányról szól, aki soha nem riad vissza egy kis (vagy esetenként egy kicsit nagyobb) kalandtól.

Manka imád becsukott szemmel mászkálni, fél lábon ugrálni és fejjel lefelé lógni a mászókáról.

És eltévedni.

Így aztán úgy dönt, hogy két kis barátjával, Sebivel és Jakóval együtt eltévedőset fog játszani Amszterdamban. Ez eleinte remekül is működik, egészen addig, amíg Manka ki nem találja, hogy egy költöztető autóba bújva emeli a tétet, és elhagyja a várost. A fiúk ebben már nem partnerek, így Manka egyedül kel útra.

Innentől kezdve teljes a káosz, bekapcsolódnak a szülők is a keresésbe, felbukkan egy cirkuszi elefánt (hátán Sebivel), egy vak nagymama (aki nem is nagymama), egy makaróniimádó főtörzsőrmester és még számos őrült, vicces és bájos szereplő.

Sokszor hangosan nevettem, amíg olvastam ezt a könyvet, annyi képtelenség van benne. Ha hasonlítanom kéne valakihez Mankát, az Harisnyás Pippi lenne. Ez a kislány nem ismeri a félelmet, minden helyzetből kidumálja magát, és olyan sokszor veszett már el (egészen pontosan kilencvenhétszer), hogy a saját apukája is derűs elfogadással veszi tudomásul ezt az újabb esetet.

Ezt a könyvet nemcsak a lányok fogják élvezni, hanem mindenki 5-99 éves korig!

ITT rendeld meg!

Harisnyás Pippi
harisnyas_pippi.jpg

Amikor kislány voltam, Harisnyás Pippi szerettem volna lenni. Kicsit még most is, bár felnőttként már jobban érzékelem, hogy mennyire ijesztő is tud lenni ez a határok nélküli szabadság.

Pippi egyedül él a Villekulla villában a majmával és a lovával, szupererős (a feje fölé tudja emelni a lovat!), és nem jár iskolába.

Álombeli, nem? Pippi apukája egy távoli szigeten király, anyukája pedig már olyan régóta angyal, hogy Pippi nem is emlékszik rá teljesen. Van egy nagy halom pénze, valamint hatalmas szíve. Ajtaja mindenki előtt nyitva áll, segítőkészsége határtalan, vörös copfjai pedig derékszögben elállnak a fejétől.

Mikor beköltözik a házába, összebarátkozik a szomszéd gyerekekkel, Tomival és Annikával, akik egészen normális életet élnek: van anyukájuk és apukájuk, iskolába járnak és mindig szépen felöltöznek. Pippi számára mégis izgalmasak, hiszen annyira mások, mint ő! Tomi és Annika számára pedig Pippi valami olyasmit testesít meg, amire titkon minden gyerek (és felnőtt) vágyik egy kicsit: szabadon élni, kötelezettségek és állandó kontroll nélkül.

Persze, ahogy a szabályok szerint élés, úgy a szabályok nélkül élés is lehet nyomasztó. Tomi és Annika pont azt az érzelmi biztonságot adják meg Pippinek a szeretetükkel és ragaszkodásukkal, ami elengedhetetlenül fontos a személyiségfejlődéshez.

Szerezd be ITT Astrid Lindgren könyveit!

Kapcsolódó termékek