Költözz be TE is az Alma utcába!

Komplex tanítási segédanyag Vadadi Adrienn Alma utca 22. című könyvéhezBaloghné Szakonyi Csilla

Csilla néni az osztályával 14 héten keresztül minden pénteken az Alma utcával foglalkozott a másodikos osztályában. A könyvvel elrepültek az Alma utca világába, és mindeközben a nagyszerűen kidolgozott tanmenet komplex módon közvetítette az olvasás, környezet, etika, rajz, technika tárgyakhoz tartozó tudásanyagokat. A gyerekek alkotó, kreatív módon ismerték meg az „Alma utcások” segítségével és tanító néni vezetésével a környezetüket. Annyira szerették ezt a projektet, hogy mindenki izgatottan várta a pénteket, és szünetekre ki sem akartak menni! Hogy miként zajlott mindez? Olvassátok el!

tovább...

Mi van a depresszió és önsebzés mögött?

Interjú Ferenczy Dávid kutatóval Az osztály vesztese című könyv kapcsán

Az osztály vesztese című könyvünk kapcsán a bullyingról, bántalmazásról kérdeztük Ferenczy Dávidot, aki az ELTE PPK pszichológia szakán végzett, sok érzékenyítő tréninget látott, jelenleg pedig a Pszinapszis munkatársa. Az interjúból megtudhatod, mi a csipkelődés határa, hol indul a bántalmazás, hogyan lehet megelőzni és kezelni, valamint, hogy milyen kutatások és módszerek születtek azért, hogy biztonságos csoportokban élhessünk.

tovább...

Fuss és nevess sokat!

Most én olvasok!-sorozat új kötetei a boltokban

Az olvasóvá válás folyamatában nagyon fontos az az időszak, amikor gyerekünk elkezd egyedül olvasni, és így az is, milyen könyvet kap ilyenkor a kezébe, milyen élmények érik olvasás közben: siker vagy kudarc. Ha ebben a bizonyos első könyvben megfelelő mennyiségű a szöveg, jól érthető és befogadható a szókincs, és emellett érdekes a történet, akkor biztos a siker.Huszárszky Zsuzsi írását olvasod.

tovább...

Mennyit érsz valójában?

A Black Box egy tanár szemével

Anna Woltz Black Box című regényével már sokat foglalkoztunk: egy felnőtt és egy kamasz nézőpontja után most arról olvashattok, milyennek látja a Ticket-lázban égő hollandok világát egy tanár. Olvassátok Széni Katalin lauderes tanár írását a könyvről – ha pedig ezzel megvagy, ne hagyd ki Vinczellér Katalin óravázlatát sem a Carlo Párizsbanról!

tovább...

Carlo a közoktatásban

Bódis Kriszta regénye a középiskolai tanításban

Széni Katalin lauderes tanár mellett a Veres Pálnéban tanító Vinczellér Katalint is megkértük, hogy írja meg, ő hogyan helyezné bele a tantervbe a Tilos az Á egyik könyvét. A Black Box után most a Carlo Párizsbanhoz olvashattok egy részletesen kidolgozott óravázlatot – olvassátok!

tovább...

Miért éppen az Időfutár?

Rendhagyó magyaróra hetedikeseknek

Életem első hetedikes osztályában tanítok magyart. Mivel eddig nem volt tapasztalatom ilyen korú gyerekekkel, egy kortárs magyar író olyan regényére gondoltam, ami – amellett, hogy megfelel a korosztály érdeklődésének – lehetővé teszi az alapvető prózaelemzési, prózapoétikai ismeretek megtanítását. Végül is a Gimesi-Jeli-Tasnádi szerzőtrió regényét választottam, az Időfutárt. Érdekesnek tűnt a tartalma, ízlésesnek találtam a borítót, és az is közrejátszott a döntésben, hogy Tasnádi István drámaírói munkásságának bizonyos darabjait már ismertem. Augusztusban elolvastam a regényt és megfelelőnek találtam arra, hogy az Eötvös József Gimnázium 7. A osztályával feldolgozzam. - Bacsó Péter magyartanár írása.

tovább...

Tündérpróbák

A Sötétben Látó Tündér szimbolikus tartalmakkal teli meséje végtelen sok lehetőséget kínál a játékra, beszélgetésre, így magyar órára, napközibe, vagy éppen egy jól kitalált könyvtári foglalkozásra kíválóan alkalmas.

Hevesi Mária a gyöngyösi Kálváriaparti Általános Iskola és Sportiskola könyvtárostanára igazi tündérpróbákat állított össze.

Blogunkban egy hat részből álló tündérpróbát olvashattok, melyet bátran kiegészíthettek egyéb saját ötlettel is, hiszen ezért van a Színes Kréta!

tovább...

Jön, jön, jön a Százhold!

a Pagony gyerekkönyves magazinja

A 83. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Pagony Kiadó első, ingyenes magazinja, Százhold címmel. A kiadó ezzel a kezdeményezéssel szeretné közelebb hozni a kortárs gyermekirodalmat az olvasóközönséghez.

Az újságot péntektől keressétek boltunkban, vagy hétvégén a Vörösmarty téren!

 

A jelszó mostantól: Százhold!

tovább...