Mi Micsoda vs. Tudás 30 másodpercben

Megmondjuk, melyiket válaszd!

Az egyik sorozaton már felnőtt egy teljes generáció, a másik egy-két éve kezdte meg hódító útját. Az eredeti verzió klasszikus, letisztult és részletekbe menő, az újabb modern, kísérletező kedvű, szinte forradalmi. Az idén 25 éves Tessloff Babilon két sorozatát, a Mi Micsodát és a Tudás 30 másodpercbent hasonlítottuk össze három percben.

Valószínűleg mindenkinek ismerős a Tessloff Babion Mi Micsoda sorozata, hiszen a kilencvenes évek óta gyerekek tízezrei forgatják kezük között az ikonikus piros-fekete-kék logós könyveket. Alighanem sokan vagyunk, akik kapásból megmondják, hogy melyik volt a legelső Mi Micsoda ismeretterjesztő (a híres-neves Bálnák és delfinek, természetesen), vagy akik fejből tudják kedvenc köteteik sorszámát (engem különös kötődés övez a 94-eshez, a kalózos verzióhoz).

Hogy is van ez?

18112.jpgTegyünk rendet gyorsan a Tessloff Babilon rengeteg féle-fajta ismeretterjesztő sorozata között. Először is ott van a klasszikus, mindenki által ismert-forgatott-rongyosra olvasott Mi Micsoda, melyet hét-nyolc éves kortól érdemes lapozgatni. Némi zavart okozhat a fejekben, hogy a Mi Micsoda tavaly új külsővel jelentkezett, ám a tartalom aktualizálását, fogyaszthatóbbá tételét és a képek színesítését, modernizálását leszámítva a séma és a célközönség ugyanaz maradt. A Mi Micsoda Mini kettő, a Mi Micsoda Junior ötéves kortól avatja be a gyerekeket a közlekedés, az állatvilág, vagy épp a kukásautó útvonalának rejtelmeibe. És akkor ott van a nemrég megjelent a Tudás 30 másodpercben-sorozat, mely tulajdonképpen a klasszikus, iskolás kortól ajánlott Mi Micsoda párja – vagy trónkövetelője?

Mit tud az egyik, amit a másik nem?

A két sorozat tehát ugyanazt a korosztályt célozza meg, és tartalmilag is rendkívül hasonlóak. Ám teljesen másképp találják az információt, így érdemes átgondolni, melyiket válasszuk, akár a téma szempontjából, akár azt figyelembe véve, hogy kit is szeretnénk ismeretterjesztővel meglepni.

869.jpgValószínűleg nagy újdonságot nem árulok el azzal, hogy a klasszikus Mi Micsoda elsősorban azoknak való, akik türelmesebbek, szeretnek elmerülni egy-egy témában, és nem riasztja el őket a sok szöveg – tehát azoknak, akik valóban hasznos és mindenre kiterjedő tudást szeretnének elsajátítani egy-egy téma kapcsán. Bizonyára sokan használtunk egy-egy Mi Micsodát kiselőadásokra vagy tanulmányi versenyekre való készülés, esetleg szorgalmi feladatok írása során. A tudományos jellegű, modellszerű képekkel illusztrált Mi Micsoda tehát – a Tessloff Babilon szavaival élve – három szóban: hagyomány, bizalom, szakértelem.

21695.jpgA Tudás 30 másodpercben-sorozat a klasszikus Mi Micsoda tökéletes ellentéte: az átadott információ gyakorlatilag ugyanaz, de az interpretálás annyira más, hogy nagyszerű kiegészítőjévé válik az eredeti verziónak. A képregényszerű, a megszokottnál kisebb alakú könyvekben 30 téma kerül feldolgozásra, s társával ellentétben itt nem feltétlenül kell sorban haladnunk az olvasással, hiszen minden fejezet feldolgozható 30 másodperc alatt. Az egyoldalas fejezetek alján egy egymondatos összefoglalást találhatunk (3 másodpercben a lényeg), itt-ott pedig a “tananyagot” 3 perces küldetések gazdagítják. Ezek a küldetések – pulzusmérés, üvegházkészítés, Holdtérkép-készítés – még azokat is garantáltan lekötik, akiket esetleg a sok-sok modern, képregénybe illő rajz és a kevés, könnyen olvasható szöveg esetleg nem. Persze a fogalomtár itt sem maradt el, minden nagyobb téma elején megtaláljuk a legfontosabb kifejezéseket – a Mi Micsodákban ezt a kislexikont hátul találjuk. Három szóban: lendület, kísérletezés, összegzés.
A Tudás 30 másodpercben sorozatról már írtunk korábban: olvassátok Hanna ajánlóját a sorozat első két kötetéről, vagy Veráét a folytatásról!

Egy kis ízelítő a megfogalmazásbeli különbségekről – természetesen három mondatban:

21692.jpg"Sajnos ezen a bolygón sem javasolhatjuk a leszállást. A Szaturnusz vastag, hidrogénből és héliumból álló légköre szilárd magot vesz körül. A bolygó maga ugyan kilencvenötször nehezebb a földnél, de hatalmas kiterjedése miatt olyan kicsi a fajsúlya, hogy lebegne a víz tetején." (A bolygók és az űrutazás, 26. oldal)

24202.jpg

"A Szaturnusz (...) főként hidrogénből és héliumból áll – ez az univerzumban található két legkönnyebb elem. A Szaturnusz sűrűsége a legkisebb a Naprendszer bolygói közül, jóval könnyebb a víznél is. Ez azt jelenti, hogy a fürdőkádban – már ha elférne benne – a víz tetején lebegne!" (A világűr 30 másodpercben, 54. oldal)

A lényeg három másodpercben:

Összefoglalva, a klasszikus, s kissé tankönyvszerű Mi Micsoda-sorozat tökéletes választás, ha jobban bele szeretnénk ásni magunkat egy-egy témába, ha szeretnénk átfogó képet kapni valamiről. A Tudás 30 másodpercben ezzel szemben akár mesekönyvnek is megfelelne: a rövid fejezetek könnyen emészthetőek, a sok-sok képpel ellátott oldalakat akár elalvás előtt is bátran lapozgathatjuk, így ezzel a sorozattal nem is feltétlenül kell megvárni az iskolás kort.

Ha részletesebben olvasnátok a két sorozat közötti legfontosabb különbségekről, érdemes elolvasni ezt az ajánlót, különösen az alján lévő összefoglaló táblázatot, mely tökéletes útmutatást ad a választáshoz.

Érdekelnek a Tessloff Babilon ismeretterjesztői? Október 1. és 7. között 30%-os kedvezménnyel találod őket a webboltunkban és az összes boltunkban!