Tippek olvasáshoz

Így tanuljatok olvasni!

cimkék: #sorozat

Ismered a Tökmagok, Milu, vagy az első bé osztály kalandjait? A Most én olvasok!-könyvsorozat arra vállalkozott, hogy az olvasás elsajátításának folyamatát humoros, ismeretterjesztő jellegű, kalandos történetekkel, a kezdő olvasók igényeit figyelembe véve segítse. Ha neked is fontos, hogy az olvasás ne szenvedés, hanem élmény legyen a gyerekeknek, akkor tarts velünk!


Hogyan segíthetsz?

Az olvasás képességének elsajátítása során fontos hogy olyan történetekkel próbálj segíteni a gyerekednek, amik az ismereteinek megfelelnek, így elkerülheted a szövegértési problémákat. Könnyebben ösztönözhetjük olvasásra a későbbiekben, ha nem csak a betűk összeolvasására, hanem a szövegértelmezésre is megtanítod. Fontos, hogy olyan témákat válassz, amik a gyerekedet is érdeklik. Ha a történet nem szórakoztató, vagy túl hosszú, ha logikátlan a történetvezetés, egyre újabb és újabb szövegekbe kell kezdeniük, akkor könnyen elveszíthetik a motivációt az olvasásra és szövegértelmezésre, melynek helyét a gépies olvasás veszi át. Itt egy korábbi cikk, tele ötletekkel!

Tegyük izgalmassá és szórakoztatóvá a könyvek lapozgatását!

A gyerek olvasson annyit, amennyihez kedve van! Ne erőltess rá olyan szöveget, ami nem indítja be a fantáziáját. Ha most nem megy, nem baj inkább motiváld valami olyannal, ami érdekli! Ahogy mi magunk is olyan könyveket olvasunk szívesen, amik az érzelmi és intellektuális szükségleteinket is kielégítik – tehát az utolsó oldal után is úgy érezzük, hogy profitáltunk belőle –, a gyerekeknek történő könyvválasztás során se adj lejjebb ezekből az igényekből!

Az iskolában gyakran csak az olvasás technikai részleteire koncentrálnak, az olvasókönyvi szövegek sokszor túl hosszúak és unalmasak. Az a szöveg, amit otthon a gyerekek kezébe adsz, legyen szórakoztató, de ügyelj közben a nehézségekre. Legyen összefüggő, fokozatosan nehezedő, egyszerű, mégis izgalmas, könnyű, kerülje a nehéz és ismeretlen szavakat, legyen nagy betűs és illusztrációkkal tarkított. Nem egyszerű ilyen könyvet találni, de nem is lehetetlen! Tehetsz érte, hogy legyen élmény az első!

A sorozatról

A Most én olvasok!-sorozat 4, egyre nehezedő olvasási szinttel vezeti be az olvasás örömeibe a kisiskolásokat. A minőségi kortárs szövegeket most nem csupán stilisztikailag, de pedagógusi szakértelemmel is átvizsgáltuk.
Minden sorozat egyformán épül fel:
az első szint nagybetűs, az oldalak háromnegyedét elfoglaló illusztrációkkal és oldalanként 2-6 mondattal. Egyszerű mondatszerkezeteket használ, legtöbbször (alany, állítmány, határozó, vagy jelző) így segíti az értelmezést. Változatos mondatfajtákkal kis- és nagybetűs mondatokkal is dolgozik. Egy fejezet kb. 35-45 mondat, ami könnyedén sikerélményt okoz a gyerekeknek. Berg Judit Tökmagok-sorozatában Rézi, Minka, Benő és Palkó kalandjain keresztül olvashatnak bátorságról, afrikai állatokról, varázslókról és egyéb izgalmas kalandokról, amiket négy kisgyerek csak átélhet egy afrikai szavannán.

A második szinten már találkozhatnak összetett mondatokkal, és a képek is visszaszorulnak az oldal feléig. Egy fejezet nagyjából 5 nagy betűs oldal (oldalanként 6-8 mondat).

A harmadik szint lényegesen több szöveget tartalmaz (10-15 mondat oldalanként), a történet szövete bonyolultabbá és még izgalmasabbá, a mondatszerkezetek pedig összetettebbé válnak.

A negyedik szinten a szövegmennyiség ismét nő (oldalanként 15-20 mondat), többszörösen összetett mondatok is felbukkannak, valamint megjelennek idegen szavak is.

Egy-két kötet kedvcsinálónak

Az első bé hörcsöge Paliról és az osztály pufók háziállatkájáról, Tikiről szól. Igazi iskolai történet, a tanulás örömeiről és az ebben segítséget nyújtó különleges motivációs erőről: egy kis hörcsögről.

Egy másik klassz sulis történet Gévai Csilla Amíg olvasunk kötete is. A történet maga is az olvasás elsajátításának aktusára és a körülötte felmerülő problémákra reflektál. Panninak nehezen megy az olvasás, ezért sokszor elkedvetlenedik, mikor gyakorlásra kerülne a sor. A szöveg többféle betűtípussal, és szótagolt részletekkel teszi játékossá és izgalmassá az olvasást.
Milu kalandjait pedig egy egyiptomi történettel kezdi Finy Petra, melyben Kamillával és sárkányaik segítségével megmentik a fogságba esett fáraót a gonosz főpaptól.
Válaszd ki a legszimpatikusabb szereplőket: Milut és Bátor nevű kiskutyáját, Gévai Csilla Amíg utazunk sorozatából ismert Panni és Doma kaladjait, vagy Igaz Dóra meséjét, amelyben Palit és osztályát ismerheted meg!

És egy újabb kötet!

Kezdd ezzel a Most én olvasok!- sorozatot! Ha pedig az összes első szintes könyvön túl vagytok, akkor se keseredjetek el, mert itt a sorozat legújabb része, A feltaláló, ráadásul a nagy sikerű Panthera szerzőjétől és illusztrátorától, Kertész Erzsitől és Bernát Barbarától. Ahogy Kertész Erzsitől megszokhatták lelkes olvasói, a történet a rövid és egyszerű mondatok ellenére izgalommal teli, Barbi rajzai pedig kifejezőek, így segítik a szöveg értelmezését és a történetvezetést. A főszereplő Fecó, akit szülei hol szobafestőnek, hol szakácsnak szeretnének nevelni, de ő ragaszkodik ahhoz, hogy egyszer híres feltaláló legyen. Így elszántan küzd is az álmaiért, folyton tervez és kivitelez, például szárnyas cipőket, távirányítós lepkehálót, vagy porszívókutyát. Hogy sikerült-e megvalósítani az álmait?

Add a gyerek kezébe A feltalálót, hogy most ő olvassa el neked, mi történt Fecóval és a fantasztikus találmányaival, itt rögtön bele is olvashatsz a könyvbe!

Frindt Julcsi

Kapcsolódó cikkek