10 nehézség az első osztályban, amire segít felkészülni a Leszel a padtársam? című mesekönyv

Ez legyen az első kötelező – szabadon

1. Félelem vagy izgalom?

Ez a tartalmas, 15 izgalmas mesét rejtő könyv egyvalamire pontosan rávilágít, megnyugtatja a gyereket és a szülőt: hiába kell iskolába menni, izgulni, helytállni a legfontosabb a család biztonságot adó hálója. Még ha érzelmileg nehéz időszak előtt áll is a kisiskolás gyerkőcöd, ha meg tudod nyugtatni, egy vicces trükkel vissza tudod billenteni a gyermeki világba, vagy fel tudod oldani benne a suliban keletkezett gócokat egy tökéletesen a helyzetetekre illeszkedő mesével, akkor nem lesz nagy gond! Olvasd fel este a Leszel a padtársam? című könyv egy meséjét (akár innen) és utána beszélgessetek! Ezek a mesék tuti, hogy megnyitják a gyerekekben a csapokat... Itt egy jó trükk, egy egyszerű és nagyszerű játék, amivel bevezetheted a gyereked a suli világába!
2. Elválás

Ha már el kell válni, a legjobb, ha te alaposan felkészülsz mint szülő, és felkészíted a gyerekedet is. Még ha rendkívül magabiztosnak is tűnik az ifjú elsős, tuti, hogy legbelül nagyon izgul. Emlékszel, hogy neked milyen volt az első reggeled az iskola felé? Ahhoz, hogy ne legyen elhamarkodottan magabiztos, vagy ne ragadja el a gyereked az izgalom, olvasd el neki a Leszel a padtársam? első meséjét!

3. Ültetés

02_ultetes.jpg Ez az, ami (szinte) minden meghatároz, mégsem lehet rá kellően felkészülni. Hiába érkezel korán, szervezel a gyereked legjobb barátjának a szüleivel egy szép, közös padot, az ültetés mindig tartogathat meglepetéseket (erről a témáról van még egy friss könyvünk! Olvass bele itt!). Akár oda csücsülhet a gyereked, ahova szeretne, akár nem, egy találó mese mindig segít feloldani az ezzel kapcsolatos izgalmakat! Szerezd be itt!
4. Az ovis társ

Mindig akad egy gyerek az ovis csoportból, aki szintén abba az iskolába és abba az osztályba kerül... Lehet, hogy eddig nem játszottak sokat, nem voltak éppen a legjobb barátok, de ő lesz az a láncszem, ami megőriz valamit a megszokottból, ami biztosítja az állandóságot a a családon kívüli életében a gyerekednek. Lehet, hogy furcsa neki ez a helyzet, nem tudja, hogy hogyan kezelje a furcsa barátságot, ezért mindenképpen meséljetek, beszéljetek erről is! (Ha olyan mázlitok van, hogy a "legjobb-baráttal" kerül egy osztályba az újdonsült kisdiák, akkor tapsikolj, de ne felejtsd, hogy egy új csoport új csoportdinamikát eredményez. Mindenkinek újra kell pozicionálnia magát a megváltozott helyzetben, ezért még ebben az estben is lehetnek gondok. De ne csüggedj, hanem mesélj, hallgasd meg, és beszélgess!

5. Fiúk - lányok03_fiuk_lanyok.jpg Az új közösségben ismét játékba jönnek az oviban már lejátszott meccsek a fiúk és a lányok között. Az érdeklődés persze adott, ebből pedig mindig kikerekedik egy kis piszkálódás, vagy egymásra találás. Mivel ez egy elég érzékeny téma, ráadásul magánügy, a legjobb, ha nem vájkálsz, hanem mesével és játékkal próbálod enyhíteni a az esetleges intenzívebb érzések okozta feszültséget. Naná, hogy ebben is segíteni fognak neked a Leszel a padtársam? meséi!
6. Mi változott meg?

Az iskolát a mesében is - ahogy az életben is, a gyerekek különböző hangulatokban, lelki állapotokban kezdik. Van, aki örül, van, aki kíváncsi, van, aki nagy mellényű, van, aki félénk, van, aki pityogós és van, aki szégyellős. Az érzések feldolgozása a kisiskolásoknál is fontos a beszoktatás során. Lea, Maja, Peti, Dorci, Ákos, Peti, Eszti és a többiek tanítónénije remek játékot eszel ki, ami segít is gyerekeknek abban, hogy észrevegyék magukon és a társaikon az apró változást... Olvasd fel a Mi változott meg? című mesét, hogy kiderüljön, mi az!

7. Mi van a táskában?

Sőt, kezdhetném ott is, hogy milyen a tatyód?! Bizony, már ez nagyon fontos a gyerekeknek... Mivel a a táska, a tolltartó, a füzetek és minden sulis kiegészítő (fontos kiemelni a csomagolt elemózsiát!) a kisiskolások önkifejezésének a részei, sajnos muszáj lesz komolyan venni a beszerzőkörutat (ez igazából fontos hangolódási pont az évre), és nagyon fontos konszenzusra jutni a gyerekkel az uzsonna terén. Ha eddig viszolygott a vitamintól, akkor most semmi értelme a nyers répát dobozolni, viszont, ha szereti az egészséges falatokat, akkor erősítsd meg abban, hogy ez bizony menő! Mit gondolsz? Vadadi Adrienn kisiskolásai mit pakolnak az uzsisdobozba? Bizony, ebből a mesekönyvből a táplálkozás érzékeny témaköre sem marad ki: Dorci uzsija tele van egészséges falatokkal, Petié cukros finomságokkal, Leáé pedig tojásmentes, ő ugyanis allergiás. Ne aggódj, mert itt is megengedő és türelmes a mese, még egy zacskó csipsz is előkerül épp úgy mint egy átlagos hétköznap a szünetben.

03_tatyo_uzsi.jpg

+ TIPP: Készítsetek együtt finomságot uzsira! Itt egy szuper recept, amit ha együtt elkészítetek, tuti, hogy vidáman indul majd a gyereked az iskolába, ittpedig egy szuper családi receptkönyv, amiben még sok trükkös uzsonnaötletet találsz!
8. Torna

A tesi is egy érzékeny pontja az iskolának, hiába volt már oviban is. Van olyan gyerek, aki imádja, ám a bátortalanabbak itt szembetűnőbben perifériára szorulhatnak. Készítsd fel egy jó kis történettel a leendő kisiskolásod arra, hogy át kell majd egyedül öltöznie, hogy valószínűleg kidobót fognak játszani és ne felejtsd el hangsúlyozni, hogy mindez játék, ami azt szolgálja, hogy végre szaladgálhassanak a gyerekek ahelyett, hogy folyton az iskolapadban kellene ülniük! 

04_nagy_tesi.jpg

+ TIPP: Ahhoz, hogy a gyereked elfogadja a testét, nézegessetek ilyen könyveket!

9. Napközi

"A napköziben az a jó, hogy lehet játszani." Milyen igaz. Lehet, hogy most még tartasz attól, hogy délután is iskolában lesz a gyereked, de ha más nem is, az biztos, hogy jó a dologban, hogy ilyenkor szabadon nyüzsöghetnek végre, kimehetnek az udvarra szaladgálni és mindenki a saját tempójában haladhat az esetleges tanulással, gyakorlással. Mégis a legeslegjobb az, hogy ilyenkor fellazulnak az iskolai szabályok és a gyerekek egymásra találhatnak – egy kicsit másképp. 

10. Késés

A késés bizony nagyon érzékeny pont az elsősök életében. Ez az a dolog ugyanis, amiről ők nem tehetnek, mégis nagyon nehezen élik meg. Vértezd fel magad és a gyereked is: van ilyen. Soha nem lehet tudni, mikor nem cseng a vekker, farolsz bele a durrdefektbe, vagy jön közbe valami egészen váratlan. Amíg a kicsik megszokják a sulit, minden ilyen malőr megviseli őket. Éppen ezért készítsd fel magad: a suliban már tényleg nem megengedett a késés. Ugyanakkor nem kell véresen komolyan venni a dolgot akkor, ha egy évben egyszer valami mégis másképp alakul. Eltaláltad, ehhez is szolgáltat egy szuper történetet Vadadi Adrienn legújabb mesekönyve. 
+1 Elvárások

Erre alaposan rá kell készülnöd neked is, és neki is el kell magyaráznod, hogy az iskola az ő dolga, az ő feladata. Ne ellenőrizd, ne stresszeld a tanulással, ez az ő dolga - ahogy Dr. Vekerdy tanárúr is mindig mondja. Akár milyen egyszerűnek is tűnik ez, éles helyzetben épp olyan nehéz, de elvárások helyett inkább szeresd úgy, ahogy eddig. Ha nem megy neki a suli úgy, ahogy tervezted, akkor sincs baj. Mindig akadnak elfogadható megoldások. Lehet, hogy a suliban lesznek nehéz élményei, de te semmi estere ne nehezítsd meg a dolgát! Lehet, hogy a követelmények egyszerűen nem passzolnak a gyerekedhez. 

27542.jpgMindezeket a problémákat (és hidd el, még sok másikat is – akár úgy, hogy észre sem veszed), helyzeteket, kérdéseket Vadadi Adrienn Leszel a padtársam? című mesegyűjteménye dolgozza fel a legfinomabban. Szívből örülök, hogy idén szeptemberre megjelent a könyv, így mostantól – ha előre (és a sulikezdéstől számítva az első két hónapban) sokat olvassátok, tuti, hogy felkészültök a legnagyobb nehézségekre, és kellően megnyugodtok, hogy a váratlan helyzeteket kiegyensúlyozottan kezelhessétek. 

05_vege.jpg

Olvass bele a könyvbe itt!Szorongásmentes tanévkezdés? Nézz körül itt is!

MÉG! MÉG! MÉG! Ismered Vadadi Adrienn másik iskolai regényét, Az Alma utca folytatását, amiben Misi elsős lesz?

Rendeld meg a könyvet itt és kezdjétek harmóniában a sulit!

Kapcsolódó termékek