A leglegleg Pagony-könyvek kicsiknek-nagyoknak

Válogass korosztályokra lebontott ajánlónkból!

Azt szeretem a Pagony-könyvekben, hogy annyira sokfélék. Van köztük klasszikus, gyönyörű illusztrációkkal díszített nagyalakú mesekönyv, van köztük meghitt hangulatú, és olyan is, aminek minden során nagyokat lehet nevetni. Van olyan, amelyiket gyerekek tömegei követelik esti mesének, de olyan is, amit a szülők (is) forgatnak elalvás előtt. Van fiúsabb, van lányosabb, van olyan, ami egy aktuális témát dolgoz fel, és olyan is, ami tabutémákra is kitér. Mindegyik tökéletesen alkalmas arra, hogy már a legfiatalabbakkal is megismertesse, megszerettesse az olvasást. Most összeszedtük a legeslegebb Pagony-könyveket, hogy könnyebb legyen a választás.

Bölcsiseknek, kisovisoknak (2-5)

18874.jpg
A legmegunhatatlanabb: Julia Donaldson: A majom mamája (illusztráció: Axel Scheffler)
Mi a teendő, ha nem találod az anyukádat? Bizony, segítséget kell kérni. Így tesz az elveszett kismajom is, akinek egy pillangó siet a segítségére, lelkesen keresgélve a majom-mamát a dzsungel összes lakójának személyében. A sok ismétlődő elem megnyugtató és otthonos hangulatot kölcsönöz a könyvnek, tökéletesen megalapozva az álomba szenderülést. A Donaldson-Scheffler párosról és legelső nálunk megjelent lapozóikról itt olvashatsz többet.

24719.jpg
A legretróbb: Fiep Westendorp – Mies Bouhuys:Pim és Pom – A nagy kaland

Pim és Pom két macska: egyikük fehér, a másik koromfekete. És persze legjobb barátok is egyben. A Kedves Hölgynél, a világ tényleg legkedvesebb emberénél laknak. Ám egy nap gazdijuk unokahúgai tűnnek fel a színen, akik elhatározzák, hogy mindenáron megszerzik maguknak a két cicát. Megkezdődik a hajsza, Pim és Pom pedig rengeteg kalandba keveredik közben, melyekbe itt bele is olvashatsz!

Nagyovisoknak, kisiskolásoknak (5-8)

A legsokoldalúbb:Bartos Erika: Együtt lenni jó!

24942.jpgAz Együtt lenni jó! elképesztően sokféleképpen forgatható. Megismerhetjük belőle az ábécé írott és nyomtatott betűit, rengetegféle szakmát, foglalkozást, Magyarország tájegységeinek és Európa nagyobb városainak nevét. Megtanulhatjuk, mit jelent az, ha valaki az ükmamám, vagy hogy ki az az unokatestvér. Az aprólékosan kidolgozott rajzokon akár hetek után is lehet még olyan részletre bukkanni, amit addig még nem vettünk észre, és a könyv olyan témákat is felhoz, amikről keveset vagy nehezen beszélünk: megtudjuk, mitől lesz özvegy valaki, hogy mit jelent az örökbefogadás vagy a válás. Az írónővel a könyvről készített interjúnkat itt találod!

A legtökéletesebb: Eldad Ilani: Bullagária hercege – Tökéletes történet

24319.jpg
"Beni apja egy nap korábban ér haza, mint általában, ezért úgy dönt, hogy az extra időt fia kényeztetésére fordítja. Ez – úgy tűnik – általában frissen sült palacsintát, és hasonlóan friss mesét jelent. Beni épp PlayStationon játszik a szobájában és nem nagyon foglalkozik apukájával a mese- és palacsintarendelés leadásán túl. De nem, a történetből nem lesz egy mert-a-gyerek-már-csak-gépezik kesergés. Amint kész a palacsinta, Beni követeli a mesét. Az elbeszélő, Beni apja kétségbe esik, mert amint leül, hirtelen elfelejti az egész mesét, amit kitalált..." A folytatást itt találod!

Olvasni frissen megtanultaknak (8-10)

A legcsajosabb: Julia Donaldson: Tüköry Léda hercegkisasszony (illusztráció: Lydia Monks)

20009.jpgJulia Donaldson nem csak a lapozók koronázatlan királynője: nagyobb gyerekeknek is számtalan könyvet írt. Adél éppen bárányhimlővel nyomja az ágyat otthon, amikor egy reggel a tükör előtt merengve egyszer csak kimászik a keretek közül Léda, a tükörképe, ezzel pedig megkezdődnek őrült és rendkívül humoros kalandjaik. A szellős tördelés és a könnyű mondatszerkezetek miatt egész biztosan jó választás lesz ez a könyv azoknak, akik még csak nemrég tanultak meg folyékonyan olvasni. És hogy mit gondol a könyvről Berg Judit? Ide kattintva megtudhatod!

19804.jpg
A legmenőbb:Kiss Ottó: Focisták kézikönyve (illusztráció: Baranyai András)

Focirajongóknak kötelező! A könyvből megismerhetitek a foci legalapvetőbb szabályait: mi az a szöglet, hol van a gólvonal, vagy hogy mikor is beszélünk lesről. A sok-sok információt Baranyai András rajzai teszik még érthetőbbé és játékosabbá. A sok rajz és a lazán szedett szöveg miatt ezt is meleg szívvel ajánlom azoknak, akik nemrég kezdték meg az önálló olvasással való ismerkedést.

Olvasni már jól tudóknak (10-12)

A legrejtélyesebb:Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái

25074.jpgMindannyian jól tudjuk, hogy egy könyvet nem szabad a borítója alapján megítélni, de Lissa Evans kötetével kapcsolatban nyugodtan kivételt tehetünk, hiszen a gyönyörű borító egy rendkívül fordulatos és pörgős sztorit takar. A történet teljesen hétköznapian indul: Stuart Horten és családja új városba költöznek, aminek a tízéves fiú egyáltalán nem örül. Ráadásul pont nyár elején, amikor amúgy sem lehet semmit sem csinálni! Azonban Stuart egyre többet tud meg a nagybátyja, a hivatásos bűvész Tony titokzatos körülmények között megsemmisült műhelyéről. Megkezdődik a nyomozás, és persze ezzel együtt a veszélyes kalandok is... A könyvről itt tudhatsz meg többet, ha pedig szeretnél beleolvasni, ide kattints!

A legletehetetlenebb:Anja Stürzer: Somniavero

24402.jpg"A Somniavero a legizgalmasabb könyv, amit ebben a hónapban a kezembe vettem! Már rég elmúltam 10 éves, de ezt a könyvet olvastam otthon főzés közben, a metrón, a buszon, és nagy erőfeszítés kellett munka közben is, hogy ne vegyem elő. Nem sikerült. Egyszerűen nem tudtam letenni. Ez a könyv nem csak izgalmas, de nagyon elgondolkodtató is. Előrevetíti milyen lehet a hely, ahol most élünk, ha nem vigyázunk rá. Az volt a legjobb visszaigazolás a könyvről, amikor a 11 éves Lili, a legkritikusabb kiskamasz bejött a boltba és azt mondta: »Ez a könyv tényleg nagyon izgalmas volt! Köszönöm!«" Ezeket a lelkes sorokat még a nyáron írta Orsi, de remekül átjön belőle, hogy mennyire izgalmas és fordulatos ez a könyv – melybe itt tudsz beleolvasni – , felnőtt és gyerekfejjel egyaránt!

Az egész családnak (0-99)A legölelnivalóbb:Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el sem ment)

25208.jpg
"Azt hiszem, nem az az abszurd, derűs és otthonos világ az, amitől olyan jó kézbe venni a könyvet, hanem az a hanyag elegancia és könnyedség, ahogy a szerző elénk tárja ezt a szerethetően bizarr világot, erőlködés nélkül, egyedülálló humorral, időzítéssel és a rajzok és a szöveg tökéletes harmóniájával. Sajnos ahhoz, hogy százszázalékosan átjöjjön, mitől ennyire zseniális a könyv, kénytelen leszel elolvasni elejétől a végéig, de – ahogy Kicsinéni is megmondta –, ennél nagyobb bajunk sose legyen." A teljes ajánlót itt olvashatod!

25210.jpg
És végül, a legkarácsonyibb:Jeli Viktória: A varázsfuvola (illusztráció: Rofusz Kinga)

Ez a könyv a mesekönyvek királynője lehetne. Egy klasszikus, mindannyiunk által ismert és sokunk által halkan dúdolgatott történetet dolgoz fel, gyönyörű egész oldalas képekkel díszítve. Jeli Viktória azonban amellett, hogy csodálatosan szövődő mondatokkal és varázslatos kifejezésekkel meséli el Emanuel Schikaneder operáját, nem félt a humoros elemek használatától sem, így nem egyszer hangosan felnevettem a könyv olvasása közben.

Kapcsolódó termékek